От: Колко трябва да струва изработване на Лого или Банер
Според мен логото не трябва да е просто някаква уникална картинка, която да ни харесва, а логото трябва да изразява нещо. Според мен, когато видиш дадено лого, то веднага трябва да ти направи асоциация, какво представя.
В този ред на мисли, ще се съглася напълно със @stoineff, че и 200 лева са малко. Един потребител може да знае горе-долу, как иска да изглежда логото му, но едно е да го виждаш в главата си, съвсем друго е как излиза на хартия. Нещата могат коренно да се различават. Казвам го от опит. Тук искам да използвам случая да благодаря на дизайнера (да не правя реклама), който се занимава доста повече от 5 -6 пъти да прави предложения и доработки, докато усети какво ми се върти в главата.
Така, че смятам, че цената не бива да е фиксирана, но под 200 лв е направо обидно.
А иначе за конкурсите мога да се съглася, че е добър подход, защото при тях поне дизайнера не се ангажира с нищо конкретно. Той прави предложение, което поръчителя може да хареса, или не. Но няма поет ангажимент. Ако имаш идея участваш, ако нямаш - не участваш. Но мисля, че конкурси с награда под 100 лв са несериозни.
Все пак тук трябва да приемем обаче, че съществува риск на поръчителя да не му хареса нито едно от предложенията. Тогава гори със 100 лв. Но пък искам да кажа, че много се кефя на предложенията за лога, които се пускат тук в организираните конкурси. Мисля, че не е имало конкурс, в който (като страничен наблюдател) да не харесам поне едно-две лога.
Пък и конкурсите раждат конкуренцията, по-добрите идеи, а и възможността дори някой недоказал се да изпъкне напред.
Е казах си аз, каквото си мислих.