Какъв риск да търся? Не знам, според мен риска тук може да е много голям, ако скочиш без да си направиш труда дори да научиш какво ще се случва, а ти е казано, че ще имаш една възвръщаемост от 20% на годишна база. И съответно малък, ако влезеш в детайли за бизнес начинанието, като провериш всеки аспект. Тук имаш пълен контрол върху риска. Ако решиш да го контролираш. В случай, че си мастит бизнесмен и инвестираш по интуиция, вече за друго си говорим, нещо клонящо към хазарта.
Ще дам един пресен пример. Имам приятел, който иска да отвори малка пицария и такъв, който иска да си направи онлайн магазин тип маркетплейс за книги, за бг. Ако бях решил да се включа в някоя идея финансово и от части с някаква работа, кое би могло да бъде по-високорискова инвестиция за мен? Да, точно така, пицарията. Тъй като са малко по-далеч от този вид бизнес, малко по-трудно ще успя да си направя проучването, и следователно - по-неясна преценка бих имал. Но, ако бях някакъв бивш управител или служител в пицария, за мен риска към онлайн маркетплейса ще е голям. Логично, както е и бизнеса - логика и сметки.
Теглиш чертата, или не. Правиш го 2-3 пъти, може и повече. Губиш пари, постоянно някъде нещо се прецаква и на 5-6, примерно, успяваш. Не искам да звуча като някой дърт пръдльо, но малко хора познавам да са успели от първия, дори втория път с начинанието си. Страхотна идея, добро изпълнение, но някъде нещо не беше преценено. Научава си урока и след има няма няколко опита, дори на следващия е по-добър и стават нещата. И тук има много примери.
И в интерес на истината сега е бума на какви ли не стартъпи с надъхани малко програмистчета, готови да направят следващия Фейсбук.
Така де, дори да не са те, доста онлайн проекти излизат постоянно.