От: Намерих една монета, какво да я правя
Аз бих показал монетата на иманяр (дори на няколко ако имам възможност, за по-сигурно). Преди време познавах един, бяхме съседи, но отдавна не съм го виждал, понеже се преместих и съм изгубил връзка с него. Човека знаеше повече древна история от повечето историци в града. Намерил е и е продал доста монети, вази и какви ли не други предмети.
Също бих я показал и на златар, за да ми каже дали е златна (пак на няколко за по-сигурно). След това щях да направя един HD видео клип на дневна светлина и щях да започна да разпитвам в най-големите световни форуми по темата. Там е много по-вероятно да намериш компетентни и учтиви хора, отколкото при същите форуми в бг.
Интересно ми е как колегата тупанфайтър разбра, че монетата не е златна при положение, че на различна светлина и с различна камера, цветовете излизат по различен начин. Аз съм снимал златен предмет и на светлина от лампа излиза много ярко жълто (въобще цялата снимка излизаше доста осветена), на дневна светлина пък ми излизаше доста по-тъмно, биещо повече на медно. Да не говорим, че при различните карати злато цветът е различен. На мен например монетата ми прилича на златна.
Относно заоблеността. Не разбирам от сечени или лети монети, но знам, че ако нещо да речем е потопено в течаща вода, с течение на времето може да стане гладко като стъкло. При различните видове почви вероятно нещата се "износват" по различен начин.
А пък за историята как е намерил монетата не виждам какво толкова ви учудва. Ако за вас една реликва е автентична само ако си я изкопал лично от земята значи сте доста заблудени. В домовете на старите хора по селата има страшно много антики. Някои безполезни, други много ценни. Много иманяри например са прекарали повече време в обикаляне и изкупуване на вещи от хората по селата, отколкото в копаене по разни терени. Виждал съм даже обяви по спирките от рода на: "Изкупувам червени броеници, обадете се на телефон 08****".
Как може една такава монета да е попаднала в бабата на mvmrik. Ами старите хора обработват земя. При копането в градината може да изровят монета. Прибират монетата в дома си, като мислят да разпитат някой дали струва нещо. Липсата обаче на човек, който да питат, страха някой да не ги прецака, забравянето на монетата и разпитването за нея, и още много подобни сценарии, за които в момента не се сещам, може да доведат до това монетата да си се търкаля или "отлежава" някъде из къщата. Да не говорим че, монетата може да не е изкопана от бабата и дадото на mvmrik, а от техните баби и дядовци и просто да се е предавала от поколение на поколение. Навремето едва ли са изкупували реликви за милиони и след това са ги показвали по новините и са писали за тях по сайтове.
Има много сценарии, но общо взето можем само да гадаем как точно е станало.
Това обаче не е важно. Важното е дали монетата е автентична. Струва си да се разпита, дори и да се предполага, че е менте. Аз лично не бих я изхвърлил дори и да беше менте. Нито пък бих я продал ако струва малко пари.
И накрая относно форумните подигравки, хейтвания, тролвания или както там ги категоризирате. Има ги навсякъде в бг, дори и в този форум, дори и в тази тема. Това си ни е отличителна черта на българите. Просто човек трябва да знае, на кои неща да обръща внимание и кои просто да игнорира. Ако се връзваме на всичко и го приемаме прекалено лично, няма да постигнем нищо друго освен скъсяване на живота ни с няколко годинки.
Имам един познат в заложна къща, ще му я дам тия дни да я прегледа.
Ако човека разбира от антики и по-точно монети, може и да ти свърши работа, в противен случай не виждам как може да ти помогне. Това разбира се не ти пречи да попиташ. По-скоро разпитай за някой иманяр. В музей нищо чудно не само да ти я конфискуват, без да ти дадат нищо за награда, но и да обвинят баба ти в укриване на реликви. Последното е доста краен вариант, но в Абсурдистан всичко е възможно.