От: Как се тегли от банкомат ...
НЕ знам за вируса, но този коментар най ми хареса:
Тва бг журналистките са супер тъпи пачи! По-глупава статия скоро не бях чел!
Хахахаха, няма нищо общо със темата, амо е много на място.
Как може за такъв проблем да праснеш 3 абзаца с по 2-3 изречения. Що за журналистика. Като нямат време да правят новини, да не правят. Това е само ей така: Абе днес някой разказа играта на банкоматите - заглавие и в бодито, нещо си от, май некъв вирус, там по флашки.
Няма такава некомпетенция. Мен това ми направи впечатление. Иначе по темата: щом е компютър, значи може да се зарази. Начината са по 2 начина - чрез USB-то, което е зад капака на машината, и чрез картов носител. По скоро ще е в магнитната лента, тък като чипа е по скъпо за изработка. А както знаем всички, или поне така мисля, тези компютри нямат антивирусни поради изолацията си от външната среда, като интернет средата. Просто е в вътрешнобанкова система, която следи актуалностите, както на сметките, така и на курсовете, таксите и други променливи, с които се оперира.
Знам, че от въпросанта медия не са много запознати, но поне може да се образоват.
Бандитите използвали флашка с вируса, която поставяли в банкоматите. Миг по-късно те се превключвали на автоматичен сервизен режим.
Хахахаха. Нямаше ли да е по лесно да кажат - бандитите са служителите, зареждащ банкомата. Защото за запознатите с IT технологиите е ясно, че такъв порт (открит USB) си е направо глупост. А аз като потребител никога не съм виждал открит USB порт, на който и да е банкомат.
Продължавам и още с некомпетентното мнение:
Това са нови вируси, подобни на руските, които вече са източвали парите на доста хора в европейските страни в началото на 2009 година.
Тук пак грейнах. Вируси подобни на руските. Само за тяхно сведения - руснаците пишат най-силните вируси и като сила в хак средите се нареждат на първо място. Да та кажеш руски вирус е все едно термина - греещо слънце.
Няма какво друго да цитирам и да му се посмея, защото тя статията е от няколко изречения на кръс.
И в заключение, вируса заразява и реално или е програмиран да прави тези неща с точенето или му се задава от разстояние това дейтсвие, и в двата случая проникването не пречи на машината да си изглежда в нормален статус и да не дава грешки при навигиране от потребител.
Жалко за милите банки, защото те зареждат банкоматите. Но като са допуснали пропуск в системата, проблема си е техен.