Аз като начинаещ за първи път излязох на 0 хаха, което си е успех, тъй като започнах ноември, очевидно съм купил на върха на повечето компании до момента и варирах между 10-15-20% на минус на цялото портфолио, но успях да ребалансирам за сега нещата. При спада на някои от акциите успях да купя още на ниска цена и да вдигна средната цена, а от други съм доста на + (най-вече енергийни и добивни компании). Сега с надежда чакам най-после да видя зелено на цялото портфолио за първи път
Браво, аз направих 2 безподобни глупости и ми затриха цялото старание за месеца
Реализирани -$1842 TTM
Няма да си купя нищо този месец.
@metaverse то като гледам и ти не си имунизиран
Ама ако мислиш, че можеш да научиш някой на търпение, давай
Като говорим за търпение и за владеене на алчността....
С един приятел ще се опитаме да следваме план "2,5% на ден". Идеята е да не бъдем алчни за повече, но пък постоянни и следващи точен план за изпълнение. На пръв поглед изглежда лесно, но реално не е точно така.
Това е за трейдърски акаунт, не за портфолио с дългосрочни позиции.
Стартово $2000 и цел 2,5% всеки ден с премерени трейдове.
При 100% успеваeмост до края на годината трябва да имате $166k
Уви една грешна стъпка връща назад и трябва да се наваксва или трябва да се подхожда с внимание и преценка за дните, в които може да се направят повече от 2,5%, за да има тлъстинка, която в някои дни ще бъде загубена, но да без да изоставаме от планувания график.
@metaverse, нали коментирахме за 1% как би могло да донесе успех, от 15 март насам съм подхванал една сума от $1100 с идеята да затварям при 1-2%, в случая къде 1%, къде 3%, къде повече, ама в момента са $2395. 117% за 12 дни, което е много по-добре от плана, който ще се стартира от утре. 32 дни при спазване на правилото за 2,5%
Обаче и вчера се хванах да правя глупости (алчност) - да не затворя в момент, който дадена позиция е на 3-4%, в последствие пропуснати и оставени да нощуват. Сега следва вероятност да излезе още по-добър процент, но и също толково верояно да тръгне в обратна посока.
За справка - това горе е с liverage x5 , в eToro акаунт. Еторо имат много минуси и определено не ги препоръчвам за сериозни цели, защото те цакат с цената на покупка и продажба, но пък liverage х5 не съм сигурен къде може да ползваш по този начин. Ако някой знае по-добър вариант да каже. Бих експериментирал по същия начин и в друга платформа.
Със сигурност не е платформа за инвестиции, но за чешане на краста и експерименти от горния тип върши работа.
Както се казва - това са пари, които не са за жалене и целта е ясна. Да видим колко може да се направи от началната такава.
В IBKR с margin няма да може да се ползва същата сума, отделно комисионната за покупка и продажба при подобен тип трейдове е вероятно да те цакат повече, отколкото Etoro при разликите в цената.
Та някой на някой му е интересно да се включи в експеримента, да се мотивираме взаимно. Не е нужна голяма сума, както повечето считат и се отказват.
Старт $2000
2,5% означава да затвориш позиции с обща печалба $50
На втория ден започваш с $2050 и целта е $51,25 печалба
и т.н.
Същото и с $1000 де
$1025, $1050,63 и тн.
Едит: позициите, за които писах, че не затворих вчера си излязоха и тъкмо си тренирам удържането на алчността. Затворих шорт позиция на тесла с 3,77% и на meta с 3,92%
Затворих и позиция на Xom с 3,05%
И трите от вчера отворени. Нещо, което като цяло ми се иска да спра да правя.
Отворих и затворих бърза позиция на Fang в рамките на 2 минути - > 3,39%
Реално за днес приключих
Едит2: еторо нямат трейд извън регулар тайм, което е тъпо, но това е положението.
И още една добавка, искам да стартирам от утре с 2500, затова завъртях още няколко трейда със суми между $300 и $600 за по 1-2%, като броим и днес станаха $2503, 13 дни = 129%
От утре следва да бъда 1 идея по-предпазлив, което от друга страна би трябвало да ме възнагради с по-добри възможности за влизане. Ще видим
В IB няма да може да се ползва х5 именно поради различните изисквания, които стопяват buy power-а
Чета, гледам, уча, анализирам и стигнах до извода, че предстои рецесия скоро. Всички предпоставки са налице, както и графиките на облигациите го показват. Мисля да разкарам индексите и каквото мога от технологичните компании. Ще заложа на суровини (компании, които добиват петрол, газ и метали), злато - етф към цената на златото, както и дивидентни компании, свързани с основни потребности на хората като комунални услуги, недвижими имоти и други с дълга дивидентна история.
Дали съм прав и дали това е добър вариант?
Идеята ми е в някакъв момент, ако го уцеля горе-долу да разпродам горните неща като суровините би трябвало да са доста на + и да се включа обратно в индекси и тех, когато са близо до дъното.
И ако го правя така, колко % от портфолиото е добре да са тези дивидентни компании за защита на средствата? Ясно е, че те няма да покачат особено капиталовата си стойност, но ги препоръчват при кризи.
Аз съм ок да правя DCA, но в същото време, когато всичко се срине яко да мога да вкарам сума равна примерно на сумата за 4-5 месеца за DCA или повече. А в един момент, когато свободните ти средства свършат, за да купиш спада или дъното трябва да имаш нещо, което е на зелено, да го продадеш и оттам да завъртиш. Ако всичко е червено и нямаш свободни пари, просто стоиш и гледаш и това е.
Да, ясно е, че попринцип търся растеж и съм по-млад, тоест имам време още да губя пари. Но, при мечи пазар и рецесия после около 1 година, понеже горе-долу средно толкова продължава, къде да търся този растеж, ако не в тези неща, които изброих?
Аз съм ок да правя DCA, но в същото време, когато всичко се срине яко да мога да вкарам сума равна примерно на сумата за 4-5 месеца за DCA или повече. А в един момент, когато свободните ти средства свършат, за да купиш спада или дъното трябва да имаш нещо, което е на зелено, да го продадеш и оттам да завъртиш. Ако всичко е червено и нямаш свободни пари, просто стоиш и гледаш и това е.
Ето ти пример точно със SPY от ноември до сега, почти половин година - доходност под 1%. Вярно е, че исторически индексът винаги се връща и расте, но също така някой път бая трябва да почакаш, за да се върне на предишни нива.
Ако действително предстои рецесия, това значи, че следващите 6 месеца, година или повече, този индекс ще е само надолу, защо да го държа, ако мога сега да изляза на малко зелено и след 6 месеца да купя същото количество акции примерно с 30% отстъпка?
Иначе най-трудното ми е точно типа на потрфейла и типа на диверсификация. Примерно по колко % да е всяка инвестиция от портфолиото. Дали трябва да се държат строго определени или не. Това хич не ми е ясно.
@metaverse, мисля че пропускаш факта, че @webstil е стартирал преди 4-5 месеца, а знаем че всичко беше високо тогава.