Избор на лаптоп :)

Това е машинката която ползвам и не ме е предала никога.
При макбуците, "никога" обикновено означава 1-2 години.
След това все нещо трябва да се поправя/сменя.

При макбуците, "никога" обикновено означава 1-2 години.
След това все нещо трябва да се поправя/сменя.
Предишния Mac го ползвах 4 години без нито веднъж да ми направи някой проблем.
На всеки 3 - 4 месеца го отварях за почистване и смяна на паста.

Предишния Mac го ползвах 4 години без нито веднъж да ми направи някой проблем.
На всеки 3 - 4 месеца го отварях за почистване и смяна на паста.
Вярно е бачкат им нещата на ябълките, но старите. С телефоните взеха да се дънят нещо обаче. Ползвам от 2016 iPhone 5 SE и като телефон скоро не мисля да го сменям.

Обаче стигне ли се до игри, видео и милиони други приложения по-добро от андроид и прозореца няма. Нямаш свободата да позлваш каквото искаш когато поискаш.

И нещата са съвсем прости. За работа Apple, за кеф андроид и Windows.

И за игри става - нема проблеми. Играх Turtle WoW оня ден - фърка.

За пускане на уиндоус неща, вкл. игри, има едно хубаво приложенийце - Crossover.

krume, oswen za igri kakwo drugo ne move6 da pravi6 na mak?
Не мога да си сложа пиратски Windows и прочие неплатени благини ;) И сравнявайки цените получаваш доста повече за 2-3 пъти по ниска цена при PC.

Apple са просто добър маркетинг и добро качество на нещата до 2015-2016 година. След това стават все по-зле.

Не мога да си сложа пиратски Windows и прочие неплатени благини ;) И сравнявайки цените получаваш доста повече за 2-3 пъти по ниска цена при PC.

Apple са просто добър маркетинг и добро качество на нещата до 2015-2016 година. След това стават все по-зле.
Aha, нулед софтуерче от рутракер, наистина трагедия?
А цените са много отдавна изравнени.

Яя тази тема се е посъбудила. Бях забравил, че съм писал тук.
Леново лаптопа въпреки хубавите му характеристики и екран го изтърпях само 2-3 месеца и то с мъка. След което си взех Macbook Pro 16" M1 Pro и от него момент нямам абсолютно никакви проблеми. Страхотна машина е това Про. Еър-а, с който бях преди Леновото се справяше, но на моменти му тежеше начина ми на работа, което е нормално - все пак не бе създаден съвсем за това. Но това Про, уж е първа генерация, а не мога да го накарам да загрее. Батерията държи по много, компютъра не се затормозява с нищо, което ми се е налагало да му подхвърля. Не е имало забивания и проблеми нито със софтуер, нито с периферни устройства.

Защо се отказах от Леновото:
- имаше проблеми с WiFi/Bluetooth чипа (беше с Реалтех и постоянно губеше WiFi връзка) - след разговор с компанията, продала ми лаптопа (за разрешение да го отворя и заменя чипа без да пада гаранцията) поръчах такъв на Интел и го смених - проблемите престанаха;
- професионалната серия безжични мишки на Лоджитех се разкачат спорадично и не искат да се свържат отново - постоянно се минава през ресет (два различни модела мишки пробвах на този лаптоп и на друг с Windows, проблема бе от Windows-a и начина му на управление/пестене на енергия или от драйвър, така и не разбрах). С клавиатури от същата серия на същата марка - проблем няма.
- компютъра забиваше на случаен принцип след заспиване и трябваше да се прави хард ресет. Това се оправи след като се ъпдейтна БИОС-а с ъпдейт, който за мой късмет бе излязал в месеца, когато купих лаптопа. Как ли би се справил обикновения потребител с това?
- проблеми със звука от микрофона - трябваше да намеря и спра настройките за подобрение на звука на Windows, понеже иначе ме чуваха сякаш викам от дъното на пещера.
- Windows все още не рендва шрифтовете както трябва.
- проблем със скалирането на интерфейса на различните екрани, като се стига и до счупване на таскбара на ОС-а.
- батерията на лаптопа от рекламирани 9 часа издържаше 4 с компромиси, а ако се четат документи и се пести от всичко като енергия - 5 часа - до 5 часа и половина, като има и сериозен спад в мощността. За сравнение - Макбука ми кара без никакво пестене на енергия или спад на мощност - 12-13 часа, а при елементарно ползване ден и половина.

Чувството при преминаване от Мак на Windows е като от луксозна лимузина да се качиш в евтина кола с хубав дизайн отвън (ама само отвън). После връщайки се на Мак се чувстваш точно както Робърт Дауни Джунър на онова меме, където си отдъхва.

Разлика имаше в цената - 1500лв. Но човек бързо разбира за какво е тя.
Лаптоп гонещ подобно качество (на корпус, дисплей, клавиатура, звук) с Windows не отстъпва, че дори и задминава цената на Макбука.

Пиша всичко това, като човек, който у дома си има няколко Windows компютъра, един сървър с линукс дистрибуция и няколко Мак-а, занимаващ се с хардуер, софтуер и писане/дизайн на уеб базиран софтуер.
Ако нямаше да карат сина ми в училище да изучава задълбочено Paint и Windows, щях да му взема Мак. За игри си има Нинтендо и PS 5.

Aha, нулед софтуерче от рутракер, наистина трагедия?
А цените са много отдавна изравнени.
На кое са изравнение цените?

На кое са изравнение цените?

Като качество на изработка се доближават Dell XPS серията лаптопи до Епълските.
Ето примерно и7 серия Dell XPS 9730 струва 7989лв с 16ГБ РАМ и 1ТВ ССД //цената е от лаптоп.бг
Macbook Pro M3 Pro 16" с 18ГБ РАМ и 1ТВ ССД струва 6569лв и е съвсем нов модел. //цената е от новмак.ком

За игри си има Нинтендо и PS 5.
Абе и и моя ги има ама с още Xbox360, Xbox 1, Nintendo DS, PS 4 и играе само на компа един рафт в хола е само в конзоли и събират прах....

За последните 2 години е играл един път на Nintendo Switch-a и два пъти на Xbox-a. От компа не мога да го отлепя, че не ми дава и да ги преинсталирам, че вече едва диша 🤣

Гледайки на къде отиват нещата май ще се прежаля за един Acer Predator..... Конзолите скоро ще отидат в eBay, че да избия някой лев 🤣

Хаха да, той и моя има лаптоп с една nvidia 3050. Редува ги. Но като дойдат лапетата вкъщи - най-много се въртят край телевизора на конзолите.
Но и аз имам слабост, та купувам яко игри за конзолите. :)

16-core CPU
40-core GPU
48GB Unified Memory
1TB SSD Storage¹​

• 16-inch Liquid Retina XDR display²
  • Three Thunderbolt 4 ports, HDMI port, SDXC card slot, headphone jack, MagSafe 3 port
  • Magic Keyboard with Touch ID
  • Force Touch trackpad
  • 140W USB-C Power Adapter
£4,099.00

MacBook Pro​

Predator Helios 16 Gaming Laptop | PH16-71 | Black £2,299.99 в момента е с £300 надолу £1,999
  • Windows 11 Home 64-bit
  • Intel® Core™ i9-13900HX processor Tetracosa-core (24 Core™) 2.20 GHz
  • 40.6 cm (16") WQXGA (2560 x 1600) 16:10 240 Hz
  • 32 GB, DDR5 SDRAM
  • 1 TB SSD
  • NVIDIA® GeForce RTX™ 4070 with 8 GB dedicated memory

На лаптопите.
Ама това не важи за човек който търси за 200 паунда :D
Не търся до 200 питах за бъндъла дали си струва само монитора после може да се продаде за 100 ;) Тук в кеш генераторите ( заложните къщи ) се правят пари така.

Как си личи че си алиекспрес фенче - впечатляваш се от параметри но не и от производителност.
Пусни един бенч на предатора ама на батерия и пак :D И надявам се видял си колко му държи изобщо батерията на тоя боклук

Хаха да, той и моя има лаптоп с една nvidia 3050. Редува ги. Но като дойдат лапетата вкъщи - най-много се въртят край телевизора на конзолите.
Но и аз имам слабост, та купувам яко игри за конзолите. :)
На мен Steam-a ми точи сметката :(

Как си личи че си алиекспрес фенче - впечатляваш се от параметри но не и от производителност.
Пусни един бенч на предатора ама на батерия и пак :D И надявам се видял си колко му държи изобщо батерията на тоя боклук
Не ги ползвам на батерия постоянно са на кабел ;) едно време това беше първото дето махах от лаптопа. Вече не може за съжаление.

Не може защото софтуерно се пази батерията, иначе ако ще е с кабел то се губи идеята на преносимостта...

Не може защото софтуерно се пази батерията, иначе ако ще е с кабел то се губи идеята на преносимостта...
Е, аз да не играя на улицата. Сина мрънка за лаптоп, че да си го носи в България лятото. Мен ако питаш за тея пари много по-добро може да се събере в настолен. Плюс зверски монитор...

Горе