От: Към всички колеги радатели за свободния пазар - подкрепяте ли унищожението?
Ред, по същество:
Така ли, и кой първоначално ти е дал гражданските права? Ти съгласен ли си с тях? Никога общността не е определяла собствените си права, винаги властимащите са го правили.
Ако ти, аз и се обединим и решим промяна - мислиш ли, че няма можем го променим? Тук говорим, че държавата е монополизирала процеса и ако те са склони ще стане - 1 : 0 за държавният монопол.
Ефектиност, прав си. Например ефектиност е да използваш евтини материали, за да строиш сгради, които да продаваш на завишени цени. Какъв е смисълът да използваш скъпи такива, като и евтините вършат работа, поне известно време?
Цената респективно ще бъде мизерна - нали ти е ясно, че информация бързо лети за тези, който правят шашми и онези, който строят качествено. Винаги можеш да изискваш строителят ти да има документи от Beuro Veritas или алтернативен строителен одитор. Но в повечето случая всички сме наясно, кой компании строят качествено и кой не. Друго важно, нещо любимият ти регулатор, ще даде разрешение за евтини матриали и т.н, просто щото е корумпиран.
Властта, която им дава капитала. Колкото повече капитал, толкова повече власт.
Ако не можеш да си купиш властта, какво ще стане? Повечето капитал в случаят води до повече ползи, от колкото власт. Тези огромни капитали в повечето случай са на стотици акционери. Аз в момента съм акционер в дружество с над 6 милиард лв консолидирани активи - нали ти е ясно, че имаме събрание на акционерите и може да изискваме дивиденти и различна посока от висшият мениджмънт.
Обикновено радателите на отворения код не са либретарианци, а са такива с анархистки или социалистически разбирания.
Я дай инфо за това, стига си спекулирал - я думай wikipedia, WordPress, редица качени фрее курсове и споделяне на знания в нета, та колко от го правят щото имат еди си какви пол. вярвания? Те го правят защото така го чувстват. Въпроса е че не търсят печалбата, а това което търсят е удолетворение от помощта, която са дали. Да ти кажа, аз лично съм го изпитвал това чувства няколко пъти и ще ти кажа, че по ме радва от колкото парите дето съм правил. Не казвам, че абсолютно по-добре, но казвам че ми харесва да давам, нещо срещу признание, благодарност и т.н но не и пари.
Говорили сме за там, нека не започваме пак. Авторитерната система в Сингапур гарантира правилата на играта. Либерализмът явно не може да го направи.
Какво общо имат техните социални правила с факта, че имат свободна търговия? Свободният пазар стъпва на ясни правила - дали произлизат от общността или дадена държавна инстируция - трябва те да са гарантирани и да са спазвани и да се търси възмездие, ако бъдат преминати.
Лобизъм винаги има, откак свят светува. Твоето ми прилича на това, което съм гледал на разни курсове по самоотбрана, където те нападат без оръжие. Да, ама противниците обикновено са въоръжени. Т.е. ти казвам, че "ако" е без значение, защото не отговаря на реалността. И говоря за там, където са истинските пари, а не за трохите.
Има но не прече да се премахне, а това става много лесно и просто с еднакви правила за всички, с широко прозрачни процеси всеки имаш достъп до тях и да алармира при проблем.
Ами в момента хомосексуалистите лобират да могат да осиновяват деца. Допреди 20 години са ги смятали за психичноболни, а днес ги смятат за препоръчително-различни. И всичко това се постига с лобизъм по мирен начин. Правата нямат значение, защото не са константа.
Това, какво общо има с пазара? Това има общп с лобизма, върни се по-горе. А и за справка ако голяма част от общността принципно е толерантна към хомотата, ти какво викаш да им вземем думата ли?
Ти ако си богат и успял бизнесмен ще искаш ли да се повявят твои конкуренти, които да ти вземат хляба? Не е ли най-естественото нещо да се браниш с всички сили, защото си алчен гъз, който има милиарди, но иска винаги той да определя правилата в дадения сектор. Капитализмът не възпитава в морал, а възпитава в липса на такъв. Какъв е моралът на капиталиста, който е готов да унищожи света, за да спечели. Какъв моралът на западните компании, като Шел и други нефтодобивни компании, които унищожават Земята, за да печелят? Какъв е моралът на капиталистите, които смъкват цели правителства, за да постигнат бизнесекспанзията си?
Ще искам, но и ти ще искаш да ми изземеш хляба. Ти няма да си сам, а ще има орди от други, който искат да се възползват. Къде видя проблема? А да видях го, държавата казва че аз ще имам право да оперирам и хоп ей го монопола - пак пазара остава с пръст в устата за сметка на лобизма и държавният монопол.
Я да те питам ей така ти си много добър в ФБ маркетинга и имаш много клиенти и правиш яко кинти - просто няма кой сега да те конкурира и цените са ти високи. Но идвам, аз който съм на твоето ниво, дори имам начин да подобря системите какво ще направя аз? Ще сваля цените и ще ти обява директна война, ти какво ще направиш - ще се обадиш на някой от парламента и ще ме ограничиш. Ей това не е свободен пазар. Така, ще стойм на твоят метод, а моят по ефективният ще бъде забранен и накрая потребителят ще го яде големият. Това пак не е свободен пазар.
Капитализмът съчетан с либерална демокрация винаги се изражда в това, т.е. винаги е бил това в Западния свят.
Върни се се с примера с ФБ - нямаш никаква либерална демокрация.
А и в момента запада няма свободени пазарни отношения, как можеш да твърдиш нещо, което в момента не съществува на запад. В момента ЕС е това, което ти искаш държава да регулира всичко - ей от толкова регулации сме на този хал.
В крайна сметка отново правиш грешни заключения, на грешна основа.
При наличието на свободни пазарни отношения и свободна търговия - икономическите действия се решават само и единствено от пазара. Когато, чрез лобизъм ограничваш то ти го изкривяваш. За да не се случи това, не трябва да има централен орган, който да има такова право или просто трябва се ограничи до обществените нужди.
Всичките ти страхове за свободният пазар идват следствие на факта, че държавата има монопол над законите и регулациите и много обича да продава властта за пари. Я си представи, ако нямаха такава власт, какво ще продават?
Тогава ще има огромна конкуренция, просто няма да имат друг начин да играят играта. Колкото повече ти говоря за държавата, толкова повече трябва ти светне, че държавата е в бизнеса да помага на едни бизнеси за сметка на други и разбира се народа.