Ново начинание - дивидентно портфолио (fixed income)

@metaverse - абсолютно съм съгласен. Според анализаторите доста регионални банки би трябвало да изчезнат, според мен... просто пазара ще се поразчисти, като всеки път.
 
Извинявам се за тъпия въпрос, може би за някои, но това видях, че се предлага през Revolut. Някой ползвал ли е тази опция, струва ли си и най-вече какви бенефити носи. Със сигурност е по-добре от обезценяването на сумите затворени там.

:)

Gmail-Invest-in-over-100-ETFs-now-in-app.png


 
Последно редактирано:
Revolut е мики маус брокер. Нещо като кварталния Интернет доставчик. :).

Продават PFOF, акциите не са на твое име и имаш достъп до изключително малко продукти.

Не препоръчвам. За напълно начинаещи е ок...

По-добре T212. Там също акциите не са точно на твое име и нямат опция да бъдат прехвърлени, но е една идея по-добре като продукти. В IKBR има как да се прехвърлят.
 
Малко МММ взех вчера, че цената ми се видя промоционална


INTC ги разкарах на 33 с добър профит и сега портфолиото ми е доста постно.
VZ, MMM и VUAA основно. Дайте акъл за нещо друго :)
 
Последно редактирано:
Знам че темата е за друго,но моля за съвет.Покрай незнанието си се набутах с 300 акции на TRIP на по 23 долара и 300 акции на VFC на по 28 долара.Вече няколко месеца ги чакам,но почна да ми писва и да се отчайвам.Въпроса е да чакам ли още(като през това време пропуснах доста други хубави възможности),да инвестирам още,примерно по още 300бр за да сваля цената(като рискувам още повече да се набутам), или да се отървавам на загуба и да влагам в друго.
 
Това не е вярно за Revolut, акциите са на твое име.

Не са. В повечето брокери не са на твое име. Дори в IKBR. На името на брокера са като имаш договор с тях и "технически" са твои, но почти винаги това оставя вратичка ако нещо много лошо стане с брокера да не си получиш акциите или да отнеме години.

Конкретно с Revolut - ако фалира ще трябва да гониш 3rd party брокера им и става сложно. https://www.revolut.com/legal/trading/

В IKBR има процедура да се свържеш с тях и да поискаш да ги прехвърлят, но пак е бумащина.

Edit: нещо прясно и интересно по темата с Revolut: https://www.ft.com/content/f27f6b80...9aarq3BU1pZS5KCe5_FVF26F0JOJyZLoRifoWLSZ0R6QU
 
Последно редактирано:
Знам че темата е за друго,но моля за съвет.Покрай незнанието си се набутах с 300 акции на TRIP на по 23 долара и 300 акции на VFC на по 28 долара.Вече няколко месеца ги чакам,но почна да ми писва и да се отчайвам.Въпроса е да чакам ли още(като през това време пропуснах доста други хубави възможности),да инвестирам още,примерно по още 300бр за да сваля цената(като рискувам още повече да се набутам), или да се отървавам на загуба и да влагам в друго.
Специално VFC мисля че си струва да се държат ... те си носят дивидент , макар и вече по-нисък . Самата компания според мен ще тръгне нагоре в момента в който започнат да спрат да пипат лихвените % нагоре и започне обратната игра ... Моята средна цена също е 28 ... та ще си ги държа . Другата компания не я познавам .
 
Отново МММ. Не се въздържах да сваля още малко DCA
1684162185467.png
 
Не е много подходяща компания за тази тема, защото е публична отскоро.

Китайски retailer? Ако е някакъв post covid play според мен си закъснял. :rolleyes:

Screenshot 2023-05-18 at 22.58.36.png
 
Вече сме на $707. Дали ще успея да стигна целта си $1,000 до края на годината. 🤔

Това са покупките за изминалите 30-тина дни. На пейчек ще добавя малко Ford, защото обявиха партньорство с TSLА и смятам, че са тръгнали в добра посока що се отнася електрифициране.

FRG ги продадох, защото мениджмънта реши да изкупи акциите на $30. Не ми се чакаше за 15*$0.90, а средната ми цена беше доста добра и без това.

Screenshot 2023-05-30 at 17.27.05.png

Портфолиото е назад, защото 3 сектора са :hankey:. Има добра експозиция към финансовия преди да се срине. Както знаем тук това е без значение. Даже планирам да добавя там. ;)

Screenshot 2023-05-30 at 17.25.01.png

Screenshot 2023-05-30 at 17.43.26.png
 
@metaverse от къде е този скриншот (най ме интересува този с passive income)
 
https://snowball-analytics.com/register/qmcgoswjkizt - с афф линк за 10% отстъпка ако ти хареса.

Изпробвал съм поне 20 такива апликации засега тази ми харесва най-много. Вече 6-7 месеца с нея цъкам. Даже им помогнах да оправят няколко бъга.

Можеш да я закачиш директно за IKBR и автоматично да ти смята всичко.
 
Мерси
 
@Xscape относно Китай и тезата ми по-рано.

Китайската икономика изобщо не е в цветущо положение. PMI падна на 48.8 - най-ниското ниво от декември 2022г. насам. Т.е. възстановяването след пандемията се забавя все повече. Под 50 обикновено означава идващо свиване.

П.С. - силно се интересувам от Китай, защото през 2024г. или 2025г. смятам да пускам продукт за техния пазар.


 
@metaverse - така е, свиване се усеща в много страни и сектори. Доста позиции, които държа извън USA/EU се коригираха доста, но пък за мен всяка корекция е добре дошла. Оставям тук интересни неща, които да се държат под око и да се мисли в подобна посока ;)
В случая с MNSO - няма нищо общо с Ковид, икономиката на Китай, хвърлянето на боб коя икономика в света ще се свие първа и тнт. Цялата идея с MNSO е свързана с предлаганите стоки, потребителските трендове и нагласи и разбира се - настроенията/движенията в компанията/конкуренцията. Или иначе казано - макрото си е макро, микрото си е микро, ако ме разбираш.
Що се отнася до Китай в частност и страховете от бавното възстановяване и тнт - мога само да кажа, че пари се правят точно в тези страхове и времена. Нека напомня кой в най-големия ковид си изкупи доста неща обратно - не бяха USA/EU :) Или по-простичко казано - икономическия господар на света не са тези, живеещи на кредит.
 
@metaverseИли по-простичко казано - икономическия господар на света не са тези, живеещи на кредит.

Ъм... Според мен не следиш тези неща.

Коефициентът за БВП към дългове на Китай е два пъти по-висок от този на САЩ.

Все едно и двамата имаме 100лв. годишна заплата - аз имам да връщам 100лв., а ти 200лв. Кой е в по-добра финансова ситуация при положение, че лихвите за кредит са много сходни?
Screenshot 2023-06-01 at 11.57.40.png

ЕС ако не се лъжа е под 90%.


Не казвам, че в Китай не се правят пари. Търси се коя държава ще даде повече алфа за период 10-15г. ако инвестираме в equities. Ако ще стартираш бизнес е по-различно.
 
@metaverse - Това ли разбра от поста и написаното ? Или по-точно това ли си избра да цитираш като най-значимо ? Съветвам те пак да погледнеш статистиките и да обвържеш графиката, която си дал, с още няколко други ФУНДАМЕНТАЛНИ параметъра, които пропускаш. Сам самотен един такъв чарт е безсмислен.

Отделно, опитваш да извадиш изводи от макро картинката, която все тая колко точно и как си възприел, за дадени микро неща в нея. Успех с това начинание - няма да пожъне успех.

По въпроса с примера ти със заплатата - харесва ми как гледаш на света, както се казва "by-the-book" в случая, но истината е, че това никога не е така и винаги има нещо, което не е публично и променя много уравнението. Не можеш да разчиташ на подобни данни или да извадиш изводи от тях. Както казват навсякъде - do your own research and prediction, поне според мен това е истината.

Мисля обаче и че разводняваме темата и трябва да спрем с теорията. Скоро ще се върна обратно на практиката с нова храна за размисъл.
 
Последно редактирано:
Кои са въпросните фундаментални параметри, които пропускам? Питам не само за да провокирам дискусия, а откровено ми е интересно.

П.С. - Според мен не е разводняване на темата. Този разговор има по-голяма полза от: купих Х и продадох Y.
 

Горе