Кои са любимите ви акции в които бихте инвестирали в момента ?

Аз съм на мнение, че човек трябва да инвестира/трейдва според целите си. Къде краткосрочни, къде дългосрочни.
- за разтеж
- за яхта :)
- за образование на дете
- пенсиониране по-рано
- и др.

В зависимост от целта вече ако си на 20 е едно, на 30 второ, на 40 трето и т.н.

И пак трябва да разделим хората на трейдъри и инвеститори, защото е много различно и не е хубаво да се прави в един и същ акаунт. Всички сме хора и правим емоционални грешки.

Може да вярвам, че компания Х е прекрасна, но ако няма изглед след Y години да направи Z пари за чий ми е? А тези метрики са в счетоводството както каза ти. Ако разчиташ на емоция ще загубиш пари.

Едит: за това и автоматичен DCA в SPY е толкова ефективна стратегия - премахва част от емоцията.

При борсата не трябва да има емоция, но винаги има, реално е трудно да бъде премахната, просто трябва човек да мисли. Хубаво е да имаш стратегия и просто да следваш нея, дори и да имаш нещо странично, стратегията ако казва не, значи не, годините ме научиха да следвам стратегия, така избягвам доста проблеми и имам 3 метода на инвестиране, но не е за тук да обсъждам тези неща, просто няма смисъл.
 
За PayPal - имам акции там, но ги бях взел преди няколко месеца с цел да ги държа минимум 5 години; Много е интересно как пада стойността на акция, при положение, че компанията прави растеж и печалби, които се вдигат всяка година, със или без ковид; кажете ми една причина, защо в първата пандемия паднаха акциите на мастъркард и на гугъл? нима нещо стана с тези фирми? Така че, много хора, огромен брой хора се паникьосват като видят промяна в прогнозата за развитие на фирма, без да си дават сметка какъв е фундаментът под нея;

искам да видя тези дни какво точно ще стане със стойността на пейпал, мисля да взема сега на дискаунт;

Стратегия: инвеститор;

Растежа в бъдеще се изчислява на базата на множител, които взима предвид лихвите за кредити (финансиране) и няколко други основни фактора. Ако лихвите се увеличават както ще стане 2022 и 2023 множителя става по-малък, защото цената на парите на заем е по-висока. Съответно капитализацията става по-малка. Това са макро елементи и обхващат всичко.

Потърси в Google за "Discounted cash flow" не знам как са термините на български. :). https://www.investopedia.com/articles/stocks/08/discounted-cash-flow-valuation.asp

За това и компаниите, на които цената им е изградена на база бъдещи печалби при вдигане на лихвите обикновено пада. Повечето tech компании са точно такива. За това и в последните няколко години преди Ковид имаше такъв бум - при определени условия парите бяха на практика безплатни. Ако ще в лайно да беше инвестирал пак щеше да си х10 ако беше продал малко преди чумата :).

При високи лихви се инвестира в компании с голям марджин. Не е достатъчно да гледаш P/E ratio, въпреки че е мноооого по-лесно да се изчисли, защото взима предвид само моментната цена спрямо печалбата от последния отчет. PEG е по-точен метод за оценяване. PEG е P/E разделено на темпото на растеж за определен период. Естествено не е гаранция.

Реално за теб ако инвестираш, а не трейдваш, тези моментни макро и микро елементи нямат никакво значение и е плюс ако за 2-3г. има криза. Също имай предвид, че пазарът винаги първоначално реагира по-остро "включва в цената" повече от необходимото. Ако алгоритмите казват 5% надолу често акцията е 2-3 пъти повече надолу. Важи и обратното.

Ковид няма много значение. Даже напротив за компании като Facebook, PayPal, Amazon, Netflix и много други пандемията е златна мина - държавите спонсорират хората и бизнеса. Защо 2021г. пазарът върна средно 30%? Защото FED още не бяха обявили кога ще вдигат лихвите.

Ние не сме виждали такива неща в нашата мила родина, но в много държави имаше зверски бонуси покрай Ковид. Особено в Америка https://www.investopedia.com/government-stimulus-efforts-to-fight-the-covid-19-crisis-4799723. Какво правят хората без финансова култура с тези пари? Нов X-Box, нов телевизор, каквото се сетиш. Харчат като за световно :).

Peloton е много добър пример за компания, която имаше огромен растеж и хайп, когато се появи Ковид. Понеже това е физически продукт хората си накупиха уредите им акцията гръмна и после курец с извинение. :) До като компании като AAPL, където голяма част от печалбата идва от сървис, за който нямат никакви разходи (26% за 2020г.) изобщо не им дреме. Сървиса е App Store.

При борсата не трябва да има емоция, но винаги има, реално е трудно да бъде премахната, просто трябва човек да мисли. Хубаво е да имаш стратегия и просто да следваш нея, дори и да имаш нещо странично, стратегията ако казва не, значи не, годините ме научиха да следвам стратегия, така избягвам доста проблеми и имам 3 метода на инвестиране, но не е за тук да обсъждам тези неща, просто няма смисъл.

Ако купуваш автоматично индекс на всяка заплата няма емоция в процеса. Не знам какво има да му се мисли... За 99% от хората това е най-подходящата стратегия, а често и най-ефективна. Правил съм много пъти алго бектест за buy and hold vs нещо друго, но едва ли някой ще ми повярва :). Има и из Интернет такива проучвания от различни университети.

Защо да не е за тук? Темата е подходяща.
 
Последно редактирано:
Честно казано аз нямам акции на Apple, google, amazon или tesla и т.н, това са акции за новаците и хората инвестиращи на заплата за пенсия. Другото което е, че аз от това живеех години наред, също сам не инвестирам, аз лично ползвам 8 човека за консултация, примерно сега хващам, че от скоро инвестираш и ти пожелавам по-голямо портфолио и повече добри инвестиции. А тези неща като P/E ratio и други глупости, доста пъти падаш по-врат от тях, трябва да гледаш кой инвестира в компанията, кой е там и техните счетоводните книги, ако имаш добри консултанти, винаги ще си добре. Давам ти пример с едният: thisispei.com , като цяло всеки преценява как да инвестира, ако ще се, занимаваш сериозно ти трябват инструменти и добри консултанти, но най-вече стратегия. За сериозен тракер, бих ползвал това: vig.io макар, че аз лично имам лично разработен чрез alpaca.markets. Защо мисля, че да споделям информация тук е безмислено, защото няма смисъл, доста пъти споделям добра информация която аз лично съм плащал и накрая ми казват някакви смешници, че това било глупост, лично аз се, радвам когато ми дават информация и тя работи и особено ако е безплатна, защото съм плащал доста пари за съвети и насоки през годините за финанси.
 
Честно казано аз нямам акции на Apple, google, amazon или tesla и т.н, това са акции за новаците и хората инвестиращи на заплата за пенсия.
Имаш по-голям риск да не инвестираш в тези компании от колкото да инвестираш. Не успявам да изкопам едно много интересно проучване от MIT, което четох относно инвестициите във FANG компаниите.

Другото което е, че аз от това живеех години наред, също сам не инвестирам, аз лично ползвам 8 човека за консултация, примерно сега хващам, че от скоро инвестираш и ти пожелавам по-голямо портфолио и повече добри инвестиции.
Не инвестирам от толкова скоро. Трейдвам активно от сравнително скоро.

Аз имам и други доходи включително фирма, трудов и граждански договор защото професията ми го позволява, а и защо пък не? Целите ми го изискват. Няма значение кой с какво си изкарва парите, а какъв процент си докарва ако инвестира/търгува.

Колкото е средната доходност за последните 10г. на въпросните консултанти? Минават ли поне SPY? ;) Ако да, дай ги насам ще им препратя роднини, че ме тормозят постоянно с въпроси. :D

Моята обща доходност е около 350% от както трейдвам, въпреки че съм самоук и хванах неподготвен 10% корекция от 2018г. Т.е. тези $100,000, с които търгувам са започнати с около $20,000. Ако консултантите ти имат по-добра доходност можеш да споделиш контакти. Ползвал съм такива "професионалисти" в чужбина и България и хич не съм доволен.

В дългото портфолио ми е около 90% към днешна дата, но то е хедж и грам не ме интересува дали днес е х2 или х1000.

Всъщност ментора ми е човек навътре, защото движи голям стартъп хъб и бих казал, че той е моят консултант. Той ми подсказва друг тип информация - къде и какво да чета за да се оправям сам.

От него научих колко е важно откъде си взимаш информацията защо платени медии като The Economist и Financial Times за макро и WSJ, NYT, Bloomberg за daily shit си струват. FT ми е €780 на година, The Economist €275, Bloomberg $290, WSJ и NYT са жълти стотинки. NYT малко ме дразнят с техните leftist лайна. Bloomberg Terminal е $24,000 на година и ми е като порно мечта, която ще изпълня.

А тези неща като P/E ratio и други глупости, доста пъти падаш по-врат от тях, трябва да гледаш кой инвестира в компанията, кой е там и техните счетоводните книги, ако имаш добри консултанти, винаги ще си добре. Давам ти пример с едният: thisispei.com , като цяло всеки преценява как да инвестира, ако ще се, занимаваш сериозно ти трябват инструменти и добри консултанти, но най-вече стратегия. За сериозен тракер, бих ползвал това: vig.io макар, че аз лично имам лично разработен чрез alpaca.markets.

Не ми трябват консултанти за да разбера отчета на 20 компании, които ми допадат за дълги позиции. Елементарно е и за мен е много важно, защото аз съм фундаменталист, не технически инвеститор. Ако бяха 1000 айде може, няма как да чета отчет и слушам конферентни разговори за всички.

Според мен това са rubber ducky bullshit инструменти, API-та и визуални билдъри за милениали. Ако питаш от къде знам - приеми, че знам. Работя в тази сфера, а колега има PhD по темата с опции и волатилни асети.

Акции и крипто можеш да търгуваш сравнително успешно след 2 часа с Python, изтеглени данни за бектест и тъп алгоритъм с 2-3 индикатора по избор. Въпроса е как ще превариш скоростта на светлината на други такива алгоритми, които са на под ms разстояние от сървърите на market makers.

Защо мисля, че да споделям информация тук е безмислено, защото няма смисъл, доста пъти споделям добра информация която аз лично съм плащал и накрая ми казват някакви смешници, че това било глупост, лично аз се, радвам когато ми дават информация и тя работи и особено ако е безплатна, защото съм плащал доста пари за съвети и насоки през годините за финанси.

Щом работи за теб твоята стратегия я използвай. Аз съм предоволен от постигнатите си резултати и съм помагал на доста хора да издрапат от кофти ситуации.
 
Последно редактирано:
Явно си доста навътре в нещата, браво на теб, за 2 - 3 години сериозен трейд си научил доста, прав си не ти трябват инструменти и консултанти, като цяло те са загуба на пари и време.
 
Потърси в Google за "Discounted cash flow" не знам как са термините на български. :). https://www.investopedia.com/articles/stocks/08/discounted-cash-flow-valuation.asp

Дисконтиран кеш флоу :Д
DCF няма общо с акциите на една компания :). С годините се убедих, че всичко е слухове и колко добре лъжат от компанията (например Nikola)
 
DCF няма общо с акциите на една компания :). С годините се убедих, че всичко е слухове и колко добре лъжат от компанията (например Nikola)
DCF е чудесен теоритичен модел за оценяването на компания в дългосрочен план :). Естествено в комбинация с други и като всяко нещо в този живот има своите плюсове и минуси. Например е много чувствителен към лихвите и разчита на няколко основни презумпции. Набивам по-важните параметри от отчетите в един excel и за фундаментен анализ ми е повече от полезен за малко по-добър хит рейт.

Тревор Милтън беше очевиден скам ако човек проучи кой е бил преди това и за предишни негови начинания :eek:.

Харесва ми идеята за водородна горивна клетка, обаче за общо ползване технологията е много далеч. Следя PLUG от този сектор.
 
Харесва ми идеята за водородна горивна клетка, обаче за общо ползване технологията е много далеч. Следя PLUG от този сектор.
Не е толкова далеч.
Днес набързо погледнах отчета на APD и основното увеличение на обемите им в продажбите идва от водорода.
По цял свят се изпълняват проекти, свързани с водород. До 2-3 години нещата ще са доста напред.
 
Реших да вкарам една скромна хиледарка в Meta да си седи там. Сефте купувам такива акции в FB/META, повече нашивам в криптото ама …

3KuOGjz.png
 
Реших да вкарам една скромна хиледарка в Meta да си седи там. Сефте купувам такива акции в FB/META, повече нашивам в криптото ама …

3KuOGjz.png
Понеже виждам, че си пуснал поръчка, която ще се осъществи в понеделник, когато отвори маркета, по-добре я канселирай и виж как ще се развие пре-маркет пазара. Revolut нямат трейдове извън регулярните часове за пазар.
 
Trading 212
Почнах да чета и гледам клипчета, коя платформа да избере, както казах доста съм босичък в тия неща но мисля да хвърля едни пари.

Намерих едно клипче за деклариране на данъци след търговия с акции, дали е толкова лесно колкото описва тоя или?

 

Горе