Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

От: Re: От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

Имам от 3 години, но не ми се е налагало да го ползвам. Купих възможно най-противния газ. :)

Аз съм наредил в пълнителя патроните така, че да се редуват задушлив-сълзотворен-задушлив-сълзотворен... За да е разнообразието пълно първия патрон винаги го слагам халосен, а после са истинските.
 
Последно редактирано:
От: Re: От: Re: От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш).

Това не е ли малко рисковано в затворени помещения? Как е хавата с гумените куршуми? Самата идея, че се стреля по някой е доста сдухваща. Ако оня не се насере от мисълта, че стелят по него с огнестрелно то гумените куршуми ще го довършат. За газ не знам, звучи ми малко прецакващо, особено като си в една стая с престъпника. :)
Газта е още по-ефективна в затворени пространства и с един изстрел можеш да откажеш няколко нападателя. Не е и нужно да стреляш точно, а само посоката да е вярна.
Освен това куршумите са акустични (поне моите са такива) и шумът се чува надалеч. Това допълнително обезкуражава крадците.
 
От: Re: От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

Аз съм наредил в пълнителя патроните така, че да се редуват задушлив-сълзотворен-задушлив-сълзотворен... За да е разнообразието пълно първият патрон винаги го слагам халосен, а после са истинските.

Нямам желание да ги гоня след халосния. :)
 
От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

Аз не съм чул да има масови протести срещу неадекватните закони и неадекватните действия и бездействия на държавата, следователно хората си се завиват през глава и всичко им е ОК. Прав ли съм или Да? :wink:
 
От: Re: От: Re: От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш).

Как е хавата с гумените куршуми?

Забранено е да се преработва газов пистолет така, че да стреля с гумени куршуми. Продават се едни приставки, които се завиват отпред на цевта и там се вкарва гумено топче, но ако си купиш такова нещо и го ползваш ще лежиш в затвора (ако те хванат).

Ако имаш боен пистолет и съответното разрешително предполагам, че няма проблеми да го ползваш с гумени куршуми.
 
От: Re: От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

Имам от 3 години, но не ми се е налагало да го ползвам. Купих възможно най-противния газ. :)

Ако патроните са купувани тогава не се знае дали все още функционират. Пробвал ли си как гърмят след като мине една година от купуването?

Не става въпрос за срока на годност. Когато се извадят от опаковката (и се носят в пълнителя) започва дифузия (веществата от външната среда преминават вътре и обратно) и не гърмят нормално.

Потърси по форумите информация за газовите патрони, някъде четох, че било добре да се сменят всяка година с пресни за всеки случай. Не мога да цитирам точно къде го четох това.
 
От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

а за газовия пистолет нещо проблеми има ли?
и ако гръмнеш някой какво може да му се случи? :)

Може да умре. А може и нищо да не му стане. Зависи от какво разстояние и стреляш и къде си го насочил.

Ако стреляш в помещение може да се обгазиш. Ако стреляш срещу вятъра също може да се обгазиш. Докато вадиш пистолета и го зареждаш може да те убият с голи ръце, с нож или нещо друго. Има смисъл от газов пистолет, ако можеш да го изкараш достатъчно бързо.

Четох в един форум как са гръмнали едно куче от упор (захапало крака на човек и не пуска) - очите на кучето излезли и то умряло мъчително.
 
От: Re: От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

Много точно казано!

Аз все се каня да си купя един газов пистолет. Влезе ли някой да краде такова обгазяване ще му направя, че после поне 2 месеца да не може сополите да си събере.

Това е нож с две остриета. Ако си в затворено помещение, имай напредвид че и теб ще обхване, то вярно че струята излиза напред но парите се разпространяват много бързо. Един познат беше гръмнал с газов пистолет в хола си ( забравил че е зареден ) и хем при отворен прозорец, и поне 40 мин. е имал ужасно парене и сълзене на очите, дразнене в дихателните пътища, и се е затворил в банята до като е чакал да се проветри хола. Грешката е негова, но ти казвам какво е действието в затворено помещение. Дори в коридора се е разнесъл газът. Другата голяма опасност е че ще се сдърпаш с някой, и я си представи че този някой има боен пистолет и какво става ? Той просто не знае ти какво вадиш, той вижда пистолет насреща си, и по инстинкт че живота му е на косъм, вади неговия боен пистолет и те надупчва! Много е рисковано с тия газови пистолети и можеш голяма бела да си докараш. По добре изкарай разрешително за боен. Знам че е скъпо, но поне си струва. Ако искаш пистолета можеш да си го държиш у вас в метален сейф, или в полицията. Но пак ти казвам много е опасно. Другия вариант е една електрошокова палка. Парализирва го яко, и онзи ще се гърчи поне едно 10 мин. на земята а ти през това време можеш да избягаш, да извикаш полиция, или да му дадеш урок друг път да не напада непознати.
 
Да, и на мен ми направи впечатление, че не е възможно да се гръмне по някой или нещо в затворено пространство и реално на теб да ти няма нищо. А в апартаментите няма много открити пространства, ако не се лъжа. И на мен ми е кофти с газов, първо - никъде не може да го държиш или ходиш с него, и второ - извадиш ли го може сценария да тръгне зле както за отсрещния, така и за теб. Тук нещата са 50:50. Другото което е много по-вероятно нещо да му се влоши при изстрел от упор. Абе много минуси има, които реално не си заслужават на база плюсове. Такова нещо все си мисля, че се взима в крайни случаи. За това точно определени хора имат правото да носят огнестрелно оръжие, защото знаят и са наясно с рисковете да го имат.

Знам, че респект и всичко ще ти е по-спокойно, но все пак е пистолет, не е спрей, бухалка или нещо, което в тази категория.
 
От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

Електрошок. Не може да те обгази, както и няма да се надрискаш като крадеца :). Тия които изстрелват стрелички - още по добре. Ама много скъпи пълнителите.
 
От: Re: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

Абе много минуси има, които реално не си заслужават на база плюсове.

Има един важен плюс, че може да ти спаси живота, а това не е малко. Естествено си има правила. Не го вадиш, ако няма да го използваш. Огнестрелните оръжия не трябва да се използват за плашене.
 
От: Re: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

Има един важен плюс, че може да ти спаси живота, а това не е малко. Естествено си има правила. Не го вадиш, ако няма да го използваш. Огнестрелните оръжия не трябва да се използват за плашене.

Болднах ти цитата, понеже най точно си казал! Ще ти спаси живота. Някои хора казват "абе обикновени улични крадци едва ли ще имат боен, на тях няма да им дадат разрешително, а то се дава на определени хора, тези които имат бойни пистолети няма да нападат случаен човек а ще влязат в голям МОЛ или банка или златарски магазин" - не е така, това е много погрешно мислене и подценяване на уличните обирджии. Нека да не забравяме една подробност - точно такива престъпници най лесно се сдобиват с бойни пистолети, даже и всякакви други огнестрелни оръжия, дори и пушка-помпа може да ти извади при това двуцевка, или малък картечен пистолет... Как и от къде ли ? Ами разбира се че от черния пазар за оръжия! Там има всичко, дори на пазарлък може да си купи каквото поиска, и на такъв изобщо не му трябва разрешително. До като мирния гражданин е трудно да се сдобие легално с огнестрелно оръжие, понеже едно че е скъпо разрешителното и другото не на всеки дават! А онзи гангстера нема проблем - звънка едно телефонче, изброяват му калибър, пита колко пари и след колко часа доставка и вече е въоръжен. Пито - платено. А обикновения човек има да чака поне 1 година до като му издадат разрешителното и ще има всеки ден да ходи до КОС и да се разписва на хиляди документи. Дори картечните пистилети се правят по поръчка от оръжейни майстори които работят за престъпния свят, даже и пушки се правят. Може и каквото поръчаш такова да ти измайсторят.

Най добре електрошок със стрелички както беше писал някой по горе, няма да го чакаш да те доближи, стреляш от разстояние и ония пада и се гърчи, а ако с него има още поне двама авери ще се стресират че дружката им е повалена, и няма да посмеят да те доближат а защо и не и по тях - поваляш ги тримата, и викаш ченгетата или им даваш урок.
 
От: Re: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

Болднах ти цитата, понеже най точно си казал! Ще ти спаси живота. Някои хора казват "абе обикновени улични крадци едва ли ще имат боен, на тях няма да им дадат разрешително, а то се дава на определени хора, тези които имат бойни пистолети няма да нападат случаен човек а ще влязат в голям МОЛ или банка или златарски магазин" - не е така, това е много погрешно мислене и подценяване на уличните обирджии. Нека да не забравяме една подробност - точно такива престъпници най лесно се сдобиват с бойни пистолети, даже и всякакви други огнестрелни оръжия, дори и пушка-помпа може да ти извади при това двуцевка, или малък картечен пистолет... Как и от къде ли ? Ами разбира се че от черния пазар за оръжия! Там има всичко, дори на пазарлък може да си купи каквото поиска, и на такъв изобщо не му трябва разрешително. До като мирния гражданин е трудно да се сдобие легално с огнестрелно оръжие, понеже едно че е скъпо разрешителното и другото не на всеки дават! А онзи гангстера нема проблем - звънка едно телефонче, изброяват му калибър, пита колко пари и след колко часа доставка и вече е въоръжен. Пито - платено. А обикновения човек има да чака поне 1 година до като му издадат разрешителното и ще има всеки ден да ходи до КОС и да се разписва на хиляди документи. Дори картечните пистилети се правят по поръчка от оръжейни майстори които работят за престъпния свят, даже и пушки се правят. Може и каквото поръчаш такова да ти измайсторят.

Най добре електрошок със стрелички както беше писал някой по горе, няма да го чакаш да те доближи, стреляш от разстояние и ония пада и се гърчи, а ако с него има още поне двама авери ще се стресират че дружката им е повалена, и няма да посмеят да те доближат а защо и не и по тях - поваляш ги тримата, и викаш ченгетата или им даваш урок.
Електрошоковите пистолети не са ли с един изтрел (който изтрелва две игли)?
За хората с газови пистолети от по горе:
От миналата година има закон за задължителна регистрация на всички газеняци и въздушни пушки.
Глобата ако ви хванат без листчето (дават ви едно листче в което пише, че е регистриран и т.н.) е 500 лв..
Глобата ако отидете сега (изпуснали сте срока) май пак е 500 лв..

Със ЗАКОНА ЗА ОРЪЖИЯТА, БОЕПРИПАСИТЕ, ВЗРИВНИТЕ ВЕЩЕСТВА И ПИРОТЕХНИЧЕСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ от 17.09.2010г. се задължават всички нови собственици на газови оръжия и въздушни оръжия над 24 джаула да уведомят съответното РПУ по местоживене в 14 дневен срок за закупуването на газови пистолети, газови автомати и въздушни пушки над 24 джаула. Това означава уведомителен режим - просто да знаят, че сте си купили съответното газово оръжие. За всички, закупили газово или въздушно оръжие преди излизането на новия закон (17.09.2010г.) имат 1 година гратисен период за уведомление в съответното РПУ. За неспазване на уведомителния режим са предвидени и съответните глоби.

По принцип има малък шанс пистолета да ви е под 24 джаула (ама иди го обяснявай на полицая като те спре и разбере, че имаш).
 
От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

И аз имам газов, но не бих стрелял с него с газови патрони в затворено помещение, вярно, ефективно е, ама и сам ще си навредя най-вероятно. Иначе да знам за регистрацията, минах през КОС заедно със въздушната, само пари взимат пак.
 
От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

И моят пистолет е регистриран. Имам си бележка от МВР.
 
От: Re: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

Иначе да знам за регистрацията, минах през КОС заедно със въздушната, само пари взимат пак.

Парите, които взимат са за да ти дадат бланка. Ако си носиш бланка от вкъщи (напечатана на принтера) няма как да ти вземат пари. Ако все пак ти вземат имай предвид, че това го правят незаконно. По медиите бяха отразили незаконното събиране на такси за подаване на заявления. Имаш право да уведомяваш началника на РПУ напълно безплатно. Все още не са въвели такси за уведомяването на полицията.

Какво ще стане ако въведат такси за уведомяване на полицията? Те и сега хората не уведомяват полицията когато станат свидетел или жертва на престъпление, представи си какво ще стане ако за уведомяването на полицията започнат да събират такси...

Глобата ако ви хванат без листчето (дават ви едно листче в което пише, че е регистриран и т.н.) е 500 лв..

В закона никъде не видях да пише, че си длъжен да носиш листчето ("Удостоверение за уведомление") със себе си когато носиш пистолета. Могат да те глобят за това, че не си подал заявление (не си уведомил за това, че притежаваш газов пистолет), но не могат да те глобят за това, че не си носиш листчето ("Удостоверение за уведомление") или ако все пак те глобят тази глоба ще бъде незаконна.

В един вестник наистина пише, че глобяват, ако не си носиш листчето, но в закона такова нещо не видях да е написано. Някой може ли да цитира къде в закона пише, че има глоба за неносене на удостоверението за уведомление?
 
От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

Чл. 54. (1) Български граждани, граждани на други държави членки, пребиваващи на територията на Република България, граждани на трета държава, постоянно пребиваващи на територията на Република България, физически и юридически лица, регистрирани като търговци по реда на Търговския закон, и юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по реда на Закона за юридическите лица с нестопанска цел, са длъжни в 14-дневен срок след придобиване на газово и сигнално оръжие и/или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула да уведомят писмено началника на РУ на МВР по местонахождение на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице.

(2) Когато лицата по ал. 1 са придобили оръжие по ал. 1 в друга държава членка, те са длъжни в 4-месечен срок след придобиването да уведомят началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице.

(3) Когато физическо лице внася и/или изнася притежавано от него неогнестрелно оръжие и боеприпаси за него, е длъжно да го декларира на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП).

(4) Началникът на съответното РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице издава удостоверителен документ за извършеното уведомление по ал. 1 и 2.

Чл. 55. Лице, което продаде или дари на друго лице притежаваното от него газово и сигнално оръжие и/или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула, или го замени, е длъжно в 7-дневен срок от прехвърлянето да уведоми писмено началника на РУ на МВР по местонахождението на обекта за съхранение или по постоянния адрес на физическото лице.

Чл. 178. (1) Който не спази срока по чл. 54, ал. 1, се наказва с глоба в размер 500 лв. и/или имуществена санкция в размер 1500 лв.

(2) Наказанието по ал. 1 се налага и на лице, което не спази срока по чл. 54, ал. 2.

(3) При повторно нарушение по ал. 1 и 2 се налага глоба в размер 1000 лв. и/или имуществена санкция в размер 3000 лв.

Чл. 179. (1) Който не изпълни задължението си по чл. 55, се наказва с глоба в размер 500 лв. и/или имуществена санкция в размер 1500 лв.

(2) При повторно нарушение по ал. 1 се налага глоба в размер 1000 лв. и/или имуществена санкция в размер 3000 лв.

Никъде не е написано, че притежателят на неогнестрелно оръжие ("газово и сигнално оръжие и/или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула") е длъжен да си носи удостоверението за уведомление.
 
От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

Никъде не е написано, че притежателят на неогнестрелно оръжие ("газово и сигнално оръжие и/или пневматично оръжие с кинетична енергия над 24 джаула") е длъжен да си носи удостоверението за уведомление.

Не пише. До тук всичко ок. Вечерта те спират за проверка на лични документи. Виждат/разбират, че имаш газов пистолет. Искат бележка. Казваш, че имаш у вас. Конфискуват ти пистолета до изясняване имаш или нямаш. На другия ден те карат да обикаляш и да им носиш бележката. Кой вариант е по добре според теб? Да си губиш деня в разправии кой къде или да си направиш и копие на тъпата бележка и да не се занимаваш. От едно време съм се научил, че на държавен орган колкото повече документи му излееш на главата, толкова по малко ги гледа и проверява.
 
От: Кофти е да се събудиш в празен апартамент (опразнен докато спиш)...

Има нещо такова, случавало ми се е с колата като видят колко документи вадя, някои от който не са нужни, викат тръгвай, тръгвай :D
 

Горе