Какво да го правя?

mihailena

New Member
Здравейте, нова съм тук. Реших, че може да помогнете по два въпроса, за днес ще започна с единия.

Преди две години имах повечко свободно време и направих един сайт в wordpress съвсем обикновен, тема спорт, усъвършенстване, супер храни и тн - знаете, в тази област.. Написах към 100 поста и го зарязах, имах други приоритети. Качих се преди няколко дни в аналитикс и видях, че прави около 3000 месечни уникални. Не е много, но пък нищо не съм правила...

Бих го захванала отново и бих писала още. И на други бих плащала да пишат. Проблемът ми е, че идея си нямам как да го монетаризирам и дали изобщо е възможно това. Сайтът е на български език.

Гугъл сенс - силно невъзможно ми се вижда при такава посещаемост. Нямам амбиции да стигна 100000 месечни, пък дори и тогава - гаранция - Франция.

Афилиейт, освен амазон, друг не знам - пробвах да се регистрирам в американския амазон, но ме отряза при верификацията, че не набирали телефони в БГ. Иначе това ми беше вариант... евентуално.

Да сложа някакъв магазин - примерно хранителни добавки, мазила разни.. само като си помисля за всичките разрешения, складове и други, при положение, че не се знае ще продам ли нещо... и ми се отщява.

Няма проблем да вложа някой лев - за писане, за реклама... Но.. ако не намирам начин (и не го виждам аз в съзнанието си) как да изкарам от сайта.. наистина се чудя.. струва ли си труда.

Нарочно не давам линка, а и той няма значение - аз ви разказах накратко.

Предварително благодаря на всички, които ще ми дадат съвет. Какво да го правя?

Има около 100 дневно посещения доколкото разбирам. Според мен е невъзможно да се монетизира, ако е БГ сайт.

100 дневно за зарязан отпреди 2 години сайт със стотина публикации не е малко. Щом не ти е проблем писането на материали, аз бих го захванал, бих му сложил адсенс и бих чакал да видя как ще се развие. Още повече, че нишата здравословен начин на живот става все по-популярна и у нас.

Ако го развиеш до 1000 на ден ще е добре, особено ако са силно таргетирани за здравословен начин на живот и фитнес и отслабване, колегата е прав, че има възможности. Макар и трудни за монетизиране, 100 посещения на ден са постижение, ако сайтът се обгрижва с повечко статии, явно може да станат много повече посещенията.

Има около 100 дневно посещения доколкото разбирам. Според мен е невъзможно да се монетизира, ако е БГ сайт.

Разбира се, че може, 3000 уникални месечно или 100 посещения на ден са напълно достатъчни да се монетаризира много добре този сайт.

Да, 100 посещения дневно са 2-3 клика :D
, 0.20 средно, x30 - хич не е много :D

Не се ограничавай с Адсенс. Тясноспециализиран сайт може да печели много повече от широкопрофилен.

Така е, но пък тези блогове, ако бяха 100 посетителя например към продуктов сайт щеше да е друга история.

Не се ограничавай с Адсенс. Тясноспециализиран сайт може да печели много повече от широкопрофилен.

Какво още бих могла да добавя освен Адсенс?

Благодаря на всички, които ми отговориха. Къде се обнадеждих, къде се отчаях :)

От отговорите си вадя следния извод:

1/ продай сайта
2/ сложи му адсенс

Някой има ли опит с продуктов е-магазин тип Аптека (но не за лекарства с рецепта, а разни витамини, добавки...). Мисля, че трябва да си вързан с аптека, за да го направиш, но се чудя дали някой знае повече да ме упъти...

А да ме насочите къде да си потърся някой за писане на статии и рецепти?

Благодаря отново.

Здравей и добре дошла. Бих видял какво би могло да изкара с някоя бг аф. програма. Колегите предложиха силабг. Някоя тематична аф. програма може да изкарва някой друг лев, но от опит ти казвам, че толкова трафик на месечна база не е много. А имайки предвид, че е и бг, направо е нищо, ставайки дума за някакъв вид монетеризация. Адсенс - там много разочарована ще останеш, както и с другите подобни бг платформи. Може да закачиш твой си онлайн магазин за спортни стоки и да се възползваш от този месечен трафик, но каквото и да правиш ще е нужно в бъдеще да го умножаваш. Просто не е нещо особено, но имайки предвид, че е зарязан от преди 2 години сайт, си е добро начало, ако започваш и да го работиш от сега. :)

За директна реклама грам не може да става въпрос, защото е наистина с малко трафик. В този ред на мисли, може да го използваш като сателит или с него да търгуваш бартери или да получаваш друга облага от поставянето на рекламен банер, статия, линк. ;)

Може да го продадеш и друг да го развие. Това също е опция. Но ако той го изчислява като приходи, не очаквай да му вземеш много. Освен, ако купувача не го иска и пресмята като трафик и инвестирани ресурси - статии, снимки, и т.н.

Наскоро гледах Уолстриит (2010г) . Там се спомена един "малък" сайт, който имал по 50хил посещения на ден :)
Та адсенс е направен за такива пазари , не за нашия :)

За директна реклама грам не може да става въпрос, защото е наистина с малко трафик. В този ред на мисли, може да го използваш като сателит или с него да търгуваш бартери или да получаваш друга облага от поставянето на рекламен банер, статия, линк. ;)

Мислите на дребно. Точно от директна реклама може да печели много.

Може да го продадеш и друг да го развие. Това също е опция. Но ако той го изчислява като приходи, не очаквай да му вземеш много. Освен, ако купувача не го иска и пресмята като трафик и инвестирани ресурси - статии, снимки, и т.н.

Ако mihailena реши да продава сайта, в този му вид сайта струва доста пари - четирицифрена сума. Тя би могла да го продаде и да вложи парите в друго начинание.

Ако mihailena реши да продава сайта, в този му вид сайта струва доста пари - четирицифрена сума. Тя би могла да го продаде и да вложи парите в друго начинание.

даже 5 според мен. 4 цифри ще се прецака сериозно :rolleyes::rolleyes::rolleyes:
Между другото твоя сайт дето го продаваше и ти за някакви сериозни пари - продаде ли го ?

ММ, повярвай ми, трудно се продава с този обем трафик директна реклама. Нужно е да вдигне още, за да е симпатична на повечето рекламодатели. Не пиша ей така, за да си чеша клавиатурата, наблюдавам го при нас. ;) Виж от смяната на дизайна колко "приоритетни" са ни банерите. :) Има защо, повярвай ни да се моткаме с тях. Ако си №2,3,4 в нишата си, обръщат ти внимание, иначе ако си №100, хм, бранд мениджърите няма да са много ентусиазирани да те включат в медия листа си при планирането на кампанията. А и в някои случаи минаваш през медиа шопове, които си те държат, ако искат и имат изгода, изключваме връзките. Ама ако имаш връзки да е пробутват, ще трябва да имаш и трафик, който да продаваш. Колкото до това дали примерно ще си уреди един-два банера за няколко месеца да седят там - това не е целта на занятието. Целта е да има постоянно текучество на реклама, нали?

Сумата не се определя от инвестираните ресурси, поне повечето, разглеждайки го като бизнес се съмнявам, че ще му обърнат внимание. Ако го разглеждаш като инвестиция, в която намираш потенциал и вече знаеш как да я избиеш инвестицията, може и да получи добра сума. Но ако си в нишата с камиони и вземеш сайт за фитнес, който няма приходи, то тогава сценария е друг. Ако имаш обаче онлайн магазин за хранителни добавки и го прибавиш към активите, то вече схемата е уредена и парите за сайта определено няма да са като в по-редния сценарии. ;) Купувачът също е от значение.

Ето примерно аз лично мога да го взема, за да засиля рекламата на мои приятел. За жалост той няма да се грижи за него и ще умре. Още нещо, което потенциалния инвеститор трябва да има в предвид. ;)

Blinky - прав си, но това е едната гледна точка. Има и други начини за реклама, но и другото е вярно: за да се печели е нужна работа и креативност. А не да стоиш на едно място и да чакаш наготово. Сайта има голям потенциал и лесно може да се завъртят парите.

Blinky - колкото до примера ти, че форума няма реклама, тук грешката е ваша. Не си ползвате целия ресурс, с който разполагате, не знаете какво да направите.

BurnX - Цената на онзи сайт, дето питаше се покачи доста по-високо. Минималната цена за която ще го продам е 5 000 лв. А допълнително предния месец сключих договор с рекламодател за годишна реклама в сайта, в процес на преговори съм с още няколко рекламодателя, така, че продавам сайта с готови, осигурени приходи. Но недей се заяжда и спами темата на момичето!

BurnX - Цената на онзи сайт, дето питаше се покачи доста по-високо. Минималната цена за която ще го продам е 5 000 лв. А допълнително предния месец сключих договор с рекламодател за годишна реклама в сайта, в процес на преговори съм с още няколко рекламодателя, така, че продавам сайта с готови, осигурени приходи. Но недей се заяжда и спами темата на момичето!

Сигурен съм че големи рекламодатели от ранга на Адидас , Найк или Кока Кола са проявили интерес. Само да имах 5 000 лева бих го взел веднага , това е истинска златна мина ! Все пак трудно се намира сайт с под 100 човека на ден трафик като твоя....

BurnX - не си научи урока значи, а се правиш на бизнесмен, има моменти, когато не е важно количеството трафик, а как го монетаризираш. И тук нещата са ясно: ако не умееш да го правиш - подиграваш се на другите, ако можеш да го правиш си траеш, мълчиш! ;)

Горе