И понеже темата се разводни.. аз все още чакам некой да се навие за тест срещу ИИ-то.

Всяка година, щом наближи Великден, усещам онова особено вълнение още преди да съм сварил яйцата. Нещо между детско нетърпение и носталгия. Защото няма по-истинско преживяване около празника от това да си изцапаш ръцете с боя, да си направиш хаос в кухнята и накрая да гледаш яйцата си като малки произведения на изкуството.
А най-хубавото е, че това не е само за децата – при нас вкъщи всички участват. Всеки си има “неговото яйце”, някой винаги иска да пробва нова техника, друг държи на класическото червено, баба задължително носи люспи от червен лук… И въпреки всички модерни варианти и щуротии, които се появяват всяка година, тази година реших да пробвам нещо различно – или по-точно нещо старо.
Докато разчиствах един шкаф, попаднах на една соц опаковка боя за яйца. Истинско съкровище! Малка, с картонче в онзи изчистен соц стил. Не бях сигурен дали изобщо още става, но се зачетох. Пише, че боята е под формата на таблетки и е преминала през ОТКК. Знаем, че ОТКК е било онова държавно нещо, което е проверявало всяка партида дали е читава – няма да ти пуснат нещо опасно или менте. Тогава почти всичко минавало през такъв контрол. И някак си това вдъхва доверие. Не е като днес, когато не знаеш какво купуваш от някои сайтове.
Сложих таблетките в купички, добавих малко оцет, вода – класика. Боята се разтваряше бавно, но цветовете бяха живи и наситени, а резултатът беше впечатляващ. Яйцата станаха като от списание – с гланц, с дълбоки, почти винтидж нюанси.
Децата бяха въодушевени, жена ми ме пита къде съм ги намерил, а аз се хванах да търся още такива опаковки.

И знаеш ли, има нещо магично в това да ползваш продукт от друго време, който работи по-добре от някои нови неща. Чувстваш се част от историята, но и правиш нещо красиво днес.
Така че, ако ти се ще да върнеш малко от старото време у дома този Великден – вземи си такава боя. Не само ще си направиш як празник, но и ще се върнеш за миг в онези години, когато всичко беше по-просто, но истинско… точно такава боя за яйца от соц-а
може да намериш тук – ама побързай, че такива находки не седят дълго