Искам да спомена за нещо, което ме втрещи тази сутрин, пак по NOVA телевизия, след сутрешния блок. Внезапно погледът ми бе привлечен от кадри от една училищна стая. Учениците облечени в униформи, познати ми от времето преди 10-ти ноември – момичетата с черни манти и бели якички, момчетата с черни костюми, бели ризи и черни вратовръзки. Влиза учителят, всички ученици стават и се изпъват мирно. На учителския поздрав: Добър ден ученици, отговарят: Добър ден ДРУГАРЮ еди кой си. След показно от учителят, започва физзарядка в класната стая (авторът на репортажа пуска за фон песента на Висоцки “Гимнастика”). Точно си викам: сега пък кой соц филм ни припомнят и следва информацията, че това са кадри от КОМСОМОЛСКИ ЕКСПЕРИМЕНТ в една гимназия в Кърджали, че преподавателят пред учениците е учителят им по история. По-нататък ни беше показано как същият учител ги учи на патриотизъм, като ги кара да се грижат за занемарените паметници не велики българи (започвайки от паметника на Славейков). Целият репортаж е в стил Добрият пример. Веднага си спомних статиите на Иво и нашите коментари кои в България се считат за най-големите патриоти и с какво се измерва техния “патриотизъм”. Спомних си, че в началото на 90-те години тези наши патриоти създадоха “патриотичната” организация ОКЗНИ, като афишираха, че ще защитават националните интереси и интересите на българите зад граница (пример: обещаваха да построят селища за бесарабските българи, които щяха масово да се завърнат в родината си), а всъщност основната дейност на “вуйчовците” беше да организират с подставени лица тогавашната кампания за строеж на мандри и бензиностанции, както и издигането на “надеждни патриоти” в политическата кариера. Един от тях, всъщност водещият, е Гоце Първанов. Иво се запитва защо е тази охрана на 19-ти февруари. Бих казал: виновни са украинците! Така ги тресе днешните управляващи страхът да не би да се появи, инспирирано от украинското, по-силно българско свободолюбие, което да ги отнесе от политическата сцена. Иван Костов посочи пред bTV мръсната манипулация на медиите (най-вече на домакинстващата му телевизия), опитвайки се да представят събитията от 1997-98 г. като плод на задкулисни договорки, а не като дело на разбунтувалото се гражданство. Нали трябва да се докаже безмислието на днешните протести?! Да се докаже, че народът нищо не може да промени.
Имам чувството, че с всеки изминал ден нетърпимостта ми към настоящето положение в страната нараства неудържимо. Преди два дена новопоявилият се кандидат за министър на ВР, Росен Петров, крещеше за задължителна военна служба (който откаже, да полага трудова повинност в продължение на една година!). Завчера Бойко Коцев самодоволно обявил, че руските собственици на български имоти наброяват 450 000 (за една година се увеличили със 100 000) и че било време на тези хора да им се осигури руска банка (несправедливо е да наливат комисионни в български банки!). Върхът на седмицата беше вчерашното идиотско предложение за “матура” на четири годишните ни дечица (дано се явят по-будни родители и се противопоставят на това). Днес пък е публикувано предложението на пенсионирани пловдивски учители, обединени в Гражданско обединение в полза на образованието “Христо Г. Данов”, които искат да се възродят “добрите” практики от социалистическото образование-униформи, вечерен час и още нещо.Какво прозрение за сегашното състояние на образователната ни система! Сякаш не знаем кои страни и как са водещи в тази сфера на живота. Защо ли не се учудвам, че имат подкрепата на зам. министърката на образованието – Атанаска Тенева? Ето защо започнах с репортажа от онова училище в Кърджали.
POSTED BY ХРИСТО БОЙЧЕВ | ФЕВРУАРИ 19, 2014, 14:33