Неморално е съществуването на Читанка, нали така?
А морално ли е издателите да прекратяват издаването на не малка част от книгите? Колко книги сте си закупили през последните 10 години? Колко книги сте успели да намерите по ваше желание, а не просто сте влезли в книжарницата и сте купили нещо, което наистина искате, а не произволна книга за да си отпочивате привечер преди да заспите?
Последният ми случай беше най-фрапантен - очаквах да нямам проблем с намирането на книгата - Достоевски - Идиот. В цяла Варна, при наличието на стотици книжарници я нямаше никъде. В онлайн книжарниците - също, при запитване към издателя ми бе отговорено, че нямало интерес към въпросната книга и последното и издание е било 1997 и да съм се опитал да я намеря в някоя малка книжарница, защото там имали такива книги. Открих я така или иначе, но изживяването беше подобно на търсенето на Свещения Граал.
В същото време книгата е налична в Читанка. Та книгоиздателите не налагат ли цензура по този начин? Те не ми предоставят възможността да закупя желаната от мен литература, е не обратното - целенасочено да се опитам да я набавя без закупуване. Хубавата новина е, че вече книгата се продава в e-book формат. Явно са се усетили, че трябва да имат налична класическа литература, но след описаното в по-горният параграф, аз лично бих подкрепял всеки един опит за отворени библиотеки като читанка. Не 1, 100 читанки са ни нужни!