От: Как не се прави СЕО !
За "наред" при автоматичните програми е трудно да се говори, тъй като не винаги подбират правилната категория, а и по принцип списъците им със социалки са една мешана скара и не се съобразяват с тематичността им. Не че този проблем не съществува и при ръчното добавяне, когато има поръчка за дадени дописки и се добавят поред, а и много "оптимизатори" продължават да смятат, че за сео и линковете важи девизът на Мечо Пух (колкото повече - толкова повече), но там поне са ясни нещата, че се прави умишлено и се реагира както спрямо спам.
Малко ще се отклоня от темата (макар че пак е свързано със съветите в нея), но е важно, тъй като основните ми спамери по бг-мрежите са хора от този форум и предпочитам да направя опит да запазя някакви колегиални отношения преди да бъдат подпукани с банове. Имам няколко тематични социалки на български и английски език, в които се добавят нетематични линкове. Излишно е да обяснявам защо при тематичните директории се държи толкова на тематичността им - който не го е разбрал досега, няма да го разбере и занапред. Та засега само се трият, но тъй като това отнема доста човешки ресурс, който би могъл да върши по-полезна работа другаде,то скоро (до 1 седмица) ще започнат да се банват домейните им, при това не само в тематичните мрежи, но и в общите (близо стотина, всичките са с "dofollow"). Това (банване и от общите) се прави с цел "оптимизаторите" да могат да преценят мащаба на евентуалната бъдеща загуба на dofollow-линкове, а не да карат на принципа "голяма работа, че ме баннаха от мрежа, в която и без това имах право да добавям само тематични линкове".