От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?
Нищо не бъркам. Местните не ми е известно да са решили каквото и да е, това на първо време. Но и да са решили, аз имам право да реша не по-малко от тях, защото съм гражданин на държавата. Референдумът в Крим беше за цялата република, а не само за едно населено място. Логиката ти не струва. Да направят референдум, в който да се пита дали да се строи в последните останали незастроени места по черноморието и планините, да видим какви ще са резултатите.
Мен не ме интересуват нечии анономни офшорни инвестиции и стремежи за печалба. Интересува ме запазването на българската природа и развитието на селски туризъм, който да е в хармония с нея. Стига строежи, капитализъм и печелбарство, искам за децата ми да остане нещо от красотите на България.
Нали не искаш регулации от страна на държавата? Как се съвместява разбирането ти за свободен пазар със законовите регулации? Свободен пазар, ама регулиран от закони. Дървен камък.
Не само че бъркаш, но жестоко го бъркаш това понятие - свободен пазар.
Думата свободен означава, че има липса на сила!
В свободният пазар отношенията се случват на доброволен принцип.
Как да гарантираш липсата на сила, ами тогава се намеса и закона( под закон говоря правила, процес и процедури от правила) - дали от дадено общество или от държавата. Трябва да има такава институция, която да гарантира правата и ако има сила срещу тези права - демек някой възпрепядства правото ти на лична собственост и лична непрекосновеност, да можеш да търсиш възмездие и да ти се защитят тези права. Имаш право да разполагаш със собстеността си и самият себе си иможеш да правиш всичко, стига да не се злоупотребяваш с правата на другите.
Да ти покажа, колко е малоумно това, което пишеш, че свободен пазар значи нищо:
Ако имаш завод и произвеждаш нещо и дойде една тумба юнаци и ти гепа всичко, то тогава никой няма да е защитен и никъв прогрес няма да има. Аз ти казвам, че трябва да има основни правила и защити, дали ще са от държавата или от отделните общности е друго. За да имаш пазар, то трябва да се защити този пазар - т.е. да се защити правото ти.
Свободен пазар се само регулира, чрез закона на търсенето и предлагане. Това е идеята, че не трябва да се регулира.
Свободният пазар е свързан с икономически взаимоотношения - това е най-доброто, с което света е достигнал.
Всичко, за което ревеш са обществени въпроси, но те нямат общо толкова с пазара. Това, че някой прави измами какво означава:
Означава, че са намиса в правата ти с цел да се облагодетлества едностранно.
Какво писах по-горе свободият пазар е базиран на добровелен принцип на взаимна изгода - тук няма такова нещо. Следствие на което трябва да си търсиш правата.
Държавата трябва да гарантира тези права и да ги защитава - за това, трябва да има държава. Но това, не означава, че няма алтернатива на тази система.
И да не забравя, капитализма не се основа на печалбата - печалбата е това мерило, което казва кой е успял и кой се е провалил. Печалбата кореспондира с обществен аспект - за да реализираш печалба то трябва да доставиш нещо със стойност на общността.
Ако още не разбираш, гледай много внимателно тук:
[video=youtube;yAa6dYBwy7M]https://www.youtube.com/watch?v=yAa6dYBwy7M[/video]
Надявам се накрая да разбереш, че свободните пазарните отношения, нямат нищо общо с изземване на правата ти.
А за нашето черноморие - щом общността е решила дадена част да е защитена, то си остава защитена. Тя е защитена, защото е еманция на правата на всички в тази общност, ако някой реши да строи чрез далавери и корупция, то си има последствия. Но това няма нищо общо с пазара.
Общото с пазара иде, че просто това парче земя би задоволи по чудесен начин нуждата на потребителите от плажуване и море. Но когато това място е защитено, то пазара ще отговори на нуждата другаде.