Може на повечето от вас да е известно, но нека да пусна този откъс от книгата
"БОГАТ TATKO, БЕДЕН TATKO" от Робърт Кийосаки
Мисля че няма да е излишен за по-младите колеги.
Поне на мен би ми се искало някой да ми беше посочил тази книга преди поне 15 години.
Ето откъса:
Знаете ли, че има много специфични разлики в това, което купуват бедните, средната класа и богатите в деня на заплатата? Защо богатият продължава да забогатява, бедният да обеднява, а средната класа да имат проблеми. За да разберете това, трябва да съм сигурен, че разбирате някои основни бизнес термини.
ПРИХОД - означава парите, които печелиш ,
РАЗХОД – парите които харчиш.
АКТИВ което е най-объркващото. Активът е нещо което ти “плаща пари” .
Ако сте счетоводител или финансист току-що ви позамъглих леко представите, защото установената дефиниция “актив” са нещата които притежаваш.
ПАСИВЪТ е последното определение и означава нещата които ти “струват пари”.
На къщата обикновено се гледа като на актив, но би ли могло в действителност да е пасив? Да. Според определението което използвах преди малко, всяко нещо, което ви струва пари е пасив , не актив. Но за да отговоря на любопитството ви : Да, една къща може да бъде считана за актив. Кога тя е актив? Когато ви “носи” пари. Ако купите къща, дадете я под наем и тя ви носи положителен приход всеки месец, тогава може да бъде считана за актив.
Приходите са пари, които “правите”, Разход – похарчените пари. Активът ви носи пари, а пасивът ви струва пари.
Какво купува бедният в деня на заплатата? Това, което бедният купува ще го нарека “неща”. Какво са “нещата”. Евтини вещи, които хората купуват и от които не се нуждаят, за да оцелеят. От къде ги купуват? Купуват ги от магазините за 1 $, от разпродажби, на промоция. Бедните никога не се образоват по отношение на активи и пасиви. Оправдават покупката за “нещата” с това, че струват толкова малко. Проблемът е, че техните доходи никога не произвеждат, нито създават допълнителни приходи. Познавам много добре тази група, защото в нея отраснах. В никакъв случай не отхвърлям или подценявам тази група от хора или която и да е друга група. Просто виждам там големи финансови затруднения, а не трябва да е така. Искам само да Ви помогна и да предадете тази информация на хората, за които ви е грижа.
Забогатяването не е мистерия, а формула. Единствената причина някои да не забогатяват е защото не знаят, или не прилагат формулата.
Представителите на средната класа са хората, погрешно приемани от обществото за богати. Да обикновено печелят по 6 цифрен приход, но купуваното от тях в деня на заплатата ги държи затворници на средната класа. Купуването от тях са пасиви. Купуването на пасиви разпределя парите в графата на разходите. Пасивите са притежания като коли, къщи, лодки, самолети, кредитни карти.
Нека обясня как става това. В деня на заплатата представителите на средната класа получават хубав голям чек. Да кажем 15000 $ месечно. Тогава те ги разпределят наполовина и с едната плащат месечните си разходи, а с другата правят вноска за нова кола. Колата струва 7000 $ и след уреждането на застраховката и поддръжката,този пасив им струва нови 1100$ всеки месец. Минават няколко месеца и те искат яхта, вила, “Ролекс” на кредит, почивка на кредит и преди да се усетят - техните разходи започват да надхвърлят техните приходи. На практика - те харчат сума равна, или по-голяма, от заплатата им, което означава, че трябва да ходят на работа, за да изкарват определена сума всеки месец, за да могат да покриват задълженията си.
А сега да погледнем какво купуват богатите. При възможност богатите купуват активи. Да припомним - “актив” е това, което ви носи приход. Ако искате да забогатеете, купувайте активи,които след това ще ви донесат приходи. Кръговратът на парите изглежда така: купувайте активи, които носят приходи, с които купете още активи, които донасят нови приходи, с които купувате още активи,които ви носят още повече приходи. Богатите влагат парите си в неща, които им носят приходи.
Ето няколко примера за активи, които носят приходи:
- очевидно това са инвестициите, акции, облигации, недвижима собственост.
- Образованието също е актив. Ако научите нещо, което ви носи приходи и наистина го правите, това е купуване на актив.
Чувал съм следния чудесен израз: “Ако мислите, че образованието е скъпо, помислете си колко скъпо излиза невежеството”.
- Други примери за актив, носещ приходи, е бизнеса. Особено този, който ви носи пасивни приходи, в смисъл- веднъж изграден ви носи пари, независимо дали продължавате да го разработвате или не. Един малък пример е да купите машина за пинбол и да я поставите в някоя бръснарница. Не харчете приходите, а ги спестявайте и купете още една машина и я слагате в друга бръснарница. Между другото това е бил първия бизнес на Уорън Бъфет който е един от двамата най-богати хора в Америка.
Богатите се стараят да откриват тези пасивни бизнеси защото те продължават да им носят приходи, месец след месец, година след година - дълго след като са спрели да ги разработват. Точно по този начин и аз успях да натрупам милионите си. Започнах точно такъв бизнес и продължавам да получавам приходи от него месец след месец, година след година. Приходите от него умножих, влагайки ги в друг подобен бизнес, а приходите от него - вложих в трети.
Ето какво научих накрая: Няма да намерите такива доходоносни бизнеси, ако не поискате да чуете за тях и да ги проучите след като ги намерите. Казвам го защото аз отговорих на една малка обява, от която успях да получа 2 млн $. Единствено защото я проучих. Има много такива бизнеси - само трябва да ги откриете. Трябва да сте и достатъчно умни, за да не изпуснете възможността когато ви се предостави.
[video=youtube;m8HXBqidSI4]http://www.youtube.com/watch?v=m8HXBqidSI4[/video]