Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Да се развива ли атомната енергетика в Б-я чрез изграждане на АЕЦ Белене

• Да

Votes: 27 37.5%
  • Не

Votes: 32 44.4%
  • Няма да гласувам / Не ме интересува

Votes: 13 18.1%

• Общо гласове
    72
От: От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Поне да имаше политически лозунги тук. Щеше да е по-смислено.
Какво общо има КПД с озоновия слой? :shock:
Строежа на ФЕЦ на годни земеделски земи е спрян.

Един въпрос - караш ли автомобил?

В озонови слой се спира по-голямата част от слънчевата енергия, не случайно космическите станции се захранват със слънчеви панели защото са по ефективни в космоса. Мисля че преди две години правиха опити със залепени на хелиеви балони клетки, при който се наблюдаваше повишаване на мощността, но е експериментално и не е приложено в практиката.
Политиката няма нищо общо с АЕЦ централата е за хората не за политиците. Грешка е всичко да се дели на цветове и партийни лидери. Някой мислил ли е защо определени политици не искат атомна централа аз съм мислил и стигнах до извода че имат доста мощности ВЕИ ако има АЕЦ какво ще си правят централите.
Строежа на ФЕЦ е спрян заради вдигането на цените на тока, но доколкото знам няма нито една централа на земеделска земя просто сменят статута за 500лв и готово. Карам активно автомобил

Строежа на ФЕЦ е спрян заради вдигането на цените на тока, но доколкото знам няма нито една централа на земеделска земя просто сменят статута за 500лв и готово. Карам активно автомобил
Строежа върху земеделска земя го спряха от ЕС. Промяната на статута не прави земята неплодородна и негодна за реколта. Точно заради това от ЕС врътнаха кранчето на субсидиите за ФЕЦ върху годна земя, независимо от статута и. Доста народец изгърмя с купени парцели - кой за строеж, кой за спекулативна препродажба.

Отделно, ФЕЦ може да бъде всеки балкон и всеки покрив.

Колко е КПД на двигателя с вътрешно горене?

Усещам че си чувствителен на на тази тема, за това казах да не го приемаш лично. КПД на една клетка е 14-20%, и няма как да мръдне защото по голямата част от енергията се спира от озоновия слой. Друг проблем,за който никой не говори е унищожаването на земеделска земя за строежа на слънчеви централи. Виж цените на ДЕКВЕР и виж как се купува тока и тогава говори кой е евтин и кой е скъп. Ако купуват на ниски цени тока от слънчевите централи инвестицията за такава централа ще се изплаща 40 години, а живота и е 20 ако панелите са стока и няма бетствия. Остави термоядрения синтез американците се мъчат 20 години с Токамак, но нещо не се получава. Ако си фен на безплатната енергия потърси информация за това какво са направили цяря на електричеството Великия Тесла , Капанадзе и за Тестетиката. Ако те интересува има и други мога да ти споделя. Само това може да обезсмисли АЕЦ, а май и електроразпределителните дружества.
Явно грешно си ме разбрал за чувствителността ми към и аз не разбрах точно какво.
Това дето го говориш за озоновия слой е вярно, но е нерелевантно с темата за КПД-то. До повърхността на Земята достига конкретно количество енергия без значение колко повече е била в космоса. Важно е подобрението в усвояването на повече от тази енергия (говорим за достигналата до повърхността на Земята, а не за тази на километър от повърхността на Слънцето :) ). Друго важно е падането на производствените цени (говорим за цените на фотоволтаичните панели). Това може да стане с подобрение на технологията и увеличаване на производството (по-масовото производство бута цената). Доколкото знам китайците се мъчат да пробутат евтини фотоволтаични панели. Странното в случая е, че и западняците бутат цените. Колкото са по-евтини панелите, толкова повече пада цената на този вид енергия. Тук не калкулираме излишни разходи за закупуване на специална земя за разполагане на целтралите, тъй като не това е идеята.

Относно земеделските площи:
Не знам защо се прави връза между земеделските площи и фотоволтаичните централи. Създаването на такива централи на специално предназначени за това земи е икономически неизгодно. Не случайно много се ориентират към разполагане на такива панели върху вече застроени площи (на покривите).

Относно "Токамак":
Не разбрах какво общо има Токамак с описаното от мен. И Токамак не е американска, а руска технология ("ТОроидальная КАмера в МАгнитных Катушках"). За момента е просто лабораторна играчка и нищо повече. Замисли се защо толкова време не са успяли? Когато тръгнеш по грешен път трудно ще стигнеш на правилното място.
Сега може да се върнеш и да препрочетеш какво съм написал както и подробно описание на технологията. Дори да не разбереш почти нищо, най-важното, което трябва да се разбере, е, че описаната от мен технология е вече на пазара. Казано с прости думи, дори да не разбираш как работи, важното е, че след серия от тестове е установено, че работи и се продава на свободния пазар.

Усещам че си чувствителен на на тази тема, за това казах да не го приемаш лично. КПД на една клетка е 14-20%, и няма как да мръдне защото по голямата част от енергията се спира от озоновия слой. Друг проблем,за който никой не говори е унищожаването на земеделска земя за строежа на слънчеви централи. Виж цените на ДЕКВЕР и виж как се купува тока и тогава говори кой е евтин и кой е скъп. Ако купуват на ниски цени тока от слънчевите централи инвестицията за такава централа ще се изплаща 40 години, а живота и е 20 ако панелите са стока и няма бетствия. Остави термоядрения синтез американците се мъчат 20 години с Токамак, но нещо не се получава. Ако си фен на безплатната енергия потърси информация за това какво са направили цяря на електричеството Великия Тесла , Капанадзе и за Тестетиката. Ако те интересува има и други мога да ти споделя. Само това може да обезсмисли АЕЦ, а май и електроразпределителните дружества.

Колега, ама то и АЕЦ-те не са с голяма КПД по тази логика, термоядрения синтез е най-ефективния :)

Пак ти пиша, чети като ти пишат хората - един панел от преди 10 години е по-неефективен и в пъти по-скъп. Виж един ефтин модерен панел и един скъп и виж колко е разликата на КПД-то
Засегна хубава тема ДЕКВЕР. Нали си имаш на идея защо в БГ е най-евтиния ток от целия ЕС, щото чудесния ни АЕЦ си е върнал инвестицията в пъти. Един нов АЕЦ с тези цени никога няма да си я върне. И тук иде интересния момент, спрямо твоите думи, излиза че един АЕЦ ще върне повече от половин век при текущите цени - ама мега инвестицията :D За да можем си изплащаме заемите и този проект да е рентабилен цената ще се вдигне.
А и ДЕКВЕР е регулатор, това е което спъва един пазар - замисли се защо има такова огормно разминаване на цените солар АЕЦ в БГ и на запад.

Масовото производство води до спад на цената, от друга страна имаме годишно подобрение на ефективността :) и дерегулиран пазар води до едно спад на цената.

Искам да ми кажеш на колко плодородни почви си видял ВЕИ-та? Миналия месец ходих до Добрич и цяла Добруджа беше изрядна без грам солар.
Бях пуснал именно линк умните страни какви проекти имат - на мястото на кариерите за въглища, да се опашат със солари - да се оползотвори земята.

Също пропускаш, че тези панели са предназначени и за покриви. Една система от 5 киловата достатъчни за една къща са 30 кв, а един покрив на къща е минимум 100 кв

От: От: От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Искам да ми кажеш на колко плодородни почви си видял ВЕИ-та? Миналия месец ходих до Добрич и цяла Добруджа беше изрядна без грам солар.

В Южна България направиха доста поразии с хубава земя. Далаверата и корупцията могат да прецакат всяка добра идея.
Затова ЕС скръцна със зъби: "Вие имате най-чистите земи в Европа. Няма да позволим да ги съсипете."

От: Как ще гласувате на референдума за АЕЦ Белене

Когато алтернативната доходност е по-голяма да на земята може и това да се случи, но това бе дупка в системата и бързо се поправи. Аз грам солар не съм видял в добруджа на мястото на пшеница, това че има балъци из южна БГ си е отделен въпрос. A и не знам колко е била там плодородна земята - едно е да вадиш 300 кила домати друго е 30 е като е така си е добре да се прави нещо друго. Но на 100% плодородие на съм видял такова нещо.

Последно редактирано:

Станишев: "Белене" ще бъде печатница на пари за българската държава

Read more: http://politics.actualno.com/Stanis...rskata-dyrjava-news_412473.html#ixzz2IbVCM9K0

Той посочи, че от всички проекти в света за ядрени електроцентрали, това е най-евтиният проект с най-ниска себестойност и цена. "Цената е 4 млрд. евро. За сравнение в момента проектът за Темелин в Чехия за два реактора е 10 млрд. евро. Проектът в САЩ на Уестингхаус за АЕЦ е 11,5 млрд. евро за два реактора. Проектът в Турция за 4 реактора е 20 млрд. евро", заяви Станишев.

Белене е най-евтиният проект, повтори Станишев, в това число с ескалацията на инфлацията през годините. "Около 6 млрд. евро е максималната цена за изграждане на Белене и няма нищо общо със заблудите, за които се говори, от 22 млрд. евро. До последния момент говорихме за детайлите и изграждането на "Белене".

Read more: http://politics.actualno.com/Stanis...rskata-dyrjava-news_412473.html#ixzz2IbVHuWxL

Браво на другаря толкова популизъм и лъжи в няколко параграфа и от ББ не бях чул :)

Добре, че коментарите са показателни - толкова вярват колкото на покушението над Догана!

Браво на другаря толкова популизъм и лъжи в няколко параграфа и от ББ не бях чул :)

Добре, че коментарите са показателни - толкова вярват колкото на покушението над Догана!

Страхотни доводи. Браво на blackout8 за логическото мислене. :clap:
Добави и малко статистика, за да ги направиш да изглеждат по-достоверни. :mrgreen:

Всеки с IQ повече от 100 и може да чете м/у редовете разбира за какво става дума. Също така може и сам да си проверява, мисля че и ти ще се справиш, дано да не бъкам де.
Проблема е, че доста хора вярват на политиците си и техните пропагнади, и от там насетне от IQ-то файда няма :D

Хайде бе. Нали си икономист? Покажи въображение. Развий някоя теория. Направи от 4-те милиарда 20, както само ти можеш. :mrgreen:

Ако спреш със заблудите ще супер.
Като гледам, ужким в банка си работил имаш икон. образование надявам се. Иде и Станишев и казва 4 милярда, като по света и у нас се строи в пъти ..... утре ще каже 2 или без пари супер :)
Ама кво и аз се занимавам с теб не знам .....
Блажени са вярващите с розови очила за АЕЦ за 4 милярда, нека позная на 27 ще гласуваш с голямо ДА :)

Очаквах вече да си начислил лихва върху лихвата и наказателни лихви за просрочия по дълга. Разочарова ме!

Нали си в банка, сам можеш да си сметнеш настоящата и бъдещата стойност и да видиш дали ще точно всичко, само не те знам с кой дисконтиращ фактор ще ги правиш :)

Само искам ми кажеш как при 150 милиона лв печалба на Козлодуй, толкова горе долу ще се очаква и да е Белене при текущи цени, та как ще излезе 13% възвращаемост. Но и после тъпо вика 10-12 години та да приемем макс 12 години. Та я да сметнем за 12 години по 150 милиона колко прави? Май пак сметките на любимеца на излизат, но да бе ще си я строим за 4 милярда това е важното :D сигурно всички червени са подмокриха от кеф :D :D :D

Станишев изгонил германците от „Белене”
А и Харконе виж какво викат RWE и после потвърждение от независим консултант. Та кво излиза, че един от най-големите финансови конгломерати в света бърка, най-голямата компания в Германия занимаваща се с АЕЦи и тя греши, но пък братятя руснаци са точни :)

Карай де ще си строим за 4 милярда АЕЦ това е важното, къв кеф ми е.Карай, че Козлодуй още 20 години може да е налиния и нямаме никаква нужда от втори АЕЦ.

Давай да правим нов АЕЦ щом ще е 4 милярда. Аз викам да направим още 2 така да си имаме 3 - ще имаме икономия от мащаба и директно ще направим 3 АЕЦ-а за същите пари който искат онези гадни германци.

Аз бих предложил следното, който иска АЕЦ плаща цена на тока по цените на АЕЦ. Който иска друг вид енергийно производство плаща за него. Пак повтарям дори и да няма нужда от ел. енергия за България износа ще бъде важен за нашата икономика. Ако ние не решим проблема с енергийната независимост сега може след време да внасяме и ток. Референдума не е дали България да строй централата, а дали изобщо да разреши да има централа в Белене.

Станишев изгонил германците от „Белене”
А и Харконе виж какво викат RWE и после потвърждение от независим консултант. Та кво излиза, че един от най-големите финансови конгломерати в света бърка, най-голямата компания в Германия занимаваща се с АЕЦи и тя греши, но пък братятя руснаци са точни :)
Глей ся. Руснаците си купиха един английски отбор, ама им свършиха парите. Нали сме братя, бъди добър и помогни с няколко милиарда още, та да могат да си купят още някой отбор. Пък ако се напънем, и руснаците ни построят трета АЕЦ, хем те ще могат да си купят отбор във Формула 1, хем ние ще имаме ток за износ. Чак до Аляска можем да пратим тока и да заработим много долари. И тогава да видиш щатите като ги притиснем с ниски цени на тока и ще им разкатаем мамата на тяхната икономика! Тава България на три морета е много остаряло - време е вече да излезем на три океана.

Аз бих предложил следното, който иска АЕЦ плаща цена на тока по цените на АЕЦ. Който иска друг вид енергийно производство плаща за него. Пак повтарям дори и да няма нужда от ел. енергия за България износа ще бъде важен за нашата икономика. Ако ние не решим проблема с енергийната независимост сега може след време да внасяме и ток. Референдума не е дали България да строй централата, а дали изобщо да разреши да има централа в Белене.

Гърците си внасят тока от край време - нищо им няма. Давам ти пример с тях за да не кажеш, че ама Германия ама ......
По бай Тошово време нали бяхме енергийно независими пък си зъзнехме 3 ими 3 нема - дискотека....
Тука въпроса е някой да лапне комисионите - знаеш ли колко ще му пука за теб след това :)
Ще гледаме как синчето - дърщеричката му ходят и учат в престижен университет, а ти, аз, и бай х.й ще викаме ееее с какво толкова не заслужихме ние да можем и да успяваме.
Продължавайте в същия дух - имат нужда от Вас сега. После.....

Весник капитал казва ... 10 неверни неща за АЕЦ БЕЛЕНЕ
1. Печалбата е 200 млрд. евро
2. Цената на АЕЦ "Белене" може да падне дори под 3.9 млрд. евро
3. Всеки българин трябва да плати по 2800 лв. за АЕЦ "Белене"
4. АЕЦ "Белене" ще се изплати за 10 години
5. Станишев се е уплашил да подпише договора за АЕЦ "Белене"
6. ГЕРБ изгониха инвеститора
7. Крият доклада на консултанта, тъй като е положителен
9. Защо "Южен поток" да е по-различен от "Белене"?
10. АЕЦ "Белене" създава хиляди работни места.

http://www.capital.bg/politika_i_ik...neverni_neshta_za_aec_belene/?sp=0#storystart

без да гледам капитал ли е кво е - точка 1 - печалба 200 милиарда ??? знаеш ли какво е
Ако има такава печалба - дори и 1/10 съм с две ръце ЗА

Горе