Този пример май не се получи, но имам приятел руснак и всички се обръщаме към него с "Ей, руснак...". Не виждам защо етническо обръщение да се взема за обида.
Абе не го твърдя аз това бе, дебил, колко пъти да ти го повтарям? Аз твърдя, че в България турци няма, защото Турция е създадена в началото на века, преди това е нямало такава държава, а мюсюлманите в България са от преди това. Османската империя е обединявала много етноси, като в нея никога не е имало турски етнос. Концепцията "Турция" възниква след разпада на османската империя и целта и е да обедини всички етноси населявали остатъците на османската империя. Още от създаването си до днес в Турция не признава съществуването на малцинства в рамките на Турция. Целта е пределно ясна каква е - научили са си урока. Гражданите на осмаската империя са били отоманци, правоверни или неверници.
Ако приемаш по-горното за вярно, кажи от къде са дошли турците в България, при положение, че такава държава и етнос не са съществували. По-назад ти приложх доказателство, че мюсюлманите в българия са помохамеданчени българи, НЕ СА ДОШЛИ ОТ НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ, А СА СИ БИЛИ ТУК. Как тези хора са станали турци, след като са били граждани на османската империя от български произход?
Ти за малоазийски българи чувал ли си, бря? Моите предци като са такива и са живели в Мала Азия няколко века, преди да се преселят в България, да не би да нямаме нищо общо с българите? По косматост и по местоживеене ли ще се самоопределяме като етническа принадлежност? И между другото, Турция още не ни е изплатила недвижимите имоти, които малоазийските българи са оставили там при доста принудителното преселение, защото явно не са чувствали турци. Докато Гърция изплати нейните.
Още в първата ти тема ми направи впечатление, че проявяваш неуместна етническа гордост в сайт за предприемачество. Гордей си се с произхода си, но не тук.
Злобата ти очевидно е в гена ти! Ти не можеш да си друга, а само както съм пояснявала и в други мнения от определен вид влечуги, които няма да уточнявам вече.
Тъжното е, че можеш като искаш да си поносима, но аз лично не искам да съм ти близка.
Независимо от капацитета ти, има нещо отблъскващо и миризливо, от което искам да се разгранича, след като разбрах, че си от териториите анадолски... гнус ме е просто!
....
Мала Азия, наричана още Анадол и Анатолия, е полуостров и историко-географска област в Югозападна Азия.
Полуостровът заема приблизително 3/4 от азиатската част на днешна Турция, а като историко-географска област включва цяла Азиатска Турция. Наименованията Анатолия и Анадол най-често се използват за вътрешността на полуострова - Анатолийското (Анадолско) плато в Малоазийската планинска земя.
http://bg.wikipedia.org/wiki/Мала_Азия
Моите предци като са такива и са живели в Мала Азия няколко века, преди да се преселят в България
Нещо те е засегнало. Какво ли?
Сама обясняваш, че трябва всеки да се гордее с произхода си, после заплашваш или се припознаваш като "туркиня"?
А че идваш от териториите анадолски отново сама си го споделила. Мала Азия нали не трябва да разбираме, че е руска територия?
Каква си? Китайка?! Хубаво - прабабати е била туркиня ти си полу-туркиня с анадолски произход :lol:
Все още ме е гнус.
Какви последствия точно? Ще се оплачеш на дядо ти анадолец и той ще дойде с ятагана си да ме обезглави, или...?
А ако си в чужбина и почнеш работа някъде но докато ти научат името се обръщат към теб с обръщението българин, това етническа обида ли ще е за теб?правя последен опит
прочети отново този пост и наблегни на болднатата дума
може да се предположи, че твоя приятел не се обижда като го наречете "руснак"
когато наречеш някой с определение с който наблягаш на неговата етническа принадлежност само за да му покажеш, че е малцинство (т.е. от другите - малката група, на които гласа не се чува) си е обида.
Ти не наричаш твоя приятел "руснак" с цел да определиш неговата етническа принадлежност, а нещо като прякор.
Руснак може да наричаш и някой който е бил в Русия.
Твоя приятел получава добро отношение от нас (или от теб - нали си му приятел) и няма причина да се обижда дори да го определяш на етническа основа (но конкретния случай не е така). Дали руснаците в Украйна се обиждат когато ги нарекат "кацап"? защо ли? виж каква хубава дума е ( )
Съвсем друг щеше да е случая ако е дошъл тук да работи и шефа му използва определението "руснак" за да го унижи и да покаже, че не е като другите, плюс това получава по-кофти отношение, изолация и т.н.
Този пример показва, че отношението към него е различно само заради етническата му принадлежност - нормално е да се обиди.
Не би се обидил ако е голям специалист и е поканен да работи в същата тази фирма, получава голяма заплата за да бъде задържан във фирмата, колегите му се държат с него както със всеки друг и получава прякор "руснака". В случая прякора се използва за нещо съвсем различно от това да се определя етническата принадлежност на един човек.
Както казах по-горе - прякор "руснак" може да се сложи на българин работил дълги години в Русия
Значи, когато група хора се забавлява - жените в групата се излагат и дават лошо име на пола в сайта, а когато се държиш по най- просташки начин и използваш думи, като ''кадъна'' е престижно ? Ясно ! Спомена в другата тема, че трябва да метеш след насраното - време е да вземеш метлата !Дефинирай "по-сериозни", може и със списък на вече съществуващи теми и нямаш грижи от моя лаптоп
Иначе аз мисля, че дадох мнение по-нагоре съвсем адекватно по темата. Но кадъната реши, че само тя може да използва жокери от други теми, да се заяжда, то и за това аз пък й показах, какво е усещането, когато си вмъква отровните пръскания без връзка. А нека се е преселила в България. Избегнала ужасните рязани мечове :twisted: