Това е при положение, че вкарвам основно в най-ниско рисковите кредити - S и А сегмент - над 80% и в останалите 3 сегмента около 20% като в D са само 1.3%. И без да се броят бонусите (допълнителни около 2% за т.г.).
Добре изглежда. Още повече през 2022.
Имай предвид, че май се очаква банките много да вдигнат лихвите на депозитите. Може да се окаже, че с депозит ще имаш по-добра доходност с на практика никакъв риск ако парите са под гаранцията.
Ами и кредитите са напълно ликвидни докато има инвеститори, които да изкупят дяловете ти.
Именно. Ако.
Рискът е много голям в сравнение например с дългогодишна компания, която има сходен дивидент и някакъв положителен ръст за последните 10г. Това е и причината да не съм фен на p2p, а само колкото за залъгалка и диверсификация.
Обикновено отнема ден-два, но съм теглил само до 1000лв.
Ден-два плюс “ако” не е като ако ти се наложи “веднага” и до няколко часа (в зависимост от акаунта и банката) да са при теб.
При акциите трябва да уцелиш момента да продадеш за да си на печалба, докато тук просто решаваш колко пари ти трябват и продаваш съответния процент кредити/дялове от портфейла си.
Ако търгуваш, да. Повечето хора нямат причина да търгуват, защото ще загубят.
Тези, които изкарват пари правят много над 5-10%. Аз например седя твърдо на около 30% за 2022 до тук, а не разбирам кой знае колко.
При инвестициите нещата стоят по друг начин, защото купуваш с идеята да продадеш след Х време. Като обикновено става въпрос за по-дълги периоди 5-10-15г. и паданията не те интересуват освен като възможности да купиш още.
Моментът с уцелването няма много значение, когато инвестираш и се възползваш от високата бета. Т.е. купуваш редовно независимо от цената.
Също например утре ECB решава нова политика и кредитирането потъва. Както стана в САЩ след опростяването на студентските заеми около Ковид. Много тамошни компании от типа на Клеър изгоряха, защото им паднаха печалбите понеже няма да си получат лихвите.
70 лева печалба струва ли си усилията
Ти какъв процент си докарваш с реални що годе пасивни активи? Щото 6.5% на 100к са 6,500 или 541,6лв. на месец.
Имотите са с по-слаба доходност и много повече работа. Освен ако не става въпрос мол, където е около 7%, никаква работа и с нулев риск.
Предложи нещо по-добро с по-малко риск?