Ново 20 днес от ПИБ (поне за мен е ново, но да си бях чел условията както се казва):
На 21ви решавам да си поръчам през Ebay.co.uk Macbook Pro 14" M4 Pro, като стойността е 1670GBP, оказа се обаче, че търговеца умишлено не е вписал има ли или няма ДДС начислена в цената. В резултат на което му отказах поръчката, той ми пусна refund. През цялото време сумата стоеше като замразена в сметката ми.
Спецовете от ПИБ осчетоводиха разблокирането на сумата чак днес и какво да видя - такса превалутиране 5 евро. Такса превод - 20 евро.
Писах им и после прочетох, че го имат в условията си - ако се правят/получават преводи със страни извън ЕИП (Европейското Икономическо Пространство) каквато е и Великобритания - имат такса от 20 евро за превод.
Това, което не приемам в случая е, че става на въпрос за покупка през онлайн магазин и се плаща с карта. Може би за банката е едно и също плащането с карта и правенето на превод от гише/през онлайн банкиране, не знам. Точно затова им писах за да го изясним това.
Лаптопа отидох и си го взех от Технополис за същите пари каквито щях да дам на английския търговец (че дори и малко по-малко) + 2 години гаранция вместо една.
За плащането се ползваше платформата на Ebay. Те имат представителство и в ЕС и извън него. Интересно ако бях влязал през Ebay.de, дали пак щеше да я има тази такса.
Ядосах се, защото им плащам за пакет, който включва 3 безплатни превода, а абсолютно всеки превод ми се таксува с по 1 евро или 1 лев (зависи от коя сметка го правя) и като ги питам отговарят "аа вие преди това си правите преводи и не сте разбрал" и като разберат, че не се хващам, започват да си играят с "отчетните периоди".
Така лятото като се разплащах и ходих да тегля от банкомат, често не можех да се възползвам от пълния лимит по картите си, защото се оказва, че периода от четвъртък (примерно 1ви) до събота (10ти) за тях не е една седмица, а по-малко. Причината е, че една операция им отнема по половин седмица да я отразят в системите си като хората.
Затова и като получа превод или нещо подобно - стоя и чакам с по седмица-две да осчетоводят събитието.
Май ще търся друга банка, но всичките са мега нещастни горките. Жена ми с нейните сметки в Уникредит само бере ядове, а там таксата за това, което описах по-горе щеше да е 30 евро до 50 евро.
От ДСК миналата година вместо веднъж ми дръпнаха два пъти по 98 000 лева, защото не могли да се разберат горките (офиса им от Варна с този от София) кой да дръпне първи парите и затова всички си взели по равно. Симпатяги.