Да не мислиш че верно някои ше се сбият? Нема такъв вариант...На живо подобен разговор би бил интересен, няма ли да има форума среща скоро? :-o
и на 3тата група хора дето знаят нещата и си правят кефа
Да допълня Манта,
Такова понятие като РЕАЛНА ЦЕНА, не съществува - има една цена и тя е пазарна, има друга цена при която е постигната икономическа нормална печалба демек 0, има и 3та цена на базата на стойността на продука, и върху нея се слага надценка. Реалната цена в най-добрия случай е стойността, а тя се определя по субективен фактор. Всичко друго е само едно и това е пазарна цена днес има яко търсене на сайтове, утре фейса го пуска след 1 месец всички очакват парите да растят от нищото след 2 месеца се пука балона, целия нет го духа продажбите падат 50-60% редица фалират, рекламодатели спират, търсенето се намалява и от една компания дето се оценва за 100-ци милярди стурва колкото стойността на хартията + мастилото.
Цената е това което плащаш, а стойнсотта е това което получиваш. Аз оценвям всичко на базата на вътрешната стойността, което е стойността, която аз оценвам а не пазар, разбира се тя е субективна.
Пример
Продава се Х декара земя на опрделена цена, фермера се отказва щото или е скъпа и не може я избиее или не е качествена, обаче идва предпирмач, който се къса да купува дори ще купува и на повисоко, що. Ами щото предприемача е оценил този фактор различено от фермера, и след време там се пръкват заводите на Форд, еднаква земя различна СТОЙНОСТ за двамата с еднаква пазарна цена.
Ако компания се продава на борсата и пазарна стойност е 100 милиона, ако дойде някой и ги купи за 150 милиона, ще си каже масата ебаси набутвация, но ако тази компания оценва вътрепната стойност на 200 милиона то тя има марж от 33% - и защо пак я купува скъпо? Редица фактори, бранд, емоционлна стойност, силна нужда те я притежават, и хоп след време оптимизрат разхода - просто защото са спеицлизирани в това и веднага вгида печалбата, освен това увелича прихода по добри доставичи и дистрибутори и печлабата прорционално.
Затова един бизнес може някой мисли че е 1к много а аз да мисля че 1к са малко и за отрицатлно време максимизрам. Това е фисоловията и теорията на вътршната стойност, която аз стриктно я спазвам - за да се стигна това се изискват доста познания в бинзеса, бизнес среда, индустрията.
А по твоя въпрос Мирослав,
Може се оцени на базата на печалата, на базата на профит маржа, на базата на възвращаеостта на чистата печалба към то активи и капитал - и после дисконтираме всичко да видим къде ще сме
Най-добре е да дадеш един баланс, на този който ще те оцени. Ако не може то може условен процен да кажеш, къде се позиционира сайта спрямо активите и капитали и какви са паричните потоци.
После отиваме към анализ на средата, конкурети, клиенти, дистрибутори, доставчици и накрая към цялата индустрия/пазар - тук степен всички маректинг показатели и оценка на пазар и накрая секторен анализ + анализ и оценка на риска.
Всичко това ще ти изгради една стойностт, на сайта, която се окомплектова и става важен документ за бъдещи дейностти свъзразни с продажбата.
Всичко което ти писах е ако искаш сериозен анализ, а такива неща по форумите трудно се намират, само в инвест. сайтовете и то на доста разбирамеми и не толкова динамични бизнеси като интернета.
Тихо сега още един час да си изгледам гейм ъф тронс че му изпуснах началото деба
И сега да се намеся по вечерня...
Приемете форма като...
Влизам почти САМО заради офтопика и меренето на пишки, обидите и подигравките.
А както каза Тео кое не ти харесва го пропускаш - много е лесно - като видиш тема на Далас не влизаш в нея - като видиш поредица от мнения на Алан и Фози ги пропускаш
Не са всички на максимум няколко хиляден месечен доход. Dalasweb, например, е на максимум-минимум такъв доход! :mrgreen:
Как е комшууу - не мой всички да сме красиви !
Ти да не си митко пайнера че да си ми комшия?
Или си от другата ми страна? В на белослава имението ? ли къде си ми комшия?
Кой ши пусне такъв като теб тук да живее бре?
heheehe ти май беше от улчиндол или нещо подобно, доколкото ми е известено!
Пайнера го знам лично, а ти още ша му купуваш касетките, а Преслава сигурно те надървя затва си носиш cd обложката и!
Може и да го знаеш не споря, доста утрепки и мангали наема да му копат градинката или да му чистят кенефите...
И ква преслава ма никсовташак аз съм по ретрочалгата,та еба у разбирача и тебе... ама и на преслава да е... поне го дървя без да си бъркам в задника, за разлика от теб
Тъпичко пале като теб мога да го дондуркам цяла нощ, после теб ще те боли дупето...
Може и да го знаеш не споря, доста утрепки и мангали наема да му копат градинката или да му чистят кенефите...
И ква преслава ма никсовташак аз съм по ретрочалгата,та еба у разбирача и тебе... ама и на преслава да е... поне го дървя без да си бъркам в задника, за разлика от теб
Тъпичко пале като теб мога да го дондуркам цяла нощ, после теб ще те боли дупето...