Не, просто казвам, че отчитам за себе си като грешка, че вкарах ноември месец 40% от парите си в индекса, вместо да търся макар и по-рискови компании, които обаче в по-краткосрочен план от индекса може да ми донесат по-висока доходност. Ясно е, че индекса след 10 години ще е на +, въпросът е, че през следващите 5-6 може пък да е на минус, а други неща да са доста на +, тъй като в момента е доста вероятно индексът да е стигнал някакъв връх, точно заради компании като епъл и тесла. Ако се кача на влакчето, когато е по-долу много по-бързо ще се изкача нагоре и много повече време ще го гледам да е зелено, не е ли така?
Това, което мисля да направя сега е да изчакам индекса да отиде на + малко, дано да стане. После ще продам и парите ще вкарам в други компании - например петролни, там се надявам да съм на +, а при сериозна корекция на индекса пак ще вляза. Разбира се, рискът е, че може и да си върви само нагоре и да трябва да се кача на по-висока цена, но тук вече зависи с какви темпове ще катери нагоре и дали и доколко другите инвестиции могат да бъдат по-успешни от индекса.
Иначе да, странно е, първоначално мислих просто да вкарам едни пари и да не ги барам изобщо, викам си все ще се увеличат след 5-10 години. Но сега се чудя дали не мога да направя нещо повече, та да се увеличат с повече %, тъй като все пак и инфлацията е огромна. Съответно или ще съм поредния дето ще си загуби парите понеже не е търпелив или ще се пробвам да уцеля кьоравото с моите виждания. За момента е по-скоро първото, защото съм около - 8% на цялото портфолио, но дори да бях само в индекса сложил щях да съм пак - 1, -2%. Нищо не губиш до момента, в който не продадеш, а не е като и да не съм нацелил +20% за 2 дни на една акция, ето там примерно, ако бях сложил парите от индекса друго щеше да е.
Основната ми идея е, че акции и индекси не са за всеки, колкото и сигурен да е S&P 500 някои хора като го видят 10-15% долу и ще продадат веднага, а това може и да се случи тази година. Също така при инфлация, която сигурно е 10% дори средната доходност на индекса ще те докара горе-долу до нивото да си на 0, това че 2020-та и 2021-ва му е по-висока доходността е заради много фактори, част от които е и спада през март 2020г., по никакъв начин това не значи, че 2022,2023 ще има подобни резултати. На мен лично ми е по-спокойно да купувам като нещата са червени и кривата е яко надолу, някак по-спокойно се чувствам така, знам че всички съветват долар кост авридж, инвестирай още днес и т.н. Но не знам, чета доста и сякаш някои неща е по-добре да ги пробвам по моя начин, пък да видим.