МАЙ се опитваш се да влезеш в ролята на човек с много финансов опит, ама нещо не съм много сигурен, че го имаш, като гледам начина, по който разсъждаваш.
Това за което аз говоря не изисква никакъв финансов опит. То е просто настройка, начин на мислене. Още когато бях ученик без никакви пари и доходи, без никакво разбиране за парите и живота, още тогава гледах на кредитите с недоверие. Сега разликата е, че мога да си обясня защо не си заслужават.
Проблема дори не е в парите - няколко % лихва не са нищо. Проблем е фалшивото усещане за сигурност (защото очакваш, че банката винаги ще ти даде), докато с всеки кредит сигурността ти всъщност намалява. Проблем е когато минимизираш или дори елиминираш възможността да мислиш предприемчиво, защото за идните X години доходите ти отиват директно в банката за изплащане на някой пасив, който на всичкото отгоре те товари и с допълнителни разходи извън кредита. Дори не можеш да си позволиш да си загубиш работата, защото ще те погнат кредитосъбирачите. С всеки следващ кредит все повече ставаш заложник на консуматорските си решения от миналото.
Това си е типична черта на "стиснат човек", което не казвам, че е недостатък, ама не е и предприемаческо.
Всеки от нас е стиснат за едно и ларж за друго. Аз не обичам и стотинки да давам за определени неща (автомобили, таксита, градски транспорт, мобилни оператори), докато за други лесно развързвам кесията - най-вече електроника. И при теб трябва да е така, но за други неща. Образа в което ти искаш да ме вкараш - чичо Скрудж - той е просто герой от комиксите. В комиксите е нормално героите да са в някаква нереалистична крайност.
Усетиш ли, че се развиваш след месеци/година-две - търсиш финансиране - пари на заем от приятел/роднина/банка и това е.
Да се развива бизнеса значи да има хубави приходи. Когато има хубави приходи, те могат да се реинвестират обратно в бизнеса и така натурално да расте
Дай ми основателна причина да чакам 3 години, ако изкарвам прилични доходи, за да си купя нещо си?
"Прилични" доходи ми звучи като да изкарваш повече, отколкото харчиш. Ако това е така, значи всеки месец ти остават неизхарчени пари, които се трупат с времето. За няколко месеца или години биха се събрали предостатъчно за да си купиш каквото ти трябва. И това би било вярно докато имаш тези прилични доходи, т.е. не би трябвало никога да оставаш на нула. Ако смяташ доходите си за прилични и ги взимаш от доста време, но не можеш да удариш няколко заплати от масата, съжалявам, но тогава значи разходите ти са твърде неприлични.
Сещам се за две неща, за които при прилични доходи да трябва да събираш 3 години - апартамент или прекалено скъпа кола. При апартаментите положението е шит, там нещата са балон и това е кофти за всички. Но прекалено скъпата кола е тъпотия и заслужаваш да си я купиш на кредит, защото и кредита е тъпотия. Разумен човек ще си вземе кола на нормална цена.