От: Какво изгубихме с края на социализма
Ако днес бяхме комунистическа държава, щеше да има най малко 30 агента на ДС в този форум това първо. Второ - даже не мисля че беше възможно да има предприемачи със собствен бизнес които могат да внасят от където си искат и да продават на колкото си искат, за собствено производство дори не говоря. Стига го хвалихте този тоталитарен режим.
Идеологията на комунизма не е лоша, изпълнението е плашещо. Същото се отнася и за капитализма. Изпълнението на идеите на комунизма е противоположността на либертарианството. И двете са гадни копелета. И двете се прилагат в крайният им нелицеприятен вариант.
Аз като центрист, относно политиката, за мен най-добрият социално-политическо-икономически строй би бил да се вземат добрите идеи от комунизма и добрите идеи от капитализма, да- ама не.
И, ще конкретизирам, ако някой го интересува.
Идеята за строг контрол върху качеството на стоките, от страна на държавата ми допада много.
Идеята за връщането на държавен стандарт ми допада много.
Идеята за пълен контрол над частният бизнес не ми допада изобщо
Идеята за пълен контрол върху свободата на словото не ми допада изобщо.
Трябва да има баланс.
Първо свободата на словото е само дотам, докато не започнеш да говориш на всеослушание опасни за властта неща, независимо от строя.
Второ, пазара не може да бъде наистина свободен пазар, докато политически и медийни инструменти за пропаганда определят пазара.
Трето - всичко зависи от хората, които го правят. Явно обществото няма ценза за да живее с един идеален строй. И по-лошото е, че според мен както забелязвам, с течение на годините нещата не се подобряват, а влошават
В основата на идеите на комунизма, без съмнение е марксизма. Марксизма е контра-отговор на феодализма, прерастнал в късно-средновековения капитализъм.
Простно казано - малко на брой много богати и много на брой бедни, срещу всеобщо равенство. Първото е зло, а второто е неадекватно и неприложимо.
Ако случайно, някога се намери поне някакъв баланс между бесният капитализъм и крайният комунизъм, това според мен би била добра полит-икономическа система в която да се живее.
Това е обаче, само полит-икономическият аскпет, оттам насетне минимум трябва да се приложи на и демокрацията. Демос+кратос.
Нито капитализма, нито комунизма са такива примери.