А кога ги купуваш от доставчици?
ПП Взимането на място вдига цената на куриерската услуга - въпрос на сметка. Не е особено решаващо в случая.
За 20 минути взимаш от офис, ако взимаш от едно място. Ако работиш с 20 доставчика какво правиш? И това със собственият транспорт на доставчиците е доста различно според типа бизнес.
Колкото до транспортните разходи, те са тип разход, който расте пропорционално с поръчките, т.е., забележката за преосмисляне е крайно нелепа - такъв тип разходи винаги трябва да се изпилват до стотинка, че и по-малко. Особено имайки предвид случаите, в които цената на стоката е ниска. Дали предоставям безплатно за София е въпрос на приходната част, не на разходната, но това е вън от темата.
Т.е., ако разбирам правилно, в твоя случай, имаш един доставчик, което прави твоя вариант различен. Но с повече от един доставчик нещата стават доста невъзможни, т.е., бройката от двама е напълно задължителна, че става и малка - някой все пак трябва да обръща внимание и на бизнеса като такъв, а не само в оперативната му част.
Т.е., аутсорсваш дейности, което е добре, но леко изкривява отговора на въпроса колко човека ти трябват.
За да започнеш не ти трябва никой, бачкаш докъдето ти стигат силите и тогава вземаш човек.
Именно :!:
Собственикът, предприемачът не трябва да работи. Напълно погрешно е собственик, предприемач да работи, не е негова работа да получава, да изпраща стока... Прав е tprodanov като казва, че: собственика трябва да мисли "как да движи и самия бизнес", и още: "... някой все пак трябва да обръща внимание и на бизнеса като такъв, а не само в оперативната му част." Още от самото начало на бизнеса си е нужно да се наеме човек, ако не можеш да си го позволиш, значи има нещо погрешно в цялата схема.
Или само на теория говориш?
@Странника може би има предвид, по принцип и е прав, но в началото слушайте батко ви Биаро какво казва.
От малък наблюдавам хората с бизнес как вземаха децата си със себе си и им даваха първо най-мизерните неща за работа, след това нагоре по веригата и до върха. Дори имаше един случай, в който бащата беше пратил съученик "да поработи на чуждо" за да види как е. Минал съм през две школи за бизнес и управление, в едната темата беше много конкретна и практическа и се минаваше през всяка една позиция макар и за седмица и ни набиваха в канчето "Ако не си го правил, не знаеш какво е, какво да изискваш, как да го подобриш, и ще те лъжат". Другото беше бизнес училище, и там същото.
Да не говорим за Пол Греъм и известното му есе да се правят неща, които не са скалируеми...
По принцип си прав. Препоръчвам на всички да не работят в бизнеса си, а да го управляват. Това е и залегнало в книгите на Майкъл Гербер. Да представете си има и други книги освен оная глупост на Кийосаки, книги които са библии в чужбина, ама ние не знаем за тях. Но в началото предприемача е създателя на системата, не човека който наема хора да я създадат и да изпълняват функции в нея. Това се нарича с друго име и е друго нещо
Пропускаш един дребничък факт. Доста е трудно да намериш човек, който да ти ръководи бизнеса, просто защото ако този човек е толкова читав, обикновено работи за себе си. До сега за години, в които се занимавам с търговия и с онлайн проекти, не съм срещнал такъв човек сред бачкаторите. Напълно погрешно е да смяташ, че бизнесът ти ще се ръководи и развива самичък, а ти само ще взимаш пари. Такъв филм няма. На вълка вратът му е дебел, защото си върши работата сам - народна поговорка, която се доказва всеки ден.Собственикът, предприемачът не трябва да работи. Напълно погрешно е собственик, предприемач да работи, не е негова работа да получава, да изпраща стока... Прав е tprodanov като казва, че: собственика трябва да мисли "как да движи и самия бизнес", и още: "... някой все пак трябва да обръща внимание и на бизнеса като такъв, а не само в оперативната му част." Още от самото начало на бизнеса си е нужно да се наеме човек, ако не можеш да си го позволиш, значи има нещо погрешно в цялата схема.
Ти казваш:Но не му е работа да работи от сутрин до вечер, работа, за която може да наеме човек да я върши.
Защо да не е негова работа? Негова работа е всичко във фирмата, понякога може да прави и тези неща. Например на мен ми се случва да ходя до главния на Еконт, за да пускам пратки в 10 ч. вечерта.Собственикът, предприемачът не трябва да работи. Напълно погрешно е собственик, предприемач да работи, не е негова работа да получава, да изпраща стока...
Например на мен ми се случва да ходя до главния на Еконт, за да пускам пратки в 10 ч. вечерта.
Понякога се налага да го правя.