Re: От: Кога и как реинвестирате?
@blackout, аз следвам примера, който е даден. Не мисля, че някой там си е ударил максимума, защото ако максимума ти да изкарваш с всички сили 400 лева на месец на тази позиция, на която си е стряскащо. Мисля, че ще се съгласиш с това.
Аз добре разбрах примера ти с доматите, но пазарната цена няма нищо общо със случая, защото човека е почнал с тези пари, които дава като заплата, и сега пак е със същите, а той е пораснал, живота е поскъпнал и куп други причини. Пазарът преди години и сега е претърпял доста неща и инфлацията и поскъпването на стоките реално рефлектират върху това той да не е същия. За кратък период от време, примерът ти може и да е правилен. Но тук не говорим общо, даден ни е конкретен сценарии, които дъвчем.
И дори да не е много правилно казаното горе от мен, нормално ли е да си на пазарната цена, а труда, който се генерира от работниците ти да те дръпне пред конкурентите си значително. Работниците там с този ръст на бизнеса са доказали, че не са средностатистически бачкатори, което означава, че и не заслужават средната пазарна заплата. Но тук вече е до бизнес виждания. Някой с ланец ще се опира на това, че няма кой друг да ги вземе, друг ще следа да ги държи и мотивира още повече. А кой прав, кой крив - времето показва.
Ама защо говорим за някакви тираджии, охрани и работници в ниските сектори. А и дори да е така....преди време ако е дремал за 300 лева в някой склад, след 2-3 години това дремане не му е много рентабилно. А и щом е отишъл да дреме някъде в някой склад, явно вече се е примирил, че ще е на ръба на оцеляването.
А бе я висшия, я не толкова висшия екип е фактор, но в този си вид да един добре работещ механизъм. Смяната на някой може да доведе до някакви както малки, така и сериозни сътресения. И това е пак в зоната на гадаенето.
Всъщност бизнесът на Макдоналдс е в недвижимото, бате.
Колкото до примерите. Няма как да сравним голяма корпорация, с изградени традиции, системи, устави, наредби и прочие с бизнес от 15 човека, най-вероятно и недостигнал и 1/10 от пазарния дял на локално ниво. Тези компании са на автопилот и дори висшия мениджмънт е сменяем и пак би вървял. Всичко там с стиковано до макс. При тях основните проблеми са свързани с оптимизациите и автоматизирането.
Как да плащаш повече от ХХХ лв като пазара толкова оценява мъж/жена, които върти скара?
Пазарът има рамки при определяне на цена - никога не е твърда сума - има средна, което се приближава до тази т.нар. твърда сума. Ти преценяваш в коя ще част от средата натам ще се позиционираш. Може да си на минимума и да превърташ кадри нон стоп. Примерно ако на някой му предложат (наистина например) работа в VMWare и HP, познай къде ще отиде...? Знаем кой повече плаща за дадената длъжност. А дали е на максимум от капацитета си или не, това има начин да се измери. Пазарната цена е хххх до ххххх, но едните дават толкова, другите толкова. Има и защо. Та така е и с хората на подобни заплати като в примера. Виждал съм ги (ако и условията са кофти, хептен), започват деня с Facebook и Jobs.bg.
Не ми изглежда като здрава бизнес система това.
А пък нека мениджмънта да е на ниво.