Какво стана с банка ДСК

Върнаха отговор иначе (току-що):

Значи, поръчвате си нещо за 10 000лв, но ви го доставят счупено и го връщате или ви казват "ооо, ама то всъщност е изчерпано, ето ви парите обратно" и банката си гълта 100лв за цялото удоволствие.
Пуснах едно запитване за становище до омбудсмана (в момента има само секретар там) ей така, профилактично.
И в ОББ имам сметка, но само защото купиха Райфайзен. Там ме зарадваха с мега неадекватност също. Не исках да тегля една 5 цифрена сума и реших да финансирам вместо това. Имаха и вървяща реклама, като дори са ми звъняли по телефона. Отивам им до най-близкия офис с документи и всичко да пуснем проучване и да получа парите. Казват ми "ние такива кредити не даваме" идете в друг офис. Звъня в София - "нямате проблем, проверили сме ви, не може да са ви върнали", идете в съседния квартал в офиса. Отказах се като видях, че от самото начало са решили да ме правят на маймуна.
При самото сливане от Райфайзен към ОББ пък самосиндикално без да ме питат искам или не са ми преобразували една от сметките и са си събирали няколко месеца таксички на воля като уж ме били уведомили, а аз съобщение ни в банкиране, ни по мейл съм получил.
Така ДСК, ОББ, Уникредит и ПИБ са...като мобилните оператори, поне според мен.

OББто е... :D

3 месеца правихме опити да ползвам мобилното приложение на няколко апарата (мобилни телефони). Наложи се АЗ да им обяснявам как това може да се случи, а из офисите им упорито ме уверяваха, че това няма как да се случи. Даже и по мейл ми затвърдиха...

1732653478784.png

Е, към тоя момент ползвам мобилното приложение на няколко апарата.. без хард. токен :D

Проблемът е, че в моят град не гъмжи от банки - има ги 10-тината по-вървежни и от тях ПИБ е една от по-добрите уж.

Обаче често купувам неща, които са по 100 долара онлайн - и какво да видя онзи ден 195лв. превод през PayPal. А той долара беше 1.85 че и отдолу.

Да не ходят пеша да го купуват този долар бе аджеба? Уж продават долара с 5 стотинки по-скъпо от БНБ курса, а през карта като платиш 10 стинки на доларче горница.

И аз си платих онзи ден на счетоводителя последния месец 2000 долара през картата и се чудя що съм с 200-300лв. по-назад от очакваното, а то каква била работата - платил съм на някои ПИБ боклук месечната заплатка.

В момента съм на ДСК, които макар и с липсващо онлайн банкиране прз 60% офт времето, в 40% в които работи поне курсовете им са добри.

ЦКБ ми е втората банка, която ти иска акт за раждане и есе от къде са ти парите, за да си изтеглиш твоите си собствени пари от проклетата им банка.

И трета ми банка са тия ПИБ кожодери.

Въпросът ми е дали за лично и бизнес банкиране, особено в долари и евро, някои от Булбанк, Райфайзен, Пощенска Банка, ОББ , или Сосиете Женерал стават за нещо, защото ми писна да се занимавам с бирници и крадци.

Проблемът е, че в моят град не гъмжи от банки - има ги 10-тината по-вървежни и от тях ПИБ е една от по-добрите уж.

Обаче често купувам неща, които са по 100 долара онлайн - и какво да видя онзи ден 195лв. превод през PayPal. А той долара беше 1.85 че и отдолу.

Да не ходят пеша да го купуват този долар бе аджеба? Уж продават долара с 5 стотинки по-скъпо от БНБ курса, а през карта като платиш 10 стинки на доларче горница.

И аз си платих онзи ден на счетоводителя последния месец 2000 долара през картата и се чудя що съм с 200-300лв. по-назад от очакваното, а то каква била работата - платил съм на някои ПИБ боклук месечната заплатка.

В момента съм на ДСК, които макар и с липсващо онлайн банкиране прз 60% офт времето, в 40% в които работи поне курсовете им са добри.

ЦКБ ми е втората банка, която ти иска акт за раждане и есе от къде са ти парите, за да си изтеглиш твоите си собствени пари от проклетата им банка.

И трета ми банка са тия ПИБ кожодери.

Въпросът ми е дали за лично и бизнес банкиране, особено в долари и евро, някои от Булбанк, Райфайзен, Пощенска Банка, ОББ , или Сосиете Женерал стават за нещо, защото ми писна да се занимавам с бирници и крадци.
За лична от няколко месеца съм на tbi, получавм и плащам в евро и левове, нямам никакви проблеми и такси за нищо, чак се чудя от какво се изхранват! Фирмената ми е на Булбанк, става!

от 2 години съм отебал всякакви видове банки , ползвам само дигиталните оператори без месечна такса, с моментални преводи по Blink където таксата за превод е 3 лв. iCard, Wise, Juni.co , Silverbirth, Tbi .

Сосиете Женерал ги купиха ДСК. Райфайзен стана част от ОББ. С Булбанк имахме страхотни ядове с подновяване на сертификати. Променяхме си данните за контакт цели 4 пъти разходки и половин година мъки за да ги входират, после пак се прецака сертификата и се отказахме от е-банкиране през лаптоп. Поне през телефона става (от години я караме само през телефона).

ТБИ имат теглене от банкомат без такса до 800лв на месец май беше, а после по левче ако не ме лъже паметта. Отделно на едно теглене ограничението е 800лв (при ПИБ е 2000лв), 24 часовия лимит е 5800лв, а за 7 дни - 20 000лв. При ПИБ е 15 000лв ПОС/ 4000лв АТМ за 24 часа и 15 000лв ПОС / 10 000лв АТМ за 7 дни. Като цяло таксите им са що-годе нормални, но нямат офиси. Най-близкия техен офис в моя случай е на 24км. и около нея няма къде да се спре (след обиколки около половин-един час или спиране на километър и нещо от офиса има шанс).
Преводи на месец сигурно правя по 30-40. Изобщо не съм смятал ПИБ колко ме дерат месечно, но тази такса от 50лв след като реално превод не е бил осъществен ме изуми. При ТБИ таксата за подобно нещо, за което претендират от ПИБ е точно 10 пъти по-ниска (0.1% срещу 1%, в Уникредит пък разликата е още по-голяма пак в полза на ТБИ).
На Wise и подобни таксите изобщо не са за пренебрегване 1.75% и ако се ползват като стандартна сметка с карта услугите им излизат няколко пъти по-скъпи от тези на нашенските банки.
Накрая ще се окаже, че наистина от ДСК ядовете са най-малко, но пак човек трябва да си отваря очите на 4, както и да банкира в работното време на офисите на банката. :D

Явно всяка банка си има проблемите, и май е добре, че е така, че ако имаше една перфектна, всичко щеше да е там. :)

Аз за момента съм много доволен от ОББ и за фирмена - ЦКБ. Дано все така да продължават нещата. Вече нямам кибичене по клонове, нямам телефонни разговори през месец. Много мои познати, които преди ОББ бяха на Райфайзен, твърдят, че Райфайзен са били доста супер преди това закупуване от ОББ, или по специално KBC. Нямам конкретно мнение, но преди време имах драма с Райфайзен и ги махнах - карта, която уж нямаше такси и нищо, освен при теглене (една тъпа Маестро), при закриване ми искаха едни 100+ лева, заради такси поддръжка, които реално били влезли в сила по някое време, и било обявено на сайта им. Аз да съм си бил чел новостите. :) НО да речем, че аз имам някаква вина, че не следя постоянно блоговете или информационните бюлетини на банките, към които съм. :D

От много години съм с ЦКБ и за сега съм доволен много. С изключение на една много странна особеност. Можеш да си облужваш фирмената сметка само в клона, в който е открита и реално там имат досието на фирмата. Нямали връзка и не можели в друг клон да го правят, което беше някаква дебилщина. Мисля, че още е така, но честно казано не ми се е налагало да разбирам последните 2 години, защото мобайла ми върши добра работа, а се ходи до банката при нещо, което те искат да се преподпише. В клона, в който съм имам позната служителка и нещата ми се случват бързо и лесно. :)

Аз май ги попохвалих, но за сега такова е положението при мен, изтъкнах някакви минуси. ;)

На Wise и подобни таксите изобщо не са за пренебрегване 1.75% и ако се ползват като стандартна сметка с карта услугите им излизат няколко пъти по-скъпи от тези на нашенските банки.
от доста време таксите за теглене от банкомат на карти Wise business както и на личните такива са на 1.5 лв , а не % . То всъщност зависи от банкомата на коя банка е. Преди 6 месеца от банкоматите на ОББ ми взимата такса 5.70 при теглене на 1000 лв и 4 лв. при теглене от банкомат на ПИБ , в момента таксата е 1.50 лв. Да , но нямаш такса подръжка която банките имат вече и са доста високи.

Проблема с TBI е че преди години ме пуснаха на съдия изпълнител за едни 100лв. вноска по продуктов кредит, който бях изплатил преди 8 години. Върви доказвай, че нямаш сестра след 8 години. За 10лв. кяр ме вкараха 100лв. в разход и отделно ми развалиха кредитната история. Даже онзи ден звънях на адвоката ми да провери как е кредитната история, ако н да им направя едно дело от сърце, само ме притеснява, че сигурно имат най-добрите адвокати които открадени пари могат да позволят. Та с две думи - на тях няма да съм ако ще и последната банка на планетата да са. Жалко че явно са добри в банкирането, поне докато не спреш да им бъдеш клиент, при което си пускат нелегални бонусчета.

Това за 100-те лева с Райфайзен ме кефи. Май ще ги пасувам и тях. Преди години ми звъняха на пожар и ми пускаха СМС-и за едни 10лв. дължими от предишния собственик на мобилният ми номер. Обаждах им се 10 пъти и докато не ги зплаших с комисия за защита на личните данни и интернет линчуване на господина, който не ми ескалираше кейса да ми изтрият телефона от базата им данни, не се кротнаха. Но от тогава поне не са ми правели повече СМС тормоз.

Жалко че ПИБ са измекяри, офисът им е на удобно място и имат читаво интернет банкиране.

Жената е на ЦКБ и лимита за теглене на банкомат е 400 лв, като отказват да го вдигнат и трябва да ръгаш и вадиш картата като идиот. На ДСК ми е 2000 на карта, като мога да си го променям по всяко време :)

Жената е на ЦКБ и лимита за теглене на банкомат е 400 лв, като отказват да го вдигнат и трябва да ръгаш и вадиш картата като идиот. На ДСК ми е 2000 на карта, като мога да си го променям по всяко време :)
това не зависи от ЦКБ , а от банкомата на коя банката. Тя като е с карта на ЦКБ нека пробва на банкомат на ПИБ който може да пуска до 1000 лв на куп. Банкомати на Пощенска банка пък пускат до 800 лв на куп.

това не зависи от ЦКБ , а от банкомата на коя банката. Тя като е с карта на ЦКБ нека пробва на банкомат на ПИБ който може да пуска до 1000 лв на куп. Банкомати на Пощенска банка пък пускат до 800 лв на куп.
На ДСК пуска до 2к, но с нейната карта повече от 400 не може.

Всъщност пробвала ли е на друг банкомат, не на ЦКБ банкомат. Там дава до 1000. Поне това бях забелязал преди време, защото не ползвам картата за теглене на АТМ машини, на ЦКБ е фирмената, държа я чиста.

Точно на ДСК банкомат съм теглил 1000 лева с ЦКБ кара. Виж в банката за тези лимити, нещо там ако има ограничение. Няма друго обяснение. А ако има апп, там не може ли да се позволи също вдигане на лимита, ако картата присъства в аппа.

Всъщност пробвала ли е на друг банкомат, не на ЦКБ банкомат. Там дава до 1000. Поне това бях забелязал преди време, защото не ползвам картата за теглене на АТМ машини, на ЦКБ е фирмената, държа я чиста.

Точно на ДСК банкомат съм теглил 1000 лева с ЦКБ кара. Виж в банката за тези лимити, нещо там ако има ограничение. Няма друго обяснение. А ако има апп, там не може ли да се позволи също вдигане на лимита, ако картата присъства в аппа.
Не може и от банката отказват 😄

Не може и от банката отказват 😄
Нали говорим за Виза или Мастъркард? Значи ще е нужно да пише на някой управител на клон или нещо такова. Това 400 лева вече е едно излизане на двойка за петък вечер. :) Също така проверете дали още мислят от там, че трябва да си по ДДС като удариш 50К. :D

Пропуснах още една "похвала" за ПИБ: Когато теглите от банкомат, освен че седмицата за тях не е съставена от точно 7 пъти по 24 часа от тегленето, ами ако надвишите лимита си по карта ви блокира сумата, която сте опитали да изтеглите за няколко дни напред (2-3). Така примерно ако лимита ви за деня е 4000лв, изтеглили сте веднъж 2000лв и после 1500лв, мислите че е изминала седмица, но според ПИБ не е и се опитате да изтеглите още 2000лв -> банкомата ви изписва, че сте надхвърлили лимита за теглене и сте с блокирани 2000лв за няколко дни. :cool:
Рано сутрин ако решите да си влезете в банкирането през компютъра - валидацията през телефона не сработва. Всяка сутрин има голям лаг и не иска да ви разреши натискането на бутона за потвърждение опита за вход. Затова варианта е само чрез СМС или сканиране на QR код + статична парола.

Аз с един офтопик въпрос :)

Да речем че не искам да използвам за лична сметка български банки, но пътувам доста често в чужбина. Какво бихте препоръчали, освен Wise?

Иначе съм бизнес клиент на Уникредит и искам да кажа, че съм доста доволен. На телефона се случват бързо нещата, имат на доста места банкомати за депозит и теглене, като цяло са окей.

Аз с един офтопик въпрос :)

Да речем че не искам да използвам за лична сметка български банки, но пътувам доста често в чужбина. Какво бихте препоръчали, освен Wise?

Иначе съм бизнес клиент на Уникредит и искам да кажа, че съм доста доволен. На телефона се случват бързо нещата, имат на доста места банкомати за депозит и теглене, като цяло са окей.
АйКард, принципно са с български Айбан , но компанията е английска! Имат както личен така и бизнес акаунти.

АйКард, принципно са с български Айбан , но компанията е английска! Имат както личен така и бизнес акаунти.
АйКард не са англичани, гарантирам. Варненци са, а който е по запознат ще знае кои варненци :)

АйКард не са англичани, гарантирам. Варненци са, а който е по запознат ще знае кои варненци :)
АйКард собствениците са варненци, но фирмата е регистрирана в Англия и е с първоначален лиценз за дружество за електронни пари от FCA в Англия. След това получиха и лиценз от БНБ за оператор на дигитални пари.

Христо Георгиев и Свилен Савчев бяха съсобственици с равен дял (Транскарт->Интеркарт Финанс -> АйКарт). След скандала за пране на пари през 2018г срещу Георгиев, през 2020г продава дела си разпределяйки го на управителите на групата, която са създали и част от която е Айкарт и myPOS, а именно - Интеркепитал холдинг.
Какъв е този скандал?
Христо Георгиев към 2018г притежава Satabank, оперираща в Малта. ЕЦБ й взимат лиценза след разследване за пране на пари. Като Сатабанк не е съобщавала навреме за съмнителни плащания и основен клиент е бил нейният собственик - Христо чрез негова платежна компания. В Лондон има регистрация на myPOS World.
Към 2019г myPOS няма лиценз от БНБ и оперира като "агент на iCard", сега не знам как е.

[EDIT]
Тя темата е за ДСК ама...на какво видео попаднах преди малко:
- "Банкови джуджета: Немски бизнесмен рекетиран от ПИБ, прокуратурата и ДАНС"
Как се обсебват стотици хиляди евро, че и милиони от ПИБ, които играят и с други от държавата и няма оправия. След изслушаното си мисля, че е цяло чудо че изобщо се намират чуждестранни инвеститори да посмеят да вкарат и лев в тази наша държава.

Последно редактирано:

Горе