Продължавай все така, ще чета и коментирам редовно по темата
надявам се не те дразня или нещо такова, не е това целта.
Тъй като и аз имам подобно портфолио, мога да помогна тук и там надявам се.
Относно KO - остави го мирогледа, dividend king е, стабилна е, това е важното. Малък процент, но пък добър актив във времена на рецесия .
Относно надценените активи - zoom out на графиката на any stock. Напомпването през последното десетилетие скоро е на път да замине в кофата.
Zoom out не е метрика. P/E, P/B, D/E са конкретни метрики.
Когато оценяваш една компания трябва да е на база реални фактори, които могат да се измерят.
При доста акции вече 50% от цената замина. Black Rock излизат от пазара за неопределено време. Както и останалите големи рибки, на които следя всеки ход.
Blackrock сами са си виновни, защото имаха прекалено голяма експозиция към Русия.
Заложиха, че войната ще свърши бързо. С колега в офиса го обсъждахме това преди няколко месеца:
-
https://www.bloomberg.com/news/arti...nd-raised-its-russia-bet-suffered-record-loss
-
https://www.ft.com/content/e7967c06-77f3-45f6-9bf5-f141f899dba5
Разбирай го като - ако имаш супер много пари и експозиция към цял свят е нормално да заложиш на това, че при проблем в някоя страна активите там ще са по-евтини и в бъдеще ще имаш печалба.
Нещо като все едно някоя компания от портфолиото ти има лош отчет - нормално е да вкараш още пари в нея.
Сега драмата е покрай credit suisse и deutsche bank. Тези моментни кризи не ме притесняват, защото са blackswan, а ако купуваш с DCA за теб са само плюс.
Също не можеш да сравнваш институция с простосмъртен - те имат строги правила, които трябва да следват. Съответно нямат нашата гъвкавост.
Например никоя институция няма да има 75% експозиция в TSLA както аз мога. Повечето дори нямат право да купят ТSLA в момента, защото все още рейтинга на кредита им е джънк. DB и CS имат по-висок рейтинг (горните две), а и двете банки са пред фалит
Което е леко абсурдно, но е факт.
Не се дразня. Даже ми е интересно.
Това имам предвид - когато дойде разпродажба е добре да имаш $ и голяма кошница
cash is king, my friend, и като гледам дълго време ще е така.
Кеша не носи, а губи пари.
Моментите като сега са много редки и не траят дълго време.
- Ако ми потрябва кеш ще вляза в марджин и ще си изтегля от там. При $250к според теб колко BP има това портфолио в IB при положение, че в дългото не използвам марджин по принцип? Лихвите са по-ниски от банките.
- В краен случай мога и в кредит да вляза, защото имам големи доходи и заеми нямам освен понякога без оскъпяване на някоя дребна покупка като лаптоп.
- Също мога да ликвидирам крипто без да се замисля особено.
Това си е мое решение и при мен така стоят нещата. Повечето хора нямат портфолио, което да използват за ликвидност при нужда. Всъщност повечето не са наясно, че могат.
Пък и трябва да се съсредоточат върху по-важни неща като това да изградят първоначалния навик да купуват с DCA.