Може да почнеш да дадеш информация, кой брокер използваш, как осъществявате сделките.
Interactive Brokers. За Европа няма много избор. Безплатните брокери и интродюсерите имат скъп марджин, кофти спредове, малко услуги и други минуси.
Понеже сме европейски граждани нямаме право директно да купуваме индекси/ETF от САЩ. Или поне не като retail клиенти. За това eкспозицията към SPY и VOO може да става чрез европейски индекси, които следят американските. Аз не ги харесвам, защото имат по-слаба ликвидност, но са ОК за начало.
През интродюсър няма проблем и за начинаещ е добър вариант. Те са бизнес клиент на такива брокери. Мисля, че за това може, тъй като фирмения ми акаунт в IB няма такъв проблем. Обаче е филм с интродюсър ако решиш да прехвърлиш позициите си без да продаваш.
Моята експозиция е чрез опции. При асайнване на PUT опция пак е покупка, минава през други регулации. Нещо като заобиколка е. Това става ли за мръвка?
Минуса е, че опциите се търгуват по група от 100. 1 контракт са 100 акции. Т.е. в момента ти трябват $46к ако си без марджин. С марджин при IB на мен ми искат $4,600 за 1 PUT контракт
.
Естествено ако бъде асайната позицията трябва да имам налични парите. Но пък опциите на SPY са
супер ликвидни.
Ти ако можеш да управляваш пари и знаеш как да инвестираш, ще работиш ли в офис за такава фирма? Надали ще ти плащат 100к месечно, че въртиш парите на някой, както е в америка, дори там сумите започва на такива хора от 200к на месец, тук ако им дават 3000 лв пак добре. Последният ми консултант в България, караше кола за 1500 лв, живееше в панелка, такива хора не могат, да бъдат консултанти за пари, няма как беден да направи друг беден богат, а богат човек няма да тръгне да прави другите богати, доказано е през вековете, тук там има рядки случай. Най-добре сам да ръководиш парите си.
Поздрави,
Станимир И
Точно така. Най-добре сам да се интересува човек.
Не, няма да работя това ако ще $1,000,000/м. да ми предложи някой. Личен избор.
1. За да управляваш чужди пари легално има определени правила.
2. Нямам тапия. Работя по този въпрос де.
3. Дори след това не бих. Най-много курс да направя след 3-4г. за да докажа пред себе си тезата за статистическа доходност.
4. Нямам нервите от мен да зависят спестяванията на друг човек.
П.С. - забравих да добавя, че нямам дългосрочни в SPY, защото се чувствам комфортно с риска докато съм млад да инвестирам в растеж. Най-вече в компании като TSLA и AAPL. Познавам продуктите им много добре и за сега съм доволен. Роди ли се дете мятам почти всичко в SPY. Ще оставя само 20-30% в трейдърския акаунт.