Здравейте,
нов съм във форума, попрочетох някои неща и прецених, че мястото е подходящо да потърся малко помощ и съвети.
Идея ми е да отворя малък хранителен магазин, около 50-60 кв.м. площ. Мястото е ясно и според мен подходящо, тъй като става на въпрос за затворен бизнес комплекс, в който има около 1300 човека, но в близко бъдеще се очаква да стигнат около 2000, а след малко по-далечно ще се разрастне още. На това място все още няма хранителен магазин за хората работещи там. За това смятам, че идеята за такъв бизнес ще бъде добра. Магазинът ще бъде с по подбрани стоки насочени към клиентите, разбирайте че храни като замразени меса и храни за готвене няма да има. По-скоро плодове, млечни продукти, сладко и т.н. Малко по "green" искам да бъде, нещо малко по здравословно. Тъй като това е първото такова начинание, което мисля да започна нямам никакъв
опит за това ще бъда благодарен ако ми помогнете поне малко.
Имам въпроси на които не мога да си отговоря сам и се надявам някой тук да може. Ще запиша някои първоначални въпроси за да предобиете представа от какво се интересувам.
1. Каква инвестиция според вас ще ми бъде нужна за такава бизнес идея, от порядъка на колко хиляди лева?
1.1. Каква ще бъде горе долу инвестицията за закупуването на стоката първия месец, знам че това може да варива много, но горе долу за какви суми трябва да говорим?
1. 2. Може ли да се вземе на "изплащане" или нещо подобно първото зареждане, тъй като ще бъде нов обект.
2. Инвентара в магазина като хладилници и фризери (за сладолед примерно) безплатно ли се предоставя от доставчици на кока кола и т.н., или трябва да бъде закупен от мен?
3. Ако магазина има работно време от 7-8 сутринта до 9-10 вечерта, като за начало и работи от Понеделник до Събота, колко персонал (продавачи/ки ще ми бъдат нужни). Аз принципно си
мисля, че един човек на смяна ще се справи, тъй като той ще стои зад каса само, но не съм сигурен дали съм прав? Тук идва и въпросът какви трябва да бъдат смените също така, защото става над 12ч. работен ден.
4. Изкарването на всички документи и разрешителни за такава дейност, изключително дълъг процес ли е или може да стане в рамките на месец? Има ли списък някъде с точно какво е нужно за такъв бизнес?
5. Някой знае ли дали някъде има развити примерно бизнес модели на малък хранителен магазин, за да попия информация от различни източници?
6. Зареждането на всеки вид стока с различен доставчик ли става, за всяка марка продукт? Или има бусове, които разкарват примерно 10 вида вафли, други 10 вида безалкохолни и т.н.?
Нека да се ограница с тези въпроси за сега, но вие може да добавите всичко което прецените, че е важно и нужно. Надявам се да има хора, които да се отзоват и да ми помогнат малко с всички
тези въпроси, които имам в главата си.
Благодаря и лек ден ви желая!
нов съм във форума, попрочетох някои неща и прецених, че мястото е подходящо да потърся малко помощ и съвети.
Идея ми е да отворя малък хранителен магазин, около 50-60 кв.м. площ. Мястото е ясно и според мен подходящо, тъй като става на въпрос за затворен бизнес комплекс, в който има около 1300 човека, но в близко бъдеще се очаква да стигнат около 2000, а след малко по-далечно ще се разрастне още. На това място все още няма хранителен магазин за хората работещи там. За това смятам, че идеята за такъв бизнес ще бъде добра. Магазинът ще бъде с по подбрани стоки насочени към клиентите, разбирайте че храни като замразени меса и храни за готвене няма да има. По-скоро плодове, млечни продукти, сладко и т.н. Малко по "green" искам да бъде, нещо малко по здравословно. Тъй като това е първото такова начинание, което мисля да започна нямам никакъв
опит за това ще бъда благодарен ако ми помогнете поне малко.
Имам въпроси на които не мога да си отговоря сам и се надявам някой тук да може. Ще запиша някои първоначални въпроси за да предобиете представа от какво се интересувам.
1. Каква инвестиция според вас ще ми бъде нужна за такава бизнес идея, от порядъка на колко хиляди лева?
1.1. Каква ще бъде горе долу инвестицията за закупуването на стоката първия месец, знам че това може да варива много, но горе долу за какви суми трябва да говорим?
1. 2. Може ли да се вземе на "изплащане" или нещо подобно първото зареждане, тъй като ще бъде нов обект.
2. Инвентара в магазина като хладилници и фризери (за сладолед примерно) безплатно ли се предоставя от доставчици на кока кола и т.н., или трябва да бъде закупен от мен?
3. Ако магазина има работно време от 7-8 сутринта до 9-10 вечерта, като за начало и работи от Понеделник до Събота, колко персонал (продавачи/ки ще ми бъдат нужни). Аз принципно си
мисля, че един човек на смяна ще се справи, тъй като той ще стои зад каса само, но не съм сигурен дали съм прав? Тук идва и въпросът какви трябва да бъдат смените също така, защото става над 12ч. работен ден.
4. Изкарването на всички документи и разрешителни за такава дейност, изключително дълъг процес ли е или може да стане в рамките на месец? Има ли списък някъде с точно какво е нужно за такъв бизнес?
5. Някой знае ли дали някъде има развити примерно бизнес модели на малък хранителен магазин, за да попия информация от различни източници?
6. Зареждането на всеки вид стока с различен доставчик ли става, за всяка марка продукт? Или има бусове, които разкарват примерно 10 вида вафли, други 10 вида безалкохолни и т.н.?
Нека да се ограница с тези въпроси за сега, но вие може да добавите всичко което прецените, че е важно и нужно. Надявам се да има хора, които да се отзоват и да ми помогнат малко с всички
тези въпроси, които имам в главата си.
Благодаря и лек ден ви желая!