Направих още едно кратко проучване, за София - избрах супердомакин + AirBNBPlus - което не знам какво е, но приемам че е ТОП ОФ ДЪ ТОП
излиза ми тоя пич:
Промишлен апартамент в центъра с паркинг
bg.airbnb.com
88 лв на нощ за 3стаен чисто нов в нова луксозна сграда има и паркомясто, в коментарите прочетох, че е до александър дондуков, излиза на първите места в сайта и почти всичко му е заето за Декември ( 18 нощувки от утре до края на месеца) Средно за месец ако приемем 22 нощувки са 1900 лв.
а това е извадка от имота за 3стаен в центъра:
https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=3&slink=7f6yr3&f1=1
Някви кочини за по 600 евро, тия апартаменти които изглеждат като този от airbnb са 900 -1000 евро. Имайте предвид, че само паркоместото в центъра ще му е 150-200 лв на месец ако го пусне под наем, а ако е по-тесен център имам позната, която даваше за няколко стотин лева гараж преди 6-7 години сега не знам колко е.
---------------------------
До тук добре, но ако погледнете коментарите на домакина, от 3-4 прочетени от мен коментара 2-3 споменават че е много responsive, един казва че винаги е на място - демек лично си посреща гостите и съответно си е егати занимавката (спрямо моите виждания), и то наема ако му е 1300 лв с мястото, ако не и повече за 300 или 400 лв на месец да си камериерка, не си струва според мен.
Ако се върнем на Imot.bg, има наеми и по 900 евро и 1100 дори, ако успееш да го дадеш на някой за 1600 лв на месец с паркоместото, тогава пак е да се намираш на работа. Това е хотелска услуга - което означава, че за да те предпочитат хората и да си пръв, трябва да има лично отношение, а то не става както си го мисли всеки начинаещ бизнесмен - ще си пусна апартамента на airbnb има си фирми за почистване, те ще ми вършат работата, ключа ще си го взимат от пощенска кутия....да ОК, но няма да сте на първо място и да имате 20 дни в месеца, а ще имате 10 дни, защото има още 300 места за настаняване, а от тях няколко човека могат да са решили да се занимават професионално с това и да имат няколко апартамента в един блок и да си обгрижват наемателите.
--------------
Ако ще го прави това някой, да си наеме топ апартамент за 1 нощ да види како ще получи от най-добрия и да прецени може ли да се конкурира, ако не да дава под наем и да си гледа сайтовете
... както е трудно да се класираш на първа позиция в гугъл, така и да си пласираш апартамента в airbnb.
Разбира се правя уговорката, че при някакъв пик на туризма и разкрване на нови самолетни линии до София от Европа, и с не много улия ще върви