Какво мислите за казармата?

От: Re: Какво мислите за казармата?

представи си земеделие с 2 милиона безплатни работници а да няма храна по магазините :)
Ти май не ме четеш,какви ти безплатни работници -всичко се плащаше.Цялото училище се изнасяше за да им помага.защото има много продукция,която в повето случаи беше и за износ.А сега всичко пустее .защото няма пазари!Всяко училище сключваше договор с дадено ТКЗС и им се плащаше.И с тези пари се удържаха ядене и спане.транспорт =след това с останалите пари се разпределяха ,като заплати.Представи си ученик със 100 лв заработка за месец,като за нормалните работници е 120лв.Бригадата ти създаваше трудови навици за купоните да не ти споменавам ,който с години се носеха в даскало.Попитай някой от по=големите.!Особено завършилите висше!
А за празните магазини говориш .когато вече изобщо нямаше бригади,когато пуснаха лева свободен,как доста спестени пари се стопиха и долара скочи.И гледащ всички спестявания как се топят и нямаше стока да си купиш,защото всичко беше скрито и се изчакваха времената когато да ги пуснат на 3на цена!И бяха ни казали ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ!

Последно редактирано:
От: Какво мислите за казармата?

Не можах да изчета мненията, но ще си кажа моето. Казармата има много плюсове и много минуси.
+ създават се приятелства
+ дришльовците се научават, на ред дисциплина, че в живота има много тъпанари (с АЙКЮ под 50), с които и да не искаш трябва да се съобразяваш.

- изпростява се яко вътре - ако има 100 интелегентни и 1 прост излизат 101 прости след 1 година.
- губи се ценно време, в което се откъсваш от реалния свят и реалните проблеми. Живееш инертно.

Та индивидуално е, но всеки може да открие добри и лоши страни на казармата...

От: Re: От: Какво мислите за казармата?

тук те хванах :wink: само да не ми се разсърдиш

щом някой който не е ходил в казарма не може да коментира че не го го кефи и не му харесва

По същата логика някой който не е правил секс с мъже не може да коментира че не го кефи и не му харесва
Ами да - пак заставам зад мнението си. Ти най-вероятно не си правил секс с мъже и не знаеш какво е. Може би най-вероятно няма да ти хареса, но няма как да си сигурен докато не опиташ :) Естествено че има неща, които по подразбиране ни се виждат не-добри, но пък няма как да сме сигурни нали. Аз също не съм бил с мъж и нямам намерение, но пък много го правят и гледам че им харесва - може и да е добре :)

Ами да - пак заставам зад мнението си. Ти най-вероятно не си правил секс с мъже и не знаеш какво е. Може би най-вероятно няма да ти хареса, но няма как да си сигурен докато не опиташ :) Естествено че има неща, които по подразбиране ни се виждат не-добри, но пък няма как да сме сигурни нали. Аз също не съм бил с мъж и нямам намерение, но пък много го правят и гледам че им харесва - може и да е добре :)

Доста добре казано -НО КОМЕНТАРО!

п.с.-Написано е че през новия век сиреч милениума мъжете ще минават и на на другия бряг.Ще си бръснат краката и гърдите, за да им се въждат мускулярите.А ние колхозниците от миналия век,ше си стойм на нашио брег и шъ ъбем женките дивашки па мъкар и космясали и потни!
Със сигурност повечето жени , обичат да спят с нормално космясал мъж .а не с някой педал минал през коласване.

гаче ти скивам аватаро,
на току-що излязал от салона за кола маски ми се чиниш....

ПС: космите понякога са маат га те дразнят, също както ти понякогаш се къпеш - просто щот почва да сърби...

започнаха да се сбаждат обескостелите опс обезкосмените
косми се махат на определени места ,а не да се ккалосвам и тем подобните им бръмбазъци за постръгване.Имам позната ,която държи салон за красота и тя ме и споделяла -оооо бизнеса върви - дори мъжете повече идват за разлика от жените!Не мога да си представя - че ще и да в този салон да ми оформят ноктите на краката и ръцете!

а за снимката братото Слай питай него що се е снимал така!
Но мислим фотографски трик - че тъй требе да бъдат всичкото педали гелосани!

Re: От: Re: Какво мислите за казармата?

Ти май не ме четеш,какви ти безплатни работници -всичко се плащаше.Цялото училище се изнасяше за да им помага.защото има много продукция,която в повето случаи беше и за износ.А сега всичко пустее .защото няма пазари!Всяко училище сключваше договор с дадено ТКЗС и им се плащаше.И с тези пари се удържаха ядене и спане.транспорт =след това с останалите пари се разпределяха ,като заплати.Представи си ученик със 100 лв заработка за месец,като за нормалните работници е 120лв.Бригадата ти създаваше трудови навици за купоните да не ти споменавам ,който с години се носеха в даскало.Попитай някой от по=големите.!Особено завършилите висше!
А за празните магазини говориш .когато вече изобщо нямаше бригади,когато пуснаха лева свободен,как доста спестени пари се стопиха и долара скочи.И гледащ всички спестявания как се топят и нямаше стока да си купиш,защото всичко беше скрито и се изчакваха времената когато да ги пуснат на 3на цена!И бяха ни казали ЗА БОГА БРАТЯ НЕ КУПУВАЙТЕ!

някога лева е бил конертируем и един долар е бил един лев при минмално запалщане в европа между 6 паунда или 6 евро на час но да приемем за по лесно че 6 долара на час е трябвало да бъде заплатата... или 48 долара на ден за 30 дни 1440 долара или лева по офицялен курс ... опредлено не са ви плащали по толкова затова визирам че е бил почти безплатен труд на два милиона души... и впреки всичко змеделеито

говоря за преди да си иде комунизма когато имаше пари но с тях можеше да си купиш само хляб, бира без етикет и салам какъвто има това за СФ банани портокали мандарини само по коледа... ( доколкото знам в магазина в града на бабами салам докарвали само вторник и четвъртък) нашите бяха в списък в магазина 400 и някои за цветен телевизор Електрон и гледахме чернобял Юност няколко години... сешоар на майка ми купихме от някакъв черноборсаджия на четворна цена иначе в магазина чакаш неопределено... а баща ми беше обиколил половин софия с колата за да намери сухомляко... (поне кола имахме щото дядоми се бил записал и я чакал та като и излезе ред на баща ми вече бил пълнолетен...)

Иначе да в кореком имаше всичко за тези с доларите като Другарите и тези който са ги купили чейнчаджиите на магурата ...

От: Re: От: Re: Какво мислите за казармата?

някога лева е бил конертируем и един долар е бил един лев при минмално запалщане в европа между 6 паунда или 6 евро на час но да приемем за по лесно че 6 долара на час е трябвало да бъде заплатата... или 48 долара на ден за 30 дни 1440 долара или лева по офицялен курс ... опредлено не са ви плащали по толкова затова визирам че е бил почти безплатен труд на два милиона души... и впреки всичко змеделеито

говоря за преди да си иде комунизма когато имаше пари но с тях можеше да си купиш само хляб, бира без етикет и салам какъвто има това за СФ банани портокали мандарини само по коледа... ( доколкото знам в магазина в града на бабами салам докарвали само вторник и четвъртък) нашите бяха в списък в магазина 400 и някои за цветен телевизор Електрон и гледахме чернобял Юност няколко години... сешоар на майка ми купихме от някакъв черноборсаджия на четворна цена иначе в магазина чакаш неопределено... а баща ми беше обиколил половин софия с колата за да намери сухомляко... (поне кола имахме щото дядоми се бил записал и я чакал та като и излезе ред на баща ми вече бил пълнолетен...)

Иначе да в кореком имаше всичко за тези с доларите като Другарите и тези който са ги купили чейнчаджиите на магурата ...

Сега разбирам ,че по това време си ходил прав под масата и си викал това небето ли е?

След 90 наистина нямаше нищо,беше купонна система дори и с бензина,що купони продадох!

Сменяха се системи.Наливаха се основите!

Но да казваш че при социализма са ни ограбвали труда - много се лъжеш!
Нямаше безработица, Нямаше клошари, Нямаше гласност и права!
Но на кой му дреме това след като детето му гладува и не можех да го запишеш в една читава детска градинка!
Почти всеки квартал ,комплекс си имаше по-няколко детски градини и най-малкото по едно училище!
Може да членуваш какъвто ти се иска кръжок и да спортуваш спорт.Направи справка колко са ни победите в спортта по това време и след Промените!Защото се даваха пари за всичко!
Колко вида цигари изнасяхме в Русията и т.н
Имаше и доста лоши моменти ,но стъпваш ли криво си чупиш крака тва е.
А за работа попитай кои са майсторски ден и следмайсторски ден.
Но при сегашното положение съм сигурен повечето народ би избрал соца и тогаз циганин на центъро не можеш видя само в читанката!
Нямаше тв нямаше филми,но затова образооованието ни беше на 3 място в света!

Последно редактирано:

Много интимни въпроси почнахме да обсъждаме в тая тема.
Кой бил ходил у казармата, кой се скубел и къде, кой бил спал с мъж...
Га си станахме толкоз близки е*ахти? :)

Re: От: Re: От: Re: Какво мислите за казармата?

Сега разбирам ,че по това време си ходил прав под масата и си викал това небето ли е?
След 90 наистина нямаше нищо,беше купонна система дори и с бензина,що купони продадох!
Сменяха се системи.
Но да казваш че при социализма са ни ограбвали труда - много се лъжеш!

освен да кажа че ме смали... бил съм само чавдарче и след това системата рухна но си спомням и няколко години преди това :) това времето на дефицита хаиде сега избирателно цитиране кажи защо нямаше цветнителевизори и коли... след това също имаше тежки години с липси а най тежки бяха през управлението на виденов на който му хрумна да напечати пари за да плати заплатите на всички неработещи предпирятия и стана веселба....

значи ти си ходил на бригада... щом така смяташ получил си пълните справедливи пари за труда си, а в столичен квартал който сега се води що годе от по хубавите Южни Райони във 150-180 квадрата сладкарница във видимата част работеха две продавачки едновремнно на празни щандове и само два вида ескимо вътре... ако ти пожелая да си имаш същия бизнес магазин за сладолед "слакарница" за една година и да му плащаш разходите ще кажеш че съм те проклел...

верно работа за всички ама това сие пълно разхищение затова системата без безплатен петрол от братушките въпреки безплатния труд на едни места... загубите са идвали от други и рухна

пп Един сега като се замисля освен сладолед имаше и един буркан лукчета...

Последно редактирано от модератор:
Re: От: Какво мислите за казармата?

пп Знаеш ли защо сърбите в ексюгославия не бяха зле и въпреки войните там минаха трасформацията на режимите по меко от нас... щото там заразлика от България не са ги ограничавали населението да пътуват назапад през техния комунизъм и ходеха бачкаха на полетата в западна европа за по 8 марки на час~ 10 български комунистически левчета на час... не за стотинки като си мсилят че им плащат... (направо безпари на ден) и внасяха валута във страната която да се върти... не разчитаха само на евтин петрол от братушките та затова а през 70 и 80 българите са ходели на екскурзии до югославия с много мъки да си купят готварска печка...

Много дълга тема, не я изчетох цялата. Моето мнение е че трябва да се направи задължителна казармата, но да не е повече от 40 дена.
След клетвата да ги пускат.
Хем ще се научат на ред и дисциплина, хем как се борави с оръжие, а реално 40 дена не са нищо.

• Like
Реакции: Test
От: Re: От: Re: Какво мислите за казармата?

Ама говорите ми се струва без да сте го живели?

викаш 1400 долара заплата трябвало да бъде...
Да ама и хляба трябваше да е левче и тока 10-15 ст.
и градския транспорт 60 ст
и парното 150 лева?
нали:)

да ама градския беше 6 ст.
бензина 80ст
кутия цигари беше 1 лев почти а на запад беше 5 марки
тока беше 1 СТОТИНКА...
ПАРНОТО И ТОПЛАТА ВОДА В СОФИЯ СИ БЯХА ЗА 20 ЛЕВА НА МЕСЕЦ
Хората стояха на отворени прозорци зимата а парното на макс...

ОБРАЗОВАНИЕТО - БЕЗПЛАТНО!!!!!!!!
МЕДИЦИНА!!!!!!! БЕЗПЛАТНА!!!!!!!!!!
Въобще не може да се сравнява...

200 -300 лева заплата вземаха хората тогава...
150 по селата за селски труд за всеки идиот имаше
и в кравефермата - мляко и сирение колкото искат
месо продукция...

КОЙ НЯМАШЕ ЖИЛИЩЕ?
Ожениш се родиш дете полага ти жилище
Ако нямаш пари - земи тоя кредит без лихва... и евентуално ти опростяваха пари дори
За строеж на къща..

Не сравнявайте нещата без да сте живели в тези времена :)
Пионерчета лагери... приятелства - екскурзии - за жълти стотинки...

Просто тогава със 150 лева можеше да живееш така както сега със 1500 на месец - НЕ Е ЗЛЕ НАЛИ :)

Ти си хванал края и помниш вече май след комунизма - самата перестройка?
Щото ПРЕЗ КОМУНИЗМА МАГУРАТА НЕ БЕШЕ МАГУРА :)
Да долара се разменя 1 за долар - НО САМО В БАНКАТА И ТО АКО СА ДОКАЗАНИ ТЕЗИ ДОЛАРИ 0 АКО СИ ПРАТЕН СЛУЖЕБНО В ЧУЖБИНА! Иначе на черно си бяха поне по 3 лева за долар.

Бирата без етикет.. салам какъвто има...
да ама бяха хубави :)
и бирата без етикет беше само местната
примерно в плевенска област плевенската бира е без етикет,
но ако си купиш софийска в плевен е с етикет
и обратното

А мандарини да само на нова година
ама с какъв кеф ги ядяхме...
а сега? има всичко и нищо не ми се яде...

Много интимни въпроси почнахме да обсъждаме в тая тема.
Кой бил ходил у казармата, кой се скубел и къде, кой бил спал с мъж...
Га си станахме толкоз близки е*ахти? :)
Ами нормално - от казармата да стигнем до спане с мъже :)

Много дълга тема, не я изчетох цялата. Моето мнение е че трябва да се направи задължителна казармата, но да не е повече от 40 дена.
Хем ще се научат на ред и дисциплина, хем как се борави с оръжие, а реално 40 дена не са нищо.

ама то в темата доказахме че от държавите който са богати има само има само 5 държави който имат казарма... (който са изключенията който потвърждава долното правило)

Или ако имаше някаква полза от това да те учат наред насила.... и това беше полезно за цялостното развитие, а не представлява пречупване психиката и да те вкарват в някакъв калъп от който след това не може да се оправиш с години .... то по богати щяха да държавите със задължителна казарма... ама като се вижда на картата не са
даже в Китай няма задължителна казарма и техни бизнес дърпа

800px-Conscription_map_of_the_world.svg.png

Последно редактирано от модератор:

AMOUN аз за заплатите обясних в следващия пост насочен към даласуеб на сърбите не им е било забранено като на българите да ходят на запад да работят за истински пари и затова техния преход мина по леко...

за жиллищата седиш и чакаш събираш лихво точки и то ако нямаш нищо... нашите са чакали много години да съберът точки да имат право да купят... една от лелите ми щото имала наследство една барака в надежда (едноетажна много стара къщурка приличала на обор за няколко крави според майка ми ) е нямала право на жилище... а някои не ги дочакаха жилищата

филма баш майстора първа част е точно за жилищата и проблема с тях видя ли къде живееше Робеспиер преди да почне да строи та такам за жилищата

пп след надуването на балона сега ще се върнем към нормалното състояние на цените на имотите

AMOUN аз за заплатите обясних в следващия пост насочен към даласуеб на сърбите не им е било забранено като на българите да ходят на запад да работят за истински пари и затова техния преход мина по леко...

мани ги сърбите, те нямат нищо общо с нас...

тях руснаците ги мачкаха като враг, а нас лекичко ни настъпваха с мека подметка...
и да ни го вкарват, поне слагаха плюнка, а както всички знаете, без плюнка си е трудно и то не само при комунизма и социализма, а и при онанизма :)

Нашите пък си ходеха в коми, либия източна европа, африка, азия...

Що докторя и хинджинери там са изкаравали валута...
и прости работници, както идваха виетнамци и кубинци тук, така нашите си ходеха много.

Нямаше Вход в който поне двама да не са в чужбина, двама в партията и двама полицаи :)

за жиллищата седиш и чакаш събираш лихво точки и то ако нямаш нищо... нашите са чакали много години да съберът точки да имат право да купят... една от лелите ми щото имала наследство една барака в надежда (едноетажна много стара къщурка приличала на обор за няколко крави според майка ми ) е нямала право на жилище... а някои не ги дочакаха жилищата

филма баш майстора първа част е точно за жилищата и проблема с тях видя ли къде живееше Робеспиер преди да почне да строи та такам за жилищата

пп след надуването на балона сега ще се върнем към нормалното състояние на цените на имотите

Това у Софията, щото и тогава народа искаше да е у столицата...
В другите градове този проблем го нямаше.

--------------

като спомена китай...

ДА НЕ СА ЛУДИ ДА ИМАТ КАЗАРМА?

ТВА СА КОЛКО? 100 МИЛИОНА ГЪРЛА ЗА ХРАНЕНЕ

Само на канализация не могат им смогна...

Това, за което говориш не е казарма, а военно обучение. Аз съм изключително ЗА такова нещо. Ако имаше веднага бих се записал без да ме кара някой, тъй като съм привърженик на постоянното развитие и трупането на умения. Какво по-хубаво от това безплатно да те обучат на някакви полезни умения?

Горе