Аз лично съм привърженик на следния подход:
Естествено, за всяко интервю се подготвя различен идиотски тест, но идеята си е все същата. Ето и няколко примера:
https://www.uen.org/lessonplan/download/44825?lessonId=27659&segmentTypeId=2
Като казах "идиотски", сетих се една история за германския КАТ - не зная дали е истинска.
Историята твърди, че в Германия ако извършиш нещо повече от дребно нарушение - глобата е солена, от рода на няколко хиляди евро. Ако не искаш да я платиш - ти се предлага да отидеш на опреснителен курс за правилата за движение и след това да положиш изпит. Само че изпитът е "идиотски" - тоест очевидния или първосигнален отговор никога не е верен.
Например, поставят Ви в хипотетична ситуация - излизате с група приятели, вечеряте в пицария "Ди Анджели" по една голяма пица, салата и малка бира, но като си тръгвате на тротоара млада бременна жена изведнъж й изтичат водите, пита се какво ще направите? Ако кажете, че ще я закарате с колата до болницата - не минавате изпита. Ако кажете, че ще помолите някой от приятелите Ви да я закара - пак не минавате изпита. Ако кажете, че ще извикате такси - пак не минавате изпита. Ако кажете, че подминавате родилката и се прибирате - пак не взимате изпита.
Единствения правилен отговор на зададения въпрос е "Това няма как да ми се случи, защото аз не употребявам алкохол".
Естествено, въпросът не е само един - и всеки път е "идиотски"
- От получените автобиографии се отстранява талашът (всеки сам си преценява какво според него е "талаш").
- Получения списък се разделя на групи по 6-8 човека.
- За всяка група се избира ден и час за интервюта, а на всички хора от дадена група им се съобщава този един и същи час.
- Когато пристигнат в уречения час (а нищо чудно някои да не дойдат - без дори да си направят труда да Ви предупредят), кандидатите придобиват усещане за конкуренция - едно е да знаят, че може би има и други кандидати за длъжността, малко по-друго е да ги видят наживо.
- Приемат се кандидатите един по един, дава им се един идиотски тест (по-надолу ще разберете защо е идиотски) който да попълнят за 5 минути. Може да го правят всички едновременно, ако трябва да се спести време.
- На тези, които не се справят с теста - директно им се обявява "Сбогом".
- На останалите им се назначава второ интервю - този път по различно време за всеки кандидат.
- На второто интервю им се задава само един, подканящ въпрос "Разкажете ми за себе си".
- Всеки път когато кандидатът замлъкне - се задава подходящ въпрос, който да го подтикне да продължи монолога. Колкото повече говори - толкова по-добре. Ако му се задават типични въпроси - ще има типични (полит-коректни) отговори. В монолога е по-лесно човек да се изпусне и да каже повече, отколкото ако отговаря кратко и ясно въпрос по въпрос.
Естествено, за всяко интервю се подготвя различен идиотски тест, но идеята си е все същата. Ето и няколко примера:
https://www.uen.org/lessonplan/download/44825?lessonId=27659&segmentTypeId=2
Като казах "идиотски", сетих се една история за германския КАТ - не зная дали е истинска.
Историята твърди, че в Германия ако извършиш нещо повече от дребно нарушение - глобата е солена, от рода на няколко хиляди евро. Ако не искаш да я платиш - ти се предлага да отидеш на опреснителен курс за правилата за движение и след това да положиш изпит. Само че изпитът е "идиотски" - тоест очевидния или първосигнален отговор никога не е верен.
Например, поставят Ви в хипотетична ситуация - излизате с група приятели, вечеряте в пицария "Ди Анджели" по една голяма пица, салата и малка бира, но като си тръгвате на тротоара млада бременна жена изведнъж й изтичат водите, пита се какво ще направите? Ако кажете, че ще я закарате с колата до болницата - не минавате изпита. Ако кажете, че ще помолите някой от приятелите Ви да я закара - пак не минавате изпита. Ако кажете, че ще извикате такси - пак не минавате изпита. Ако кажете, че подминавате родилката и се прибирате - пак не взимате изпита.
Единствения правилен отговор на зададения въпрос е "Това няма как да ми се случи, защото аз не употребявам алкохол".
Естествено, въпросът не е само един - и всеки път е "идиотски"