Повечето хора така са свикнали - на някой, който е свикнал единствената сигурност в живота му да е трета употреба няма как да му продадеш идеята да се довери и да рискува за нещо по-добро. Всеки, който си гласува за политическата си партия 3 пъти подред го пиши малко или много в тази категория - познатото зло е по-добро от непознатото и несигурно добро.
И аз навремето вярвах, че промяна може да има като дойде някой нов играч и направи някаква изненада на изборите, но в реалния живот гласува тълпата, а тълпата е толкова интелигентна, колкото най-малкият си общ знаменател. И която и политическа партия да дойде на власт, не е като да има възможност да преобърне държавата наопакни за 4 годни и да цъфнем и вържем. Законите са комплексни неща, като промениш един, реалността и по другие отрасли се променя, чакаш, смяташ, после пак променяш. Това не е работа за 5 дни, нито за 5 години, не и ако искаме положителни резултати, които да се усетят от всички.
Аз лично имах бизнес, който е в неудобната сфера на ЕС - дават се субсидии, но се мачка пазара, за да може въпреки субсидиите да нямаш вариант да си на печалба. Накрая отрасъла умира. Сигурен съм, че не само в един отрасъл сме го отнесли това. В момента вече сме държава, в която другите внасят, първо защото сме много назад с материала наречен иновации, и второ защото дори плодовете от земята, която имаме, не може да ги оползотворим до краен предел заради такива изкуствени политики и общоконтинентални политически интереси. Ние сме малко блато, където се борят три жабока кой да лапа мухите през идните 4 години.
Аз лично спрях да гласувам преди 6-7-8 години, вместо това работя върху себе си, развивам собствени неща, трупам важни умения. Защото се уверих, че който и политик да спечели, той си има 200-300 добри приятели съпартийци, които трябва да се налапат на добрите позиции, независимо кой за какво е кадърен. Освен това някой му е дал пари на този политик, за да стигне докъдето е стигнал - този някой очаква възвръщаемост. Това не са хора с идеи, които се изпъчват да гласуваме за тях, това са хора с бизнес план, и инвеститорите вече са вкарали парата, чакат след това дивиденти от акциите. Инвеститорите не сме ние, с гласовете си, защото тези гласове струват пари, а тези пари от къде да дойдат преди да има гласове?
Не казвам, че е лошо да се гласува, но ние като народ нямаме културата да избираме, имаме културата да оставяме някой друг да избира вместо нас. Защото все говорим за 2-3 партии и 2-3 сателитки, зад които стоят все едни и същи хора, все едни и същи фирми, все едни и същи чуждестранни интереси. Дали ще са едните или другите, отиди работи 2 часа повече този месец, изкарай 20 лева повече и ги вложи някъде. Работи 20 часа повече, изкарай 200 лева повече, пак ги вложи. А нека ахмаците да ходят да гласуват - не знам някой с гласуване да е станал по-богат, освен тези, за които се гласува, и тези, които са 'повярвали' в тях с финансите на фирмите си.
Това е моята политика. Политика на това да не разчитам на някой три пъти купен и пет пъти препродаден да ми реши проблемите. Или си ги решаваш сам, по най-директния начин - с усилия и бачкане, или чакаш като другите демокрацията да се промени в утопия.
България има нужда от повече хора, които много бачкат и мълчат докато могат, за да може в един момент когато решат да си отворят устите и да отидат на протест, да могат да не се страхуват, че утре няма да имат и 200-те лева за наем, които досега са изкарвали. Докато човек работи 40-50 часа на седмица и има в банката два молеца и един геврек, не очаквай да може да мисли за абстрактни неща като икономически прогрес, защото като опре ножа до кокала, този човек на другия ден трябва да си отиде обратно на работа, къде ще протестира, че и в друг град. Това само някой левак, който още го издържат трети лица може да си го позволи, но проблема е, че този левак няма житейския опит да знае какво трябва да се иска, и как.
Аз избирам да гласувам за единственото нещо, което ми е донесло реална облага досега - здравото бачкане.
Може Славито да промени света... обаче какъв е шанса хора, които се изхранват от писане на смешки и не са достатъчно кадърни да напишат достатъчно забавни смешки, за да се задържат в ефир, да оправят тази държава? Почти всеки с IQ над 100 може да напише също толкова не смешни неща и да подготви лист от умно-звучащи изказвания, които да издекламира с тъжен глас веднъж в месечно в ефир. С какъвто се събереш - такъв ставаш. Имахме властта на хората, които се събират с комунисти, тотална незаинтересованост от мнението на всички други. След това дойде властта на хора, които се събират с престъпни елементи - знаем какво стана и там. Сега най-добрите им алтернативи са
1. хора, които се събират с други хора със същата религия, и това им е главното самоопределение
2. хора, които се събират с други хора със същите крайни виждания за скритата мощ на българското, все едно корумпирана власт и те не са точно българи и аватари на българщината, само че на реалното й измерение
3. шоумен цял живот живял сред неуспели музикални и писачи на смешки, които не успяха да не развалят тв предаване, а искат да им се доверим, че няма да успеят да развалят сега и цяла държава.
Докато не се появи алтернатива от реални бизнесмени, които печелят заради добри идеи, добри продукти, изграждане на кадърни тиймове, умни и успели хора оградени от други умни и успели хора, политическите алтернативи винаги щше са... да избереш най-малкото зло.