Какво е баш наглост?

От: Re: От: Какво е баш наглост?

Авторското право възниква в момента на създаване на субекта (в случая статия). Патентът е за изобретение или т.нар. "малко изобретение", доколкото си спомням. Бъркаш различните видове субекти на интелектуалната собственост. Авторът е в пълното си законово и морално право.

Точно така, правилно е. Не ми се занимаваше с него и му спестих тези обяснения, но сега ти го направи вместо мен, за което благодаря.
Независимо дали е книга, статия в списание, вестник или в сайт - авторското право възниква в момента на публикуване на статията и от този момент ако някой копира без твое позволение цялата статия си в пълното право да си търсиш правата и да го осъдиш.

• Like
Реакции: Test
От: Какво е баш наглост?

Има една комисия за авторското право в МК. Отивате там с написана молба, жалба и входящ номер от завеждщия отдел. Чакате 20 дни и ви се обаждат с предложение, да подадете жалба в съда, за което ще ви дадат екпертно решение, да го представите там. После мисля, че знаете какво следва. Няколко месеца, 5,6 колкото трябва и ще ви звънне телефона една вечер с предложение, да отеглите жалбата си и да решите проблема на тъжителя извън съдебно. Адвокат ще ви чака на уречено място, където да подпишете съгласието си за решаване на проблема, срещу някаква сума. И така, който мине по такъв път, ще забрави какво означава думата копиране.

Абе има и други мнения. Може да не е видял. Казвам ти докато не направиш връзка с него и му обясниш културно кое е правилно и кое не. Няма смисъл да го плюем за незнанието... :)

ко ше му се обяснява. да мрат у кофите такиа :)

Това с патентите няма да го коментирам, защото е комично. Мотамо копирането на статии си е кофти изпълнение и може да се потърси отговорност на копиращият. С преразказаните статии нещата стоят по друг начин. Реално текстът не е същият. Информацията е представена по друг начин, а информацията не подлежи на защита от ЗАПСП. Получаването и разпространяването на информация в България не само не е престъпление или закононарушение, а е конституционно право. Новата статия е нов обект на авторско право. Реално погледнато в много от творческите продукти са вложени стари вече познати неща. С прекалени рестрикции за използване на стари неща и прекалено продължителни давностни периоди на интелектуални права се спира прогресът (творчеството на база предното). С липса на права за автора прогресът също се сприра (причина: глад).

Копелето явно е просто. Какво толкова му мислите. Да му каже и като не става да го яде. Така се прави най-добре.

Приеми, че всеки ще ти копира материалите и ще ти се смее на авторското право. Я погледни само колко обяви има в секцията за обяви, че се търсят хора за преразказване на статии, материали! Как мислиш, какво е това? Кражба разбира се - откриват нещо полезно и за да могат да го ползват наемат някой да го преразкаже, за да не си го познае собственика. Съответно всеки който е публикувал такава обява е крадец!
Я се поразтърси из нета по твоята тематика - seo. Ще видиш, че се въртят едни и същи материали, които са преразказани по няколко пъти. Но няма как, такива са реалностите - хора, които научили, че от seo се изкарват пари, но нямат покритие и практика и нищо не знаят и не могат сами да пишат свои статии... .

...

Странникът аз ще ти кажа моето мнение от гледната точка на копирайтър, че взимането на информация от дадено място и използването й, не значи кражба във всеки случай. Аз като копирайтър, когато имам дадена задача чета по темата, образовам се по нея така да се каже. И възприемам идеите и те стават мои и след тога ги пренасям "на хартия". Естествено, това пак е вид "преразказване", но не съвсем. Тук не говоря за преразказаните материали 1:1, за тях си прав. Просто видях едно леко(заобиколно) заклеймяване и на моята "професия", затова исках да си споделя виждането... и може би да покажа на някой колега какъв е начина да се правят нещата.

А по темата, наистина долно, масово недоверие е това, не се е сетил, че ти може и да му позволиш с удоволствие да ти копира материала в своя сайт, стига да сложиш източник, което няма да има никаква вреда за него.

Тук не говоря за преразказаните материали 1:1, за тях си прав.

Точно това имам предвид!

А за останалото си прав, нямам нищо предвид копирайтърите и не ги заклеймявам, напротив. :)

поне да беше питал пича може ли не може ли или да беше писал откъде е взел инфото. друг е въпроса, че на много места нещата се припокриват. Пешо примерно може да си пусне някъде статия за SEO, понеже е чел бая последния месец по темата, но понеже навсякъде пише почти едно и също, но с различни думи, все на някой ще му се стори, че са крали от него идеи и са ги преразказвали.
Ами как стоят нещата с новинарските сайтове? Една новина може да я прочетеш дословно същата на 10 сайта. Говорим за големи сайтове, които също не посочват източник. Кой от кого не се знае

Re: От: Какво е баш наглост?

поне да беше питал пича може ли не може ли или да беше писал откъде е взел инфото. друг е въпроса, че на много места нещата се припокриват. Пешо примерно може да си пусне някъде статия за SEO, понеже е чел бая последния месец по темата, но понеже навсякъде пише почти едно и също, но с различни думи, все на някой ще му се стори, че са крали от него идеи и са ги преразказвали.
Ами как стоят нещата с новинарските сайтове? Една новина може да я прочетеш дословно същата на 10 сайта. Говорим за големи сайтове, които също не посочват източник. Кой от кого не се знае

Той да припокрива информацията, но да не я копи/пейства 1:1.

Новините не са обект на авторско право.

Той да припокрива информацията, но да не я копи/пейства 1:1.

значи единствения проблем ако копираш новина дословно, няма да ти се индексира добре в сравнение с популярните новинарски сайтове.

значи единствения проблем ако копираш новина дословно, няма да ти се индексира добре в сравнение с популярните новинарски сайтове.

Правиш ли разлика между новината и статията с тази новина в съответен сайт? Самата новина както каза Fozzy няма авторско право, но съответната статия към тази новина има авторско право.

имах предвид статия с новината. факт е, че в много сайтове ще се намери 1:1 (или леко променена) статия за определна новина , а дори не се споменава източника.

имах предвид статия с новината. факт е, че в много сайтове ще се намери 1:1 (или леко променена) статия за определна новина , а дори не се споменава източника.

Зависи каква договорка имат с източника на новината. Постигал съм различни договорки с новинарските сайтове за да ползвам техен ресурс за моите сайтове - всичко се определя в контактите между двете страни. Защото както споменах - самата новина няма авторско право, но статията с новината вече си е защитена.

Не са, но всеки коментар, анализ или каквото и да е отношение или собствено мнение по фактите/новините вече е обект на авторското право. В статиите много малка част от съдържанието е факти. Повечето е изводи, а те вече принадлежат само на автора им и той трябва да бъде назоваван винаги, когато тези изводи се използват от друго лице.

Ако съществуваше в България такова нещо като авторско право, и заплащане, което да се дължи при използване на авторски материал, семейството ми отдавна да се е замогнало :) Не знам как човек да защити както трябва правата си в нашата държава!?
Fozzy, че е много нагло, в това няма спор, но се надявам, че поне гугъл отчита дублираното съдържание, за да не прекалено в твой ущърб това копиране.

но се надявам, че поне гугъл отчита дублираното съдържание, за да не прекалено в твой ущърб това копиране.

естествено, че го отчита. аз съм ползвал дублирано съдържание (има го вече на сайта на човека) за блог и познай: никакво индексиране, никакви резултати в гугъл. Дори след слагането на уникално съдържание и махането на дублираното, google вече си има едно на ум. Така, че дори в два твои сайта/блога не е добре да има дублирано съдържание.

Колеги, няма какво да се нервите, свиркайте си ;)
Иначе за наглост то половината БГ сайтове са на този принцип. От наш сайт съвсем наскоро отнесоха една страхотна статия, бяхме губещи защото сайта крадец е с много по-голям авторитет от нашия и гугъл разбира се индексира краденото а нас ни прати в 9-та глуха.
Писах на редактора на сайта, обясних им културно че така не стават нещата и че трябва поне линк към нас да пуснат, получих и отговор. Отговора беше.. ще цитирам по памет... "Откраднали сме статия от вас?!? Това е невъзможно, ние имаме наши сътрудници на заплащане и те ги пишат за нас, така че вероятно Вие сте крадеца". Е тук вече подивях.. начи някоя кранта е прибрала парата от моята статия, като я е представила за свое творение :)
Никога не съм бил любител на "топенето" но вече не ми пука, хвана ли подобна статия директно тук: https://www.google.com/webmasters/tools/dmca-notice?pli=1&hl=bg изобщо не ме интересува ;)
Google действат много добре срещу крадците, до 1-2 дни крадената статия изчезва от индекса :D
Нека гепят колкото си искат, аз имам свободно време и ще докладвам всяка една кражба!

естествено, че го отчита. аз съм ползвал дублирано съдържание (има го вече на сайта на човека) за блог и познай: никакво индексиране, никакви резултати в гугъл. Дори след слагането на уникално съдържание и махането на дублираното, google вече си има едно на ум. Така, че дори в два твои сайта/блога не е добре да има дублирано съдържание.

Не съм напълно съгласен. Според зависи!

ако page authority на двата сайта е подобна предполагам е ок. или пък ако не държиш в единия сайт определена статия да излиза напред в г, но понеже е ценна я слагаш и разчиташ на това покрай другите уникални статии да се види и тази.

ако page authority на двата сайта е подобна предполагам е ок. или пък ако не държиш в единия сайт определена статия да излиза напред в г, но понеже е ценна я слагаш и разчиташ на това покрай другите уникални статии да се види и тази.

Не, нямам предвид това. Има си други причини поради което тези правила не важат. Какви са - нямам намерение да споделям. :)

Горе