Малко разсъждения: Ценообразуване

От: Малко разсъждения: Ценообразуване

Ми тези, които работят за бг, може да използват темичката да си я фиксират, въпреки че и това може би спада към фирмените тайнички.:)
 
Последно редактирано:
От: Re: Малко разсъждения: Ценообразуване

Ха. Точно такава тема обмислях да пусна и аз. Ето малко от разсъжденията ми с приятел от форума от преди ден. По-късно ако имам време ще допълня мнението ми и с други размишления.

Разценките са такива, защото ние позволяваме да са такива. В интерес на истината itrader-а ми е толкова нисък, просто защото не искам да предлагам услугите си за стотинки. Не обичам да работя за българи. Ние сме мишкари - свикнали сме да получаваме, а и да изискваме възможно най-високо качество за възможно най-ниски цени. Елементарния пример с познат на Борисов (не българин), който беше препратен към мен от него - имаше проблем, казах му тарифата ми, която си изисквам - никакъв проблем. Направих това, което желаеше, сървъра му от тогава е бетон. На нашият пазар четворно по-ниска цена им се струва прекалено висока.
Е криво е когато всеки гледа да мине тънката - и аз съм го правил, признавам, и не се гордея с това. Предложили са ми определена цена, съгласил съм се и са направили това, което ми е нужно. Но тук идва голямото НО - никой не включва в цената времето, което ми е било необходимо да се науча да правя нещо. Никой не включва времето, което е било необходимо да се усъвършенствам.

Мислех да пусна една тема специално за ценообразуването и най-вероятно ще го направя в следващите дни, защото ми писна. Не може да си губя времето в четене на материали за оптимизирането на дадена машина за определени нужди и накрая да ми кажат "е как ще искаш 20 лева за 1/2 час, прекалено е високо", при положение, че на западния под 100$ за половин час цените не падат.

На мен лично ми писна от това, в България прекаляваме с подбиването на цените. Нито статиите се котират както трябва, нито лого дизайните се котират както трябва, нито която и да е било услуга.

След 2-3 прочетени теми във форума дори обмислям възможността да направя една мрежа от сайтове на базата на опен сорс продукти като wordpress и openx, за покупко-продажба на сайтове, предлагани услуги и рекламна мрежа. Писна ми всяка компания да взима 60 до 80% комисионна, пък и с нашият пазар - мамата си трака. А и да не ми разбереш грешно идеята - в горната идея е включена клауза, че под "*** лева обявата няма да се появи". Това все още е само зародиш на идея де, но ако нещата наистина продължават по същият начин, като нищо да я осъществя. Крайно време е да започнем да работим за пари, а не да се правим на англичани и да развиваме тяхната икономика за сметка на нашата.

И аз мислех същото да напиша, обаче пуст му мързел. За съжаление в България всеки гледа цената да е най-ниска, ако може под нулата, пък претенции 1000. Или още по-лошо-качестовото майната му. Много е дразнещо. Ама трябва да си имал допир с другите държави и да осъзнаеш, че тука нещо е сбъркано.
Някой говори за подбиване - ми то в БГ освен подбиване, аз друго не виждам последно време. И кой печели ? Никой.
Говори се за индийци и пакистанци - и к'во като са им ниски цените ? Половината свят реве от тях. Тия, които знаят какво да правят не го правят за трохи, нали се сещате.
Има един анекдот по тая тема:
Двама пътуват и колата им се развалила на средата на нищото. Мъчили се, пънали се, уж разбирали от коли, ама не тръгва пущината ... Накрая спрял един чичка и им рекъл "За 50 лв. ще ви я оправя". Двамата като типични българи поциганили се 10-15 минути, ама било студено и като им замръзнали ушите се съгласили. Чичката извадил едно чукче, огледал малко под капака, чукнал на 2-3 места и колата тръгнала. Двамата, с окорени очи, веднага скочили "Ма, как 50 лв. ?!? Нищо не направи, само чук-чук и толкоз ?!!? " Чичката отговорил: "Тия 50лв. не ги взех за чукането, ами за това, че знам къде да чукна" ;)
 
От: Малко разсъждения: Ценообразуване

Много пишете и не мога да изчитам всичко. Много активни тука, еваларката за което! Ето и моето разбиране за ценообразуването. Най-много ценообразуването зависи от купувачите. Ако няма кой да ти купи продукта цената или пада, докато се намери някой да почне да купува или просто изчезваш от пазара. Цената зависи и от конкуренцията. Ако си монополист добре ти е. Но, ако имаш конкуренция да ти подбива цената, почваш да се адаптираш - ще сваляш и ти или ще задобрееш в качеството. Накрая или ще станеш по-богат от конкурентите или ще станеш по-беден от тях, а може и съвсем да изчезнеш от пазара. Цената си зависи и от цените наоколо. Ако си индиец и ти е евтино наоколо, тогава не те бърка да искаш евтино заплащане, но ако си българин и ти е скъпо наоколо - искаш по-скъпо. Поне докато не намери някой индийци, пакистанци и други, които живеят в държави с евтини стоки и не отпаднеш от пазара :) Това пак е въпрос на конкуренция.
Така че разберете това: тези субективни фактори от чешита на колко си спал, колко не си спал, колко си се потил, колко не си имал време да топнеш чушката в гърнето на гаджето КЛИЕНТЕЛАТА не я интересува. Тя иска да купи на далавера. Аз съм виждал хора с многостайни апартаменти, няколко леки коли, фирми и какво ли не, които са много богати , но пак "цепят стотинката на две". Преди няколко месеца исках на едни такива за услуга свързана с Руския пазар 3-4 лева, казаха че било скъпо и си припаднах от смях.
Да не се разпростирам много положението е така: даваш цена каквато искаш, като никой не купува, сваляш, сваляш...Накрая някой може и да купи. Ако не купи аз знам поне 2 варианта. Пиеш една студена вода или духаш супата.
 
От: Малко разсъждения: Ценообразуване

Според мен трябва да е обратното, колкото по-малко се търси един продукт толкова повече неговата цена се вдига. Поне това съм учил или така си мисля :D Не внимавах много в часовете по-икономика. И обратното, колкото повече се търси даден продукт, толкова повече му пада цената и той става масов. Пазарна икономика ;) Защо най-новите супер плазмени телевизори са толкова скъпи тогава, а не са по-евтини от по-старите модели или защо някои храни, които са супер смешни като се замислиш, са мега скъпи и се водят деликатеси и пак се търсят малко, а цената им висока?

Според мен в България е сбъркана пазарната икономика и пазарните разбирания като цяло - пък може и моите да са. Според вас къде е истината ?
 
От: Малко разсъждения: Ценообразуване

Искаш да кажеш, че като имаш 20 поръчки за лога ще правиш логото за 10 лв., а като има 2 поръчки ще го правиш за 100 ? Не е точно такъв на принципа, който си написал. Идеята е, че ако предлагаш лого за 20 лв. като ти дойде клиент с поръчка за 20 ще му направиш отстъпка и цената ще падне примерно на 18. Иначе ще стане една ...
 
От: Малко разсъждения: Ценообразуване

И обратното, колкото повече се търси даден продукт, толкова повече му пада цената и той става масов. Пазарна икономика Защо най-новите супер плазмени телевизори са толкова скъпи тогава, а не са по-евтини.

Тука цената определя търсенето. Ако ги пуснат на 50 лв плазмите, повярвай ми, ще има търсене :D
 
От: Малко разсъждения: Ценообразуване

Отдавна не продавам евтино труда си. Наместил съм се в моя си бранш и знам какви са цените и времето за изработка. Тъй като съм се специализирал в това, мога да го правя по-качествено и по-бързо. Така мога да бутам цена без проблем и това ми носи повече поръчки. Ако някой ме занимава с 10лв за работа за ден или за 2-3 дни, просто няма сделка. Имам си хора, които да ме поръчат. Няма да умра без неговата поръчка. Работодателят когато разбере, че не е ценен в моите очи сам ще реши дали да си вдигне стойността (с по-високо заплащане) или ще си дири по-евтин и вероятно по-некачествен изпълнител.

Относно маркетинга с часовете:
Разговарял съм с неедин работодател/клиент и никой не ме е занимавал да му обяснявам колко часа ще работя на ден и колко кафета ще изпия. Просто се уговаря цена и краен срок. В случай на непредвидени обстоятелства някои неща се предоговарят. Няма никакъв маркетинг в това да обясняваш колко часа ще работиш. Ако се опитвам да го впечатля, постаравам се на максимално обикновен език да му обясня поне част от използваните технологии/методи, за да се реализира проекта му. Така той по-високо може да оцени мен и труда ми.
 
От: Малко разсъждения: Ценообразуване

Хубаво е да се направи разграничение между ценообразуване и себестойност. Има два основни метода на ценообразуване:

1. Себестойност + % надбавка
2. Таргетирана цена спрямо пазар или някакъв друг фактор

Себестойности човек може да си изкара всякакви в зависимост от това, как смята. Можете да си сметнете времето, което сте учили, плюс разходи, плюс пропуснати ползи. Можете да имате и друга себестойност, която отразява само променливите ви разходи за извършване на конкретната услуга и т.н.

Като цяло човек е хубаво да знае колко пари трябва да взима на час за да избие образованието си. Разбира се сметките ще са доста относителни и зависeщи от много фактори, но всяка калкулация на подобен род дейност изисква множество допускания.
 
Последно редактирано:
От: Малко разсъждения: Ценообразуване

И аз да метна 5 цента
Първо мисля че в този бранш е неприложимо да се ценообразува на час защото рядко се предлага една и съща услуга (освен ако не инсталираш Уиндоси по цял ден)
На час могат да ценообразуват в сервизите където за всеки модел кола производителят е казал за колко време се сменя съединителят.

Второ БГ клиентите не са мишкари и скъперници просто в БГ няма пазар няма икономика и съответно няма приходи - и ако услугите в бранша се заплащат по западни цени проектите ще са на загуба.

Трето - Не виждам защо си сравнявате цените с хората на запад като живеете на изток - знам че тука сега всичките ще скочите че те с нищо не ви превъзхождат и е вярно но това което се опитвам от доста време да обяснявам е че не правите разлика между различните видове услуги макар те да си приличат.
Тоест настройката на един сървър от Английска фирма е различна услуга от Настройката на същият сървър по същият начин от Томов например.

Когато искате да получавате западно заплащане на услугите си отидете да живеете на запад - регистрирайте си западни фирми плащайте западни наеми на офиси, квартири и тн.
 
От: Малко разсъждения: Ценообразуване

В България заплащанията са по български :lol: нищо чудно в това,никога няма да стане,като в западните държави,поне аз так мисля,недоволните нямат какво да правят.
 
От: От: Малко разсъждения: Ценообразуване

Когато искате да получавате западно заплащане на услугите си отидете да живеете на запад - регистрирайте си западни фирми плащайте западни наеми на офиси, квартири и тн.
И на това отдавна му е открита цаката. Нарича се Интернет. Може да живееш където искаш и да работиш за когото искаш, който пък може да живее на другия край на света. Така не е нужно да живееш на запад, да регистрираш западни фирми, да плащаш западни наеми за офиси, да плащаш западни квартири и т.н. Свободният пазар (Интернет) притиска българския работодател или да плаща реални заплати или да остава без работници, които вече са заработили за западняци. Може да се оправдаваме с икономиката си, но оправданията не минават на свободния пазар.
 
От: От: Малко разсъждения: Ценообразуване

Тоест настройката на един сървър от Английска фирма е различна услуга от Настройката на същият сървър по същият начин от Томов например.

Когато искате да получавате западно заплащане на услугите си отидете да живеете на запад - регистрирайте си западни фирми плащайте западни наеми на офиси, квартири и тн.
Ми не.
Не важи това.
Повечето авторитетни компании дето предлагат уеб услуги (индивидуални, не някаква ширпотреба), контактуват предимно онлайн с клиентите си.

Просто човек трябва да предлага качество, комуникация, имидж и прочие (поне) на нивото на английска фирма.
Ако въобще това, че е английска фирмата, предполага някакви определени стандарти.

И пренасочваш всички, дето си мислят че правят 'аутсорсинг' или възлагат на офшорен изпълнител като те наемат, в посока... У лево.
 
От: Малко разсъждения: Ценообразуване

Идеална сделка няма. Винаги продавача смята, че е взел по-малко, а купувача - че е дал повече.
Търговията е мошеничество, покер, шахмат - както щете го асоциирайте. Търговията е изкуство!
Подбиване на цена е най-сигурния начин да си скъсаш задника от работа и в края на месеца да се чудиш как да платиш детската градина, например. Или къде, как и с колко да идеш на почивка, в по луксозния вариант. Щото на почивка може и на село ( с правене на компоти, или без), може на Черно, може и на Егейско море. А пък може да идеш да се гмуркаш при белите акули край Големия бариерен риф!
Виж файлът 2917
Всяка работа се върши за определено време. Денонощието има 24 часа. Така че, къде ще почиваш, зависи от това колко ще си докараш на час.
Аз съм мързелив човек. Не ленив, а мързелив. За да изкарвам повече съм отделил доста време в мислене, организиране и финансиране на дейността ми. Експериментиране - кое ще се хареса, кое - не. На пазара продавам по-скъпо от така наречената конкуренция. Опитват се да слагат моите цени, но от тъп инат и най-много след 3-4 часа ги свалят. Те нямат това което аз предлагам - асортимент и качество. Качество!
Когато имаш качество ти назоваваш цената. Когато нямаш качество - клиента назовава цената.
Не става само и с качество. Трябва да имаш авторитет! А за това е нужно търпение. Нужно е раздаване и себе раздаване.
Доста домати (тук можете да се смеете на воля ;) ) съм раздал. В началото може би съм раздавал 30%, постепенно намалявах, защото продукта ставаше познаваем. Никой не дава пари за нещо, само защото е шарено. Сега също раздавам - но може би под 1 процент.
Тази година имах случаи да ми плащат и повече, отколкото исках.
Другото предимство на високите цени: Сульо и Пульо ги заобикалят отдалеч. Не те тормозят теб с просташко, нагло и нахално поведение. Не се бършат в теб, за да си оправят скапаното настроение, че сутринта жените им не им пуснали, а през деня шефовете им ги хокали. Не ти се навират с "качествени" и "компетентни" съвети, когато работиш с нормален клиент.
Основния съвет (не е мой), когато ще правиш нещо за хляба си, е към коя ниша, коя категория клиенти ще се насочиш. Не можеш да работиш за всички.
Аз съм си избрал за клиенти хора, които харесват и искат вкусни зеленчуци и плодове. Като се старая, по възможност, и да са чисти. За напълно чисти зеленчуци и плодове все още не ми достигат знания и умения.

Какво ще продаваш, няма значение. Все е продаване. Значение има на кого и как ще продаваш. А от това зависи цената.
Всякакви учебници по икономика, търговия и прочие, както и по програмиране, може да са полезни, доколкото е полезно да научиш азбуката. Думите и изреченията се учат в реалния живот. Или се научаваш и взимаш много, или не се научаваш и подбиваш цена.
Такова понятие като "Изкарвам достатъчно" не съществува.
 
От: Малко разсъждения: Ценообразуване

Именно това уча "Цени и Ценообразуване" (понякога висшето образование има смисъл :D )

Та... стана ми интересен предмета и разбрах, че за да се образува една цена има доста метода (ако не се лъжа са 8 или 9 на брой).
 
От: Малко разсъждения: Ценообразуване

Ще дам един пример за ценообразуване. Той е частен, но принципа на пазарната икономика е спазен.
Можеш да го вземеш и да го обсъдите на семинар или колоквиум. Въобще там на колективните занимания и обсъждания.

Преди 5-6 години някъде, в Турция бяха засадени 1 500 000 декара с пипер. Случи се страхотен износ за Германия. На цена 70 евроцента. Пощуряха! На следващата година засадиха 5 600 000 декара. И какво се случи?! В частност заляха България с пипер на цена 7 (седем) стотинки! Консервните ни фабрики затвориха буркани и качета за 3 години напред. Тази цена е далече под себестойността.

Най-ценното във висшето образование за някои хора е документа. Но тази ценност е илюзорна.
Най-ценното е придобиване на умения и навици за систематизиране и анализиране. Да се научи човек да мисли. Знания има навсякъде. Но какво да правиш с тях, ако не можеш да ги осмислиш и да ги приложиш. Това, че си научил някоя енциклопедия наизуст, не те прави знаещ.
През 1987 г ми попадна документа на българче, завършило втори курс на канадски техникум, казано по нашенски. 7 предмета, единия ветроходство (обикновен технически техникум). Никъде нямаше числена оценка. Оценките бяха в текст, 10-20 изречения. Какво може ученика, на кое да наблегне по-нататък.

По-нагоре някой обсъждаше цените на плазмените телевизори. Във всяка нова технология, предложена на пазара, се калкулира и цената на интелектуалния труд ( в това число и кафетата на разработващия колектив) . Всеки гледа да си избие максимално бързо непроизводствените разходи. Винаги се започва с висока цена. За да има къде да слизаш и да намаляваш, ако пазара те секне.

Още един пример за ценообразуване.
Във вековете, преди идването на турците на Балканите, при всяко прекратяване на военни действия между България и Византия, се е сключвал мирен договор. Винаги в такива договори е присъствала клаузата "Колко мед и колко восък България ще изнесе за Византия". Независимо от това, кой кого е набиткал при поредната война. Две стоки, които винаги са били актуални и винаги са били плащани. Други неща, като желязо, оръжия, инвентар, добитък и прочие са били плячка. Но тези два продукта винаги са се търгували.
 
От: Малко разсъждения: Ценообразуване

Нещата са прости.
Ако се състезаваш с останалите по по-ниска цена накрая - 100% ГУБИШ!

По-ниската цена често е заради не лоялна конкуренция. Лека е да пуснеш жалба срещу този който не играе по-правилата. Има си КЗК - http://www.cpc.bg . Разбира се първо ти трябва да си на светло.
Ако си в сивата икономика забрави за сериозни поръчки, големи клиенти, успешен бизнес - оставаш си с кокошкарите и свикваш с нелоялните конкуренти и клиенти.
 

Горе