От: И отново по темата за SOPA
Досега за да се накаже "виновника" без съд се прилагаше метода "събиране на доказателства", т.е. събиране на сървърите ти барабар с рутери, ел. контакти и каквото наоколо намерят. Само дето ако впоследствие не измислят какво да ги правят (т.е. ако няма експертизи) има опасност да бъдат осъдени, че са извършили действие не със законна цел и така да плащат големи обезщетения. Отделно, че повечето сървъри са споделени и при отнемането на който и да е сървър се спират сайтове, които не са поръчани за саботаж. Така пак тръгват дългите многобройни дела. Преди около година, май, имаше случай на масово спиране на блогове по причина, че на някой от тях било имало пиратство. Не знам какво е станало, но вероятно много дела са тръгнали от наказани блогери без вина. С новия закон в прав текст ще се казва "ти си виновен и толкова". Старата мода криво правосъдие е "виновен до доказване на противното". Новата мода е "наказан без право на доказване на противното". Аз лично съм попадал в подобно положение и знам какво е да те накажат без съдебен процес, в който да участваш. Ето защо и аз подкрепих anti-SOPA инициативата със сайта си (имам достатъчно чуждестранна аудитория и най-вече американска). Не, че много мога да помогна, но който колкото може. Хората трябва да знаят, че няма престъпници по подразбиране. Престъпник е само този, който след справедлив съдебен процес бъде обявен за такъв.
Относно екстрадирането:
Ако сървърът ви не е на територията на САЩ, вашата дейност не се извършва на територията на САЩ. Технически погледнато всеки потребител чрез копиране на данни между рутери стига до сървъра ти и после наобратно се извършва копирането на данни и така до компа му. Самото действие се извършва на територията на държавата, в която е разположен сървъра. В България, колкото и да е криво правосъдието, имаш право на съдебно дело за екстрадирането ти (доколкото помня). Трудно ще бъдеш екстрадиран в САЩ за действия извършени на територията на България или друга държава в ЕС. В България законът за авторското право е сравнително либерален и трудно можеш да бъдеш осъден освен ако наистина не си чак толкова нагъл и искаш да печелиш камара пари на гърба на авторите. Ако някой тръгне да се заяде с някой от нас тук, най-много да го изправят пред български съд, а както е известно в България трудно ще намериш някой осъден за пиратство.
Иначе по същество законът не е насочен срещу пиратството, а по-скоро с цел осигуряване на наказания по бързата процедура за неудобни.