МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

:)
Радвам се, че сам достигна това което аз говоря, всички тези схеми и печалби не са пазарни, защото не се допускат нови играчи.
Риск за създване на проект има и той се поема от инвеститора, дали ще усепее да ги съгради или не дали ще има пари или не, после дали ще успее да го пласира или не. Ей като почнеш това си го задаваш при наличие на либерализирания, ще достигнеш до други изводи.
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

Аз смятам, че въобще не трябва да има играчи в този сектор и той трябва да е изцяло държавна собственост, като изпълнява социалните си функции. Това е сигурен пазар и потребители и е безумие да се подари на някой.
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

Ок така да бъде, щом имаш вяра на д-вата! За мен това не е решение, това е проблема!
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

Покажете ми едно нещо дето държавата прави по-добре от частния бизнес ако можете.
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

Покажете ми едно нещо дето държавата прави по-добре от частния бизнес ако можете.

Кражбата на богатства и нулево търсене на отговорност от съда/прокуратура/и т.н инстанции! Фирмите нямат такава власт - 1 на 0 за д-вата по тази точка и до там :D
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

Кажи ми кога на частния бизнес му е пукал за хората?
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

Факта е, че в страните с по-малка държавна намеса хората живеят по-добре. Явно на бизнеса му пука за хората повече от колкото на бюрократите.
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

Верно ли, ами тогава защо компаниите, които държат ЕРП не намалят цените на тока? И между другото не ме карай да ти пускам видео клипове от това колко хубаво живеят хората в САЩ, особено ония които не могат да си платят кредитите :)

п.с. Тук говорим за точно конкретен отрасъл, който е стратегически.
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

страните с по-малка държавна намеса
И между другото, кои са тия страни? Ония, които си субсидират банките, за да не фалират или ония които си субсидират ВЕИ енергетиката с милиони-милиарди евро? :lol:
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

@redrum - това в енергетиката на свободен пазар ли ти прилича ? Кажи, че държавата не регулира яко енергийния пазар да се посмеем всички.

И кво си се притеснил за САЩ. Там "бедните" взимат по $1000 на месец социални помощи. Горкичките. Някак си ще оцелеят.
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

Ами къде съществува такова нещо, като "свободен пазар", че не ми е известно? В САЩ може би, в Германия (ЕС) или Китай? С една дума навсякъде имаме дирижирана (демек планова) икономика, а не свободен пазар, и хората си живеят добре.
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

Редрум и в тези планови икономки от теб наречени енергийният пазар е либерализиран.

Вземи един Сингапур за пример и виж какво е пазар, и как се живее :)

Смятам знаеш 50% от Соларите в Германия са на домакиствата качени по къщите им, колко е в БГ? Ако днес искам си пусна солар към системата в Германия, утре вече имам документите, в БГ месеци се чака.
Най-прекрасния пример, къв батак е тук, е че искам си сменя ЕРП-то но не мога!
Какво е това?
Монополизиран сектор или пазарен?
В Германия искам си сменя днес утре вече е факт!

Спомняш ли си времето преди имаше 2 ТВ, сега има 202 ТВ-та оти?!

Модела на голяма д-ва с голяма социална политика в момента се доказва за пълен провал, изчакай още години и ще видиш къде е решението и къде е проблема.

Един жокер за страните, където се живее добре - в страна с големи дотации и субсидии, не се живее добре. А в тези без по пазарен принцип се живее добре що? И да не визирам САЩ.
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

Соларите в Германия са спонсорирани от държавата, много свободен пазар :-o Ама ние не сме толкова богати - факт. Казах ти как ще поевтинее тока - просто трябва да разкараме прекупвачите. Иначе специално ВЕИ са либерализирани - хора близки до властта (частници) са си построили ВЕЦ и др., а с лобистки закони държавата се задължава да изкупува тока на завишена цена, която дефакто плащаме ние.
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

Чети пак какво съм писал за Германия.
Когато има икономическа печалба има стимулира за влизане на нови играчи, когато има забрани да се случи това то това не е пазар.
ВЕИ цените се контролират от ДКЕВР с други думи отново няма пазар :)
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

Аз обаче това ти казвам, че според мен този сектор не трябва да се развива заради печалбата, а защото от него зависи националната сигурност, а също и има социална функция за обществото. Нека токът да ни е без пари, както беше в Либия, пък нека не е свободен пазара. Ти ще бъдеш ли против?

Цените на тези услуги/продукти трябва да са минимални или въобще да ги няма. Иначе защо ни е тази държава, която в момента се е превърнала просто в един събирач на данъци.
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

Добре лошо нямя, като толкова държиш е д-вен - проблема е как ще се гарантира евтиния ток, и евтин спрямо кое, защото евтин е просто едно общо понятие, не може се сравни с нищо друго.
Идеята на пазара е че играчи, достигат до опредена цена която удовлетворява и двете страни, проблема д-вата играе соло. А още по важно, че нашата д-ва пет пари не дава за нас. За мен тя е проблема, не е решението пак се повтарям. При ръст на предлганите мощности има спад на цената, е в момента БГ има нереализирани мощности и спад на износа, но цена не мърда на долу а на горе :)

Трябва се либелизират ЕПР-та и се дава достъп на всеки да влиза на пазара без никакви д-вни гаранции.....
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

За да се реши проблемът с енергетиката, решението е: децентрализация, ликвидиране на бюрокрацията, конкуренция, нови технологии.

Би било добре да принудим държавата да премахне една голяма част от законодателството, след което да излезе с една декларация, че няма да създава пречки на желаещите да инвестират в енергетиката (нови ядрени реактори - модулни, работещи с "отпадъците" от АЕЦ Козлодуй, нови видове реактори с Торий, слънчеви и вятърни централи без субсидии и държавни помощи и т.н.). Обаче това едва ли ще стане. Защото хората лесно се организират когато трябва да се протестира в защита на екофашистки идеи, но когато става въпрос за истинска екология, никакви ги няма (от екофашизма някои правят добри пари, докато от истинската екология е много трудно да се печелят пари).

Най-малко хора умират при производството на енергия чрез ядрени електрически централи. Най-много хора умират при производство на енергия чрез изгаряне на въглища.

Въглищата убиват повече хора, отколкото ядрената радиация
Радиационен страх (Сайтът е докладван от екофашистите и затова антивирусната ви програма може да пищи.)

Потърсете информация за това колко хора умират при производството на 1 тераватчат енергия (в зависимост от технологията, която се ползва).
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

Като изгоним ЧЕЗ и другите две - какво предлагате да има на тяхно място? една или няколко частни български или една държавна?
 
Блеки и Ремайнд и двамата сте полезни за форума всеки в своята си област :)

Ама единият от вас напоследък наистина звучи все едно ходи на сбирки на младежка организации и там са ни го пратили тук да агитира :)
 
От: МОЖЕ ЛИ ДА НИ БЪДЕ ЕВТИН ТОКЪТ?

При ръст на предлганите мощности има спад на цената, е в момента БГ има нереализирани мощности и спад на износа, но цена не мърда на долу а на горе :)

Вода газиш, жаден ходиш. Това е държавата България.
Като излезе нов модел кола, телефон, червило и каквото се сетиш, цената е висока. Доматите през юни са скъпи. Като се наводни пазара с една стока и цените неминуемо падат. Така е винаги, когато нещата са в ръцете на стопани - частници, и когато държавата не допуска да има монопол. Ако по някаква причина нещо е в позиция на монопол - тогава е реда на държавата да регулира.
Когато нещо е държавна собственост, то е хранилка за бозаене на приближени до властта. Не само в България.
Колкото по-малко държавна собственост, толкова по-добре. Това е доказано от историята. Когато нещо е много важно за всички, то тогава е редно то да се контролира от всички. Има си начини енергетиката да е в частни ръце и цените да са поносими. Може ли да имаме излишък от произведен ток и цените да растат, а не да падат???
Държавата може да си позволи социални функции единствено когато е богата. За да е богата една държава е нужно нейните членове да са максимално свободни. в действията си.
Няма как България да е богата, след като последните двайсетина години се управлява по много по тоталитарен начин, отколкото в предишните 45 години.
Сега е много по-голям тоталитаризъм, отколкото тогава. Тогава поне се твърдеше, че е тоталитаризъм. Сега се твърди, че е демокрация, но това е огромна лъжа.
 

Горе