Вискяр Градинаров
Well-Known Member
Кой е с предимство?
Видимо няма црън джиб и баварец. Две скучни малолитражки.
Видимо няма црън джиб и баварец. Две скучни малолитражки.
Според мен никой няма предимство , защото това е права магистрала, и никой не завива , а се престроява в лента. Правилото за дясностоящия е на кръстовище без знаци.
При извършване на маневра, която е свързана с навлизане изцяло или частично в съседна пътна лента, водачът е длъжен да пропусне пътните превозни средства, които се движат по нея. Когато такава маневра трябва едновременно да извършат две пътни превозни средства от две съседни пътни ленти, с предимство е водачът на пътното превозно средство, което се намира в дясната пътна лента.
В реална ситуация на магистралата е точно обратното , защото всеки в по-лява лента се движи с по-висока скорост. Тоест 2 коли дават мигач за престрояване, побързата минава пред по-бавната. Никой няма намали , че да чака дясната първа да се престрои....
Най-вероятно си прав. Аз този знак така и не го разбирам.Както писах по-рано, тук има знак за свободно движение във всички ленти, затова важи правилото на дясностоящия. Ако нямаше такъв знак (както е на магистралата), с предимство щеше да е червената кола, тъй като е длъжна да се махне от лявата лента възможно най-бързо и съответно синята трябва да я пропусне.
Аве гражданина, поне да беще чекнал в гуглето кой е с предимство.Червената кола е с предимство, защото е изпреварващ, а синята е най-десностоящ, затова трябва да го изчака. Толкова ли сте селяни? Ще извикам сега инструктура.
Добре бате, следващия път вече. Извини ме.Аве гражданина, поне да беще чекнал в гуглето кой е с предимство.
Добре бе гражданче. Ама правилника казва друго.Червената кола е с предимство, защото е изпреварващ, а синята е най-десностоящ, затова трябва да го изчака. Толкова ли сте селяни? Ще извикам сега инструктура.
По отговорите веднага си личи кой си е вадил книжка по времето, когато имаше полигонПРАВИЛНИК ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕТО ПО ПЪТИЩАТА каза:Раздел I
ПРЕСТРОЯВАНЕ, ЗАВИВАНЕ НАДЯСНО, НАЛЯВО И В ОБРАТНА ПОСОКА
Чл. 45. При престрояване водачът е длъжен да даде предимство на пътните превозни средства, движещи се попътно в права посока. Ако престрояването се извършва едновременно в съседни редове, предимство има водачът, който се намира вдясно.