Мармота си ти дет се радва на успехите на компания, които са влезли в цената за още няколко пъти напред във времето. Всяко отклонение от очакванията (а те са доста големи) ще играе силно в цената.
И на какво според вас се дължи този скок в S&P500 и акции като тесла, фейсбук , епъл, шопифай и други?
За първи път в портфолиото ми растат заедно и суровините, и тех компаниите. Мислих, че не е възможно да се случи
Да задържи до края на седмицата тоя тренд ще е супер, да разчистя малко
шортя/спекулирам с акциите на Деливъри Хиро откакто ноември започна да пада цената им.
На 2мес. база с X 5 левъридж съм на около 190% плюс.
Преди това затварях два пъти пак къси позиция с подобен плюс.
Вчера пуснах нова позиция и до днес е 35% плюс, но вероятно ще я затворя довечера и ще си оставя само другата.
Правих го и това няколко пъти с позиции за по два, три дни пак с горе долу подобен профит.
Принципно винаги добавям левъридж по 2 или по 5. Риска е по висок, но и печалбата също.
Като за доста начинаещ мисля е добре, а и не влизам с много пари, като повечето от вас.
По нататък с нарастване на опита и капитала ще увелича и сумите с които ще влизам.
Само когато тренда е постоянно надолу оставям позиция за по два месеца или повече. Таргет за затваряне нямам.Капитала не е важен, а процента печалба върху него и върху какъв период. Ако успяваш да направиш стратегия достатъчно консистентна на база измерими параметри после лесно се скалира и за 1-2 дни се автоматизира с бот.
Да задам няколко въпроса, защото и аз понякога шортвам, но само когато общия тренд е надолу или ако се чувствам, че искам да заложа на отчет.
- Надявам се слагаш stop loss? На колко %? Какво съотношение заложен капитал към печалба? Без stop loss евентуалната загуба няма таван, защото акцията може да скочи безкрай (винаги има такъв шанс).
- Някакъв конкретен таргет за затваряне? Аз гоня 30%, което ми дава 60% върху капитала без марджин и е повече от доволно.
- Хеджваш ли ако позицията ти тръгне срещу теб? Например с покупка на Call опция? https://www.investopedia.com/articles/active-trading/021715/how-protect-short-position-options.asp И ако да с какви параметри?
Само когато тренда е постоянно надолу оставям позиция за по два месеца или повече. Таргет за затваряне нямам.
Имам още две акции които държа и са на 90% за два месеца едната и 150% за четири месеца другата.
И двете са шорт позиции. Принципно ми допадат акции вървящи надолу
За спиране на загубите слагам на 30%. Да акциите може да скочат или не изведнъж до безкрай, но както писах по горе само когато има тренд в една посока за дълго време- две седмици да кажем, тогава отварям позиция със затваряне след ден,два или три.
Тази втората позиция за която бях писал по рано днес дори я затворих след като писах поста, защото достигна профит 40% и... късмет защото виждам, че акцията е обърнала малко тренда и сигурно сега щях да съм на около 25% профит.
Това с хеджирането не ми е много ясно и не съм го правил.
Търговията и спекулирането са ми интересни, но нямам много време да чета, гледам и тн неща.
Какво остава пък са инвестиционна търговия, за там нямам необходимите свободни финанси.
Парите които изкарвам са ми нещо като допълнителен малък доход. но приличен за последната година.
Горе долу от почти толкова време се занимавам реално, преди това доста време минах през демота и следене/избор на акции и тн,
Не, опитвам се да ти кажа, че си се преебал, защото нямаш поне 20% от дългото си портфолио в TSLA. Цената е все тая. Днешния gama squeeze е добър пример защо.@metaverse Все още не разбирам дали се опитваш да ми кажеш, че съм се преебал като не съм купил преди нова година?
Ще ти отвърна в твой стил. След 10 години ще си ги мерим
Днес кво не е нагоре? Lucid, Rivian, NIO, Xpeng... BYD?
И да не пропусна страхотните AMC И GME.
Е и тогава ще мерим, ма ти ще кажеш, че погледа ти не се спира на 1 година, а на 5-10..та направо те подготвям
А корекцията рано или късно ще дойде.
Не го познавам, ама нищо не казваш за тези качествени компании, които също днес бяха приятно напомпани с въздух.
Коя от коя по-квалитетна.
Бля бля бля, това имах предвид, че не струват това, което са в момента. Същото важи и за тесла, ако ще да е от луната.
Но пък можем да приемем, че са добри компании, както и тесла. Зависи от гледната точка.
На Брат Пит брат му.
Умен, но упорит. Показвам ти нагледно колко струва днешния ръст, който така пламенно считаш, че се дължи на видиш ли осъзнали ли се инвеститори, решили да вкарат пари в Тесла, щото ако нямаш поне 20%, значи си се преебал.
Тесла не е лоша компания, ама оценката й се движи, както на тези горе - неадекватно.
И някак е смешно да кажеш, че тия компании не струват 30-40b, пък тесла заслужава да струва 1t
Едно към едно са.
Чак ми стана интересно каква е била капитализацията на тесла в годините, когато би я определил като несериозна за инвестиция губеща компания. Каквато беше десет години.