Това е типичен пример за нещо, което говоря отдавна но никой не се съгласява с мен, защото истината не е приятна. На Гугъл основно му дреме кой му дава пари за реклама. Тва е положението. Имал съм сайт в същата ниша и то бях на първа позиция за същата ключова дума. Сайт с около 100 уникални статии и то дълги, изграден по всички SEO правила, с уникални и дълги описания на продуктите, клипче към всеки продукт и кви ли не глупости. За линк билдинга изобщо няма кво да се говори, че е по-добър от на този сайт. Стоях си аз щастлив на първа позиция и изведнъж от нищото се появи този сайт, който пускаше реклами в google може би около година. От тогава от първо място не е слизал. Не че се оплаквам, защото все още си имам посещенията, клиентите и поръчките и от други ключови думи, но го давам като пример. Просто няма база за сравнение този сайт с моят. За мен лично SEO оптимизацията вече няма чак толкова съществено значение, за класирането все по-основна роля играят социалните сигнали и най-вече това дали даваш пари на google. И колкото и да не ни харесва е логично да бъде така. Ако не ми вярвате мога да дам и друг пример с друг мой сайт. Стоеше между 7-8 страница миналата година до ноември месец по основната ключова дума. През декември пуснах реклама за около 2 седмици по същата ключова дума. Януари месец бях вече на първа страница.
За платформите няма как да се изкажа обективно, имам два онлайн магазина на OpenCart, и двата са на 1-ва страница по почти всички ключови думи, може би само по 1-2 думи са на втора. Но нямам идея дали е от самата система. Според мен има по-добри и опростени системи, но не съм ги ползвал. Според мен самата система или платформа не е от толкова съществено значение за класирането.