От: От: От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене
Това, както и другите работи, които незнайно защо наричаш "факти" всъщност са нечии измислици, които нямат нищо общо с действителността. При условие, че вече писах колко е официалната печалба на Козлодуй, а ти продължаваш да въртиш лъжи просто не виждам какво има повече да се коментира. Печалбата е 150 милиона чисто, а реално е в пъти по-голяма, защото централата е държавна и печалбата не им е основен приоритет, а гледат да подпомагат другите държавни компании, с които работят, за да е добър общият фискален баланс. Да не говорим, че sparc вече пусна и официалните цени на тока от различните източници, които показват огромната разлика между ядрената, вятърната и соларната енергетика. Основните ти доводи се градят на измислици и хипотези. Невъзможно е да се опровергае нещо подобно без да се влезе в омагьосан кръг, при който се повтаря все едно и също нещо, а отсрещната страна се прави, че не вижда какво си казал. Тъй че аз съм до тук с темата.
Вискяре, на солидна възраст си, но общо взето се съмнявам да си видял нещо повече от на хляба мекото. Комунистите са ти рязали тока при режим 2 към 1, а това е нищо. Освен това са спирали тока по различно време в различните квартали. Нищо не си видял общо взето и нямаш представа какво всъщност значи енергиен срив.
Добре, кажи ми колко са загубите за бизнеса и домакиствата, ако тези 10 милярда киловата отиваха не за износ а се продаваха местно (като д-вата толкова трепери да не умрем след 15 години
, шо не помога на бизнеса и домакинства)? Също така от твоите думи излиза, че само АЕЦ ни върши работа, заради свърхконсумацията и пиковите моменти(които ние така удобно ги замествам с ТЕЦ-ве). Как така става като от 16 милярда киловата производство изнасяме 10! Или викаш нека има 150 милиона лв печалба, ама кво ни пука че цените са високи, хубаво е че си имаме печалба
Къде си писал, че е толкова печалбата в тази тема.
Също така кажи ми колко струва един АЕЦ се произведе сега от 2000 мегавата(2 реактора) и ми кажи колко струва подобен алтернативен компелкс. Вече вятъра е по-евтин от ТЕЦ-а, солара след 7-години ще е толкова. А АЕЦ-а не спира се оскъпява, това защо? Биомаса имаме огромен потенциал - при цени близки до АЕЦ на киловат.
Също да ми кажеш, защото разликата АЕЦ и ВЕИ е в пъти по-голяма от колкото на западните пазари. Да не би щото имаме една комисията дето определя цените и бачка за определени кръгове?
Двойно спадане на енергоемкостта на икономиката води до спад на консумацията. Де регулация на енергийния пазар! Още може изброявам, но щом мислиш че това не са проблемите. Само ми е чудно, що само повтаряте мантрата АЕЦ, като има десетки приложими алтернативи за решения на проблемите. Карай, отивай и гласувай както искаш. После всички, ще носим бремето..... докато модерните д-ви вече ще са забравили за АЕЦ-те, защото такива им са текущите политики! Въпросите са принципни - 10 пъти писах, че не е решението нов АЕЦ но никой не ще да вникне, като коне с капаци са някой хора.
Има едно нещо, което много го забравяте Козлодуй е строен в миналия век, с огромни дотации, той е бил изплатен в пъти и нормално е тока от АЕЦ-а да е най-нисък. Работата е там, че на нов АЕЦ тези цени няма вървят. И щото пак някой ще каже не е верно да види тук цените на ток
http://www.energy.eu/ и си зададе посвършва защо нашия ток е най-евтин за производство.
Но нищо де обичам хората с убеждения че черното е бяло.
И като си говорим я кажи как го виждаш това?
http://bnt.bg/bg/news/view/92659/varianti_za_novi_moshtnosti_v_aec_kozloduj
До края на годината експертите от АЕЦ „Козлодуй" трябва да представят програма за удължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок, който изтича съответно през 2017 и 2019 година. Според шефа на ядрения регулатор има реални шансове животът им да бъде удължен, стига АЕЦ "Козлодуй" да изпълни всички мерки, които бъдат препоръчани. Срокът на експлоатация може да бъде удължен максимално с 10 години, след това отново ще трябва да се мине цялата процедура.
Удължават живота на “Козлодуй” до 2039 г.
Значи гледай ква е идеята, да затворим Козлодуй, вместо да го удължим, да не се подобри ефективността, да не се либелизират пазарите да не се махне комисията за регулиране и всеки да не може избира спокойно, коя комунална компания да позлва - но да се строи АЕЦ, за който нямаме парите, които се оскъпява всяка година, който винаги излиза извън бюджета, и същия този АЕЦ ще е с мощностти равни на затворения Козлодуй, който не сме го удължали
И изобщо да не гледаме за алтернативните технологии!
Да наистина умно решение ми се вижда!