Обмислят забрана на отказа от парно

Много откачени последно време в това правителство. Май за да си политик трябва да си с капацитет между мухлясалия кашкавал и глухарчето. С всяко едно критериите удрят нови дъна.

Повечето мой познати са си резнали парното, защото като монополисти, ще започнат да се гаврят, както и правят. Лошото е, че и енергото е така, монопол и там. Но поне за момента те леко го вкарват на потребителите си, малко го грубички са тези от топлото. Лакомите акули. Лошото е, че тези от парламента, не осънават затворения кръг, който е - вдигат ти цените, заплатите не растат, а сивата икономика бележи ръстове, от където данъците са доста CUT в повечето декларации и те така. Кервана си върви....но щом са Ок с това положение, нека си го правят така.

Не знам някой да се лиши от топлина през студените месеци, за да нахрани някой депутат. Все още не познавам такива глупаси, но съм виждал, да и вие сте ги виждали. Те обикновено вярват в това, че написаното тук не се случва. Напротив, а ако вдигат още, ще се засили и то.
 
От: Re: Обмислят забрана на отказа от парно

Да живее монопола. Комунизмът се връща. :D :D :D

Напротив - ако си спомняш по комунизма беше точно обратното, нямаше топломери на радиаторите, плащаше се някаква символична такса, парното беше до такава степен надуто че от горещина сме отваряли прозорците посред зима, защото направо не се дишаше и нощно време не можеше да се спи. Предполагам че има хора които помнят че беше така. А сега хем е скъпо, с препрограмирани и нагласени топломери да ти въртят пари и парното не се усеща.

За мен климатика си остава най евтиното отопление, защото като си направи температура в стаята спира да нагрява на макс. а само поддържа температурата, до като печката бичи постоянно на една и съща мощност. Значи климатика го купих преди 3 години, а преди това се топлех на печка от тия старите ЕЛВА-КВАРЦ със стъклените реотани, и тогава сметките ми за ток бяха от 100 лв. нагоре хем тогава тока още не беше толкова увеличен колкото сега, и на всичкото отгоре тия печки не топлят толкова колкото климатика, само ако е до краката ти. Само единия реотан е 800 W, а ако пуснеш и двата реотана тогава консумацията става 1600 W ! А климатика с който съм сега OSAKA максималната му мощност е 900 W, но това е ако го увелича на макс. +33 С а аз го нагласям на +23 не повече от +25 С и той като си направи температурата спира да нагрява, а само поддържа което е пак в пъти по малка консумация. За тия печки даже има лав понеже не топлят кой знае колко - "отпред пече а от зад сече".

Имам приятели от махалата които се топлят с дърва и въглища, но като направя една сметка пак скъпо излиза и по добре с климатик - с тока пак стигам до извода че е по евтино и от парно и от твърдото гориво. Имало там далавера дървата и въглищата да ти излязат по евтино ако ги купиш лятото, иначе зимата били скъпи, но даже и да е така аз едва ли бих си взел печка с дърва, поради причината че ако духне обратен вятър и опушва цялата стая, а аз с тия PC-та в къщи... Исках да опитам да се топля на газ, беше малко преди да купя климатика но още същата вечер щях да се запаля понеже газовата печка беше не изправна, изпускаше газ от маркуча и на всичкото отгоре не мога спра подаването на газ понеже се оказа че механизма е развален за подаването на газ, и видях че целия маркуч е в скреж и горната част на бутилката и тя в скреж, и газта не може да се спре... че виках един комшия ( военен ) и той като се учуди как не съм се запалил и изтръгна маркуча с клапана да спре подаването на газта. Мислех да викам пожарна тогава даже... Това беше на първия ден когато купих газовата печка втора употреба с бутилката газ, а аз не бях боравил никога с газ преди това, ей на уж да ми излезе по евтино че печката с реотани не топли а само ток хаби. От тогава насам на газ вече нямам доверие и за нищо на света няма да си сложа газ в къщи - нито за готвене, нито за отопление. Ама и аз съм си виновен след като никога през живота си не съм боравел с газ къде ми щукна идеята да купя газова печка уж за икономия... И няколко дни по късно купих климатика, бутилката я подарих тя че и беше пълна на всичкото отгоре, печката я свалих в избата. Ако и комшията ми не можеше да се оправи, със сигурност щях да викам пожарна! Заради едната икономия човек може да се взриви ако нещо е неизправно, или в най малкия случай да се изтрови от изпущане на газ. Ужас беше тогава, имаше един сняг, минусови температури и след това държах няколко часа врата на терасата отворена че в стаята вонеше на газ... С газ е опасно! Може би ако бях купил нова печка а не втора употреба нямаше да стане така, понеже се оказа че хем механизма е развален, тъй като можеш само да пуснеш подаването на газ но после не можеш да го спреш... и на всичкото отгоре издишаше газ от клапана с маркуча който е сложен на върха на бутилката... Съвета ми към тия които смятат да се топлят на газ или готвят с газ да внимават, и да не купуват втора ръка печки и да проверяват за изправност, но аз като не разбирах хукнах на своя глава с надеждата за икономия на тока. Мерси такава икономия която може да ти струва живота. С климатик най добре. Вярно е че сега газта ще пада цената и, но ако ще безплатна да е - аз повече няма да си вкарам бомба в къщи.
 

Горе