Ще ти отговоря с цитат на Mike Wilson от Morgan Stanley:
Целта на темата е дивидентно портфолио. За да го има, трябва първо да се набавят съответните активи (в момента пасиви
), които уж да генерират някакъв income от дивиденти. Само че при сбъдване на всички прогнози, income няма да има, защото ще си толкова на червено, че дивидента няма да има значение дълго време. Това е общото с темата.
Ще си позволя да ти отговоря с по-дълъг пост.
Освен ако не стане 3-та световна income ще има от дивидента независимо от макро. Както искаш гледай над това.
Дохода от дивидента се инвестира обратно с DRIP и средната цена пада ако текущата е по-ниска. Това е красотата на DCA. 401к в САЩ работи точно на този принцип.
Да дам и малко по-интересна задача ->
При наличие на 100 бройки нищо не те спира да продаваш covered calls с това портфолио. Най-малкото ще удвои дивидента ако ще да няма обем в опциите. А акции с повече обем предлагат сравнително добър премиум и при 0.3-0.2 делта.
Малко крив пример, но някои хора използват SPY като част от дивидентното си портфолио, защото те закотвя за перформънса на пазара, не им се занимава с индивидуални акции или не искат да дават такси за ETF.
Засичал съм, че при 0.2 делта SPY може да връща по около $500 до 1,000 месечно ако пускаш 3 пъти седмично (SPY има 3). Срещу $36,000 към днешната цена това са $6000 + $654 от дивидента на година на контракт (100 бройки) или 18%.
Подобно е това, което правя с the wheel в трейдърския ми акаунт. Имам позиции, които повече от 8 месеца са с големи червени цифри. Не ми пречи да продавам covered calls и реално да свалям средната си цена всяка седмица или всеки месец. При спад covered calls са хедж.
Трудно се нацелва кога има bear market rally и затова препоръчвам никога да не се пуска страйк под средната цена и ако не си готов да се разделиш с акциите си на тази цена.
При the wheel е по-различно, защото идеята там е акциите да ти бъдат взети (ако е възможно с печалба не само от премиума, но и върху самата акция).
При дивидентите е обратно и трябва да се внимава около ex-dате, защото не искаме да бъдат взети. При определени условия ще ти ги гепят дори ако опцията е на загуба за купуващия.
Разбирай ако дивидента е по-голям или равен на оставащата присъща стойност.
Така, че както виждаш нещата не са толкова стряскащи ако човек има план какво да прави. Като цяло са базови неща. За хората, които не се занимават активно тъп DCA е достатъчно.
Ще стигнем до там да има и тук 100 бройки и ще го демонстрирам нагледно
.