От: Купували/продавали ли сте сайт?
В контекста на темата реших да постна някои от основните места за търгуване на сайтове с
моята гледна точка относно тяхната полезност. За да имате време да изразите
своето мнение и да не се получават неясноти ще пускам сайтовете един по един през няколко дни. Молбата ми е ако е възможно да се придържаме към текущото обсъждане т.е. ако обсъждаме СЕДО да обсъждаме СЕДО - всички знаем, че можем да търсим в Гугъл така, че не е необходимо да постваме безсмислен списък от линкове излизащ на заявката "sell website"
Знам, че повечето от вас знаят за тези сайтове, а с някои дори мисля, че сме се срещали там, така че идеята не е да направя лист от url-та, а да обсъдим предимствата и недостатъците, и слабостите и силните страни, от които бихме могли да се възползваме.
С пожелание за ползотворна дискусия започвам с моето любимо място:
SitePoint Marketplace
Структуриран като аукцион с наддаване. Има всички необходими за това атрибути - добра система за бидовете, възможност за коментари от посетителите.
Предимства: много добра организация - още в началото сайтовете са разделени на основни категории, всеки аукцион има краен срок след, който наддаването е невъзможно, коментарите не се смесват за различните сделки. Поради множеството сделки нивото на описание на характеристиките на всеки уебсайт е в пъти над всичко, което съм виждал на други места. Много често продавача представя уебсайта си с подробно описание на концепцията, детайлна разбивка на трафика, приходите, разходите, потенциала за развитие и причината за продажба. Естествено всичко е подкрепено с прилично количество статистика и скрийншотс. Дори продавачът да пропусне (случайно или умишлено) съществена част от информацията купувачите ще си я поискат.
Недостатъци: според мен основният е, че аукционът по презумпция върви само нагоре т.е. ако сайтът ви интересува но смятате, че цената е твърде висока не можете да подадете бид под пари. Това има същите недостатъци и за продавачите - известно е, т.нар. холандски (т.е. обратен) аукцион е много подходящ за нови уебсайтове: продавачът обявява максимална цена и започва да смъква на стъпки, първият купувач, който заяви купувам придобива сайта. Разбира се бихте могли да се свържете с продавача и да му дадете оферта на ЛС. Ако аукционът няма движение и липсва интерес от други купувачи е възможно да стигнете дори до сделка.
Силни страни: раят на купувачите - поради добрата организация има огромно и непрекъснато предлагане. Има ясно изразени групи постоянни купувачи и продавачи. Някои от продавачите са в СП от години и дори имат специално отношение към постоянните си клиенти - изпращат офертите за сайтовете с ексклузивна цена преди да са ги пуснали на търга. Естествено за такова специално отношение трябва де сте превъртяли вече няколко сделки с този продавач. Дори да не сте спец в купуването смислените коментари от другите купувачи могат да ви помогнат изключително много при вземането на решение. Още нещо: модераторите на СП определено ценят секцията с пазара и посредничат при възникването на проблеми. Имах случай, при който купувачът отказа да ми плати сайта при финализирана сделка. Със съдействието на модераторите получих телефонът му. Те направиха всичко възможно сделката да бъде финализиране. След като това не стана купувачът беше баннат. (естествено сайтът си остана при мен). Доколкото знам СП е единственият сайт, който препоръчва дори юридически издържан договор за покупко продажба. Тъй като ми се досвидяха 97 долара а и почти винаги ползвам escrow.com не мога да ви предоставя копие от договора.
Слаби страни
основната слабост за мен е наличието на огромно количество тарикати. Разбира се ще кажете, че нета по принцип си е някак си благотворна почва за тоя сорт плевели но в СП тяхното количество и разнообразие определено заслужава по специално внимание. Тъй като, цитирайки сам себе си СП е раят за купувачите, много продавачи се опитват да пробутат напудрени сайтове с нулев потенциал. Има любими схеми за заблуда на купувачите, които обаче по съвсем разбираеми причини нямам намерение да развивам тук. Как да се защитите:
- първо следвайте съветите за купуване на сайт от СП, любезно преведени и в
Предприемач
- второ: четете коментарите на другите купувачи - преди да взема решение за покупка винаги си набивам в главата, че ако бях най-умния и знаещия на света щях да сте милиардер с нобелова награда а не дришльо, който де опитва да изкара някой и друг долар. Поради честото набиване на горната мъдра сентенция съм осъзнал, че мога да науча нещо дори и от най-големия лумпен в интернет.
- трето: горещо ви препоръчвам да използвате escrow.com - вярно значително по-скъпо е но като плащате 5 000 долара за нещо, това че сте дали още 200-250 долара за такси е бял кахър ако отсрещната страна се опита да ви метне. За суми под 1000 долара никой няма да се навие да ползва escrow.com така, че там си поемате риска за плащане с пейпал. Не е необходимо да ви казвам, че е малоумно да давате номера на кредитната си карта нали?
- четвърто: водете се от здравия разум - няма понятие като "инвестиция на живота" ако нещо е твърде изгодно значи е измама, ако не е измама няма да спечелите но и няма да загубите
преди да съм се отклонил от темата SitePoint спирам. Ще се радвам ако някой сподели опита си там.
Благодаря