Протестите Срещу Енергийната Мафия

От: Re: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Manta в главата ми се върти нещо от учебниците че когато кредита експанзия по бърза от инфлацията това ще доведе до проблеми дори и да няма криза ... при нас се съчетаха много фактори съчетано с кризата и имотния балон... сега почти няма какво да изнасяме по добро решение от спирачката не виждам.... нямаше 8 милярда дето можеше да ги въртим в произвоство за износ и минус като кредити седят в имоти.нет / имот.бг /хоумс.бг в графа продава се ...

не може да предпазиш хората като не искат да те чуят... Красимир Петров ги говореше такива в инвестора но беше нон стоп усмиван и спря да влиза там...

Куул това което ти обягва се нарича smoothening the boom bust cycle.

Повече инфо ако сакаш от лекциите на Краси Петров:

[video=youtube;VTGXc8n73Ck]http://www.youtube.com/watch?v=VTGXc8n73Ck&list=PL3C9431F4ECECBDC2[/video]

Това което Мантата пропуска, е че гледа все буум часта - идеята е за правилна политика е да се заглажда цикъла. Когато имаме супер голяма буум с голяма амплитуда, то бъст/рецесията/депресията ще е още по-свирепа!!!
Буум бъст цикъла винаги почва по един и същ начин - Кредитна експанзия(винаги в основата е държавата, нищо че и ние сме в борд) и винаги свършва с балони и масови предприемачески грешки. Тези грешки се материализираха в НИ. Винаги следва очистителния период демек рецесията/депресията - това е времето което икономиката се престуктурира и ликвидира всичко неефективно.

В момента сме точно в такъв период, имам надежда че още 1-2 години и идва фазата на възтоноването.
Стига съм ви давал лекции по буум бъст циклите.

По времето на троините - се наляха десетки милярди ЧПИ, които се наляха в НИ и във финансите. Банките почнаха луда кредитна експанзия по-време на пиийка имаше 100% ръст на кредити!!! Кредити, се взимаха по линия НИ и по линия харчове. Не случайно имахме чудовищно търговско отрицателно салдо. То го финасирахме само по един начин с повече дълг. Паричната маса растеше с по 20-30% на година. Брутната външна задлъжня лост скочи до 108% сега е под 92% от БВП.
С една дума - наливаха ни пари от вън да купуваме външни стоки и да раздуваме НИ! На някой да му се струва Гърция и Испания 2 в 1?!?

Надежда ми е, че сега запасите в банките са огромни и най-вече те са финансирани с НАШИ спестявания не от майките, не случайно и лихвите гонят пазарно надолу.
Очакваме в бъдещето отново силен буум но не благодарение на политиците, а на факта на спестяванията, защото те са равни на инвестиции.

По линия на буум, държавата просто трябваше наложи данъци и такси на НИ, както например един сингапур и про пазарните държави правят!
Тези пари умело трябваше да се налеят не в харчене а в ново производство и то с висока добавена стойност. Защото всичко в което се наля е равно на загубени ресурси, пропиляни и отишли на вятъра! Като за капак, бизнесите и хората влезнаха в огромни дългова. Както и банките!

Не случайно е зле икономически в БГ, щото тези пари трябва се върнат, тези малинвестиции трябва се ликвдиират, трябва се преструктурира икономиката. Да се освободят ресурси към продуктивните сектори. НИ сектора доведи до сериозни структурирам на икономиката. И ефекта е ясен.
Всяка една политика от държавата води до негативен ефект, колкото и да се борят про антикризистно! Ако не бяхме в борд, сигурно от стагнацията щяхме сме в стагфлация, щото са големи експерти!!!
Правителството, щото хаебр си няма от икономика почва да го прави както си знае - задушаване на бизнес и хора и всичко се засилва още и още!

От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

По тая логика за кацата в меда, какво спира някой работещ за частна фирма да прави същото?

Както казах, ако се сложат правилните хора и държавното дружество се управлява ефективно и оптимизирано не виждам причина да преотстъпваме печалбата в ръцете на частници.

Толкова ли няма кадърни и честни българи, които да работят в тези държавни предприятия?

Има си прокуратура, има си полиция има и други начини за контрол. Просто трябва всички да си поемат отговорностите, ако не - да си ходят незабавно. Който се осере, да знае, че го чака дебелия.

Като е бръкнал в кацата, да се направят закони по-бързата процедура, конфискация на имущество, разпродажба, затвор.

Също така това с развеждането с топлофикация е така, просто защото няма кой да я реформира. Това незначи, че при едно друго управление това не може да се направи и да се даде възможност на всеки да избира дали ползва или не.

Просто няма кой да се нагърби с всичко това и да поеме отговорност. Точно сега е момента да възникне изцяло гражданска партия и да се сложат достойни хора на ключовите постове в държавата.

Защото отстаналите партии сме ги гледали вече. Те не са граждански. Те всички са връзкари, защитават чужди интереси и са финансирани от съмнителни структури и лица.

Просто няма реална алтернатива. БСП в момента говорят всичко, само и само да вземат власта, както и повечето от останалите партии.

Просто е абсурдно и смешно да избираме този, който ще краде и ще лапа по-малко. Това е просто абсолютна българска простотия.

Брейн вчера а и сега виждам пишеш структура=хора :) Това го има само в бизнесите и у вас, не в държавата! Тя е една и съша от стотици години, ще разбереш защо!

Колега от няколко седмици уча за Корпоративна Култура, сега дори и курсова пиша по темата.
Та за какво го казвам това, не е сложна дисциплина, но не и проста, а съшевремнно е много важна.

Корп. култура с две думи - представлява политика от мениджмънта към служителите и всички пазарни участници. Мениджмънта и лидерите създават, мисията и стратегия, визията, целите, тактиките стреми се правилно да кумуникира и да ги предане към служителите си. Създаване на традици, ритуали, отношения, мотивации, внимания, даване на оправдателни права. Целта е цялата организация да знае на къде е тръгнала, да има здрави ценности, традиции, морал на които да е стъпила. Важното е личната мотивация и удолетвореност. Отделно е социална отговорна и прозрачна към всички членове на пазара и социума. Всичко, това прави идентичността на компания, отделя я от конкуренцията и най-важното правилната корп. култура се трансформира в конкурентоспособност.

Сега какво е държавата?!
Една група, която идва за 4 години - без ясна мисия и стратегия, без визия, без ясни цели.
Всяка една част от йерархията не знае какво е казало другата, нулева комунукативност.
Всяка една част от структурата, е немотивирана.
Всяяка една част от структурата, е свързна с корупционни схеми.
Нито една част не е насочена да се конкурура с други.
Няма социлана загриженост на всяка цена да се предостави най-доброто.

Никой няма вяра в тази група - имаш ли си представа какво ще се случи с нея, ако се конкурура на пазара - ще фалира?!

Какво е държавата - една група, която заповядва на всички групи и най-важното налага им насила опредено поведение!

Една държава няма стимули да управлява и инвестира ефективно. Защо ти и аз и компания. Се водим от личен мотив за печалба и успяване. Ние рискуваме наши ресурси. Ние се конкурриаме, ние трупаме умения за конкуруране.
Когато държавата прави път към нищото, мост да свързва два хълма в нищото, като видиш че дават милярди на мангалите и т.н това го прави - защото ако загуби кинтите си винаги ще ни наложи данъци.
Тя е водена от агресията, че насила може ти наложи определно поведение. И именно защото може те таксува повече, а ти няма как да кажеш НЕ, защото отиваш в затвора!
Именно заради факта, че тя управлява чужди пари!
Именно заради факта, че няма стимули и не се конкурира с никой и позволява да управлява и инвестира неефективно. Защото винаги има план Б:
-повече данъцо
-нови заеми
-печатане на пари

Ако питаш държавата винаги създава най-доброто за хората, но хората никога не го искат. Ти да си чул маркетингово проучване да е правила държавата. НА времето е имало лукчета и теменужки и това са били бонбоните така е решила държавата :)

Изключая всичко, най-лошото е че държавата е в бизнеса на налагане чуждо мнение, за изземане на блага. За да прави това което сака.
Какво те кара, че една група там е богопомазана и може да знае по-добре от мен или от теб?!?

Монополите се създава именно при наличието на държава, не при наличието на свободна конкуренция.

Затова си трябва либерализация, не национализация. Всички повишавания на стандарта на живот е свързан с доброволна размяна, а тя става когато може се конкурираш с друг.

Държавата, не е решението - дръжката е проблема!
Ако мислиш, че неква група дошла за 4 години да те окраде и ограби, ще работи за теб и ще те защитава - твое право е да вярваш, че е така.
Аз нищо добро от държавта не съм видял - тя е некомпетентна във всяко едно отношение!

Само един въпрос, всичко връшаме на държавата, как си представяш че ще я регулираме!?
Кой ще наблюдава и регулира, регулатора?!
Нима ще ходиш съдиш в съда, който съд е на държавата?!
Нима ще успееш да не си плащаш данъците, щото не си доволен от държаливото управление?!

Ето ти пример за решаване на енергийния проблем:

В Германия, как е решен там проблема? Има десетки ЕРП-та и си ги сменяш.

Как може се реши проблема - Д-вата прави АД за преносните системи, като д-вата прехвърля собственост на новото на гражданите АД и до там с държавата - всеки има акция от АД-то(около 7,5М акции за всеки по 1). Със закон се приема само физ. лица да имат право на глас и всеки да има право да притежава не повече от 0,0001% право на откупени акции. Както всеки регион трябва да има относителен дял, от акции - които не трябва да преминава. Той се определя от живущите. Кво става тогава ами това АД дава лицензи на ЕРП-та и определят концесионна такса на безброи броя ЕРП-та. В този момент, когато д-вата няма монопола, а е в хората тогава се променят правилата на играта. Собствеността се предава на хората, хората са акционери, те определят кой да ги представя в надзорен съвет, а от там той определят управител съвет - 2на управленска структура.

Това АД дава лицензии на ЕРП-та неограничен брой, както те плащат такса по поддръжка - която е равна на амортизационните отчисления + надбавка. Приходите отиват за поддръжка на системата и създаване на нови ел. преносни системи.

Така хората държим системата и даваме достъп на конкуренция на ЕРП-та, така до известна степен решаваме проблема на Хепи.
Този модел на АД ще тушира почти всички проблеми. Ще бъде основа за либерализация и дерегулация на сектора.

Сега може да дам решение и за левите дето много са притесняват от частниците.
Същият модел само където се прави независим одит от 3 междунардни признати одитиращи компании - за оценка на преносната система. Числото го делим спрямо относителните тегла на регионите. Като увеличението става с темпа на нарасване на инфлацията. Както добре знаем тя е д-вна и винаги е по-ниска от реалната. Така че е добре за нас, зле за д-вата.

Ако някой вади по-добра идея от тази нека я сподели

Брейн, аз не знам дали това е най-добрия модел. Пазара ще го реши, но да има една група в държавата, която да монополизира всичко и да каже това е най-добрия начин!!! Нали ти е ясно, какво е това и до къде ще се докараме!

Ахахах абе блеки много разговорлив си станал :) СпокоЙно, имате още 3-4 месеца макс и СЕ ОМИТАЙТЕ - дим да ви няма :twisted:

Ахахах абе блеки много разговорлив си станал :) СпокоЙно, имате още 3-4 месеца макс и СЕ ОМИТАЙТЕ - дим да ви няма :twisted:

Нищо не си разбрал... Блеки не е про партиен. Той е про пазарен.

Някой трябва говори, реалните неща не само панди и пингвини :D А да се види как държавата обира всичко, докато тука "предприемачи" бачкат за жълти стинки и се борят за национализация!
Под каква форма говориш се омитаме бе и кои визираш?! Аз съм анти статуквото за последните 24 години, бе колега! Я иди си умий очита, че недоскиваш май :)

Кво ви е виновен НЕК бре, блекаута стига си лъгал хората, чез са виновни за определянето на цените не нек. И чез са държавна фирма ма чешка - един вид КОЛОНИЗАТОРИ :D и назиданието за баламурняците, продажниците, сребролюбците и предателите е - ПОКАЗНИ ЗАПЛАТИ ОТ ПО 100,000лв. НА МЕСЕЦ :p

А оня комплексар @max да се научи да пише малоумника. Кво ми пише през ред всеки пост - нещо иска да покаже по-специално ли, да различи поста си сред останалата гня, или просто заради така широкоразпространените сред нереализиралите се - грандомания и комплекси :D

Кво ви е виновен НЕК бре, блекаута стига си лъгал хората, чез са виновни за определянето на цените не нек. И чез са държавна фирма ма чешка - един вид КОЛОНИЗАТОРИ :D и назиданието за баламурняците, продажниците, сребролюбците и предателите е - ПОКАЗНИ ЗАПЛАТИ ОТ ПО 100,000лв. НА МЕСЕЦ :p

Определено нищо не си разбрал. Я провери ко става в БЕХ.

Тупански, колега нали ти казах си умиеш очите бе и една кафе пий.
Виж НЕК в коя група влиза и чии са регулаторите - това са държавни структури! Щото не сме ние! ДКЕВР да не би да е моя или твоя, че да ти определям ток, бензин, вода и т.н - най-важните комунални услуги!

А и вижидам, че искаш и на мееждунардно ниво скачаш с ЧЕЗ ето:

Чешката полиция разследва четири сделки на ЧЕЗ

Макс 3 месеца и всички гербери да ми се махате от страната изедници мръсни кръвопийци !!!
Аз за кой съм бил през годините той е взел властта - карък кво да правя. Преебахте ме миналият - бях за вас - видехме резултата - тръгнахте и децата си да ядете комерсиални канибали шибани :twisted: Сега не ви искам и имате точно 3 месеца да си ометете миризливите задници, точка по въпроса.

Блеки, аз ще ти кажа само 1 дума - Китай.

Аз ще ти каза повечеко думи - изтока стана пазарно ориентиран, запада социално :D
Приятелю, Китай разпределя около 18% от БВП. Синагапур разпределя около 17% от БВП
Ние разпределяме около 37%, а Франция 52%. Найс, а?
http://en.wikipedia.org/wiki/Government_spending

Макс 3 месеца и всички гербери да ми се махате от страната изедници мръсни кръвопийци !!!
Аз за кой съм бил през годините той е взел властта - карък кво да правя. Преебахте ме миналият - бях за вас - видехме резултата - тръгнахте и децата си да ядете комерсиални канибали шибани :twisted: Сега не ви искам и имате точно 3 месеца да си ометете миризливите задници, точка по въпроса.

Все още има шанс за Бойко за втори мандат. Рейтинга не е падна съвсем

Спрете спора, вече има решение 100% от произведеното от АЕЦ ще се доставя на потребителите и цената ще падне с 3% http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5538831.

Брей нашите малоумници да не чета случайно тук. Миналия месец колко пъти писах износа на ток, който така или иначе не го реализираме, да се връща в местното потребление.
Само виж, че от държавно регулираните цени АЕЦ, не може си покрие всички разходи - затова гони износ! Супер е държавното управление!
И въпреки това некой малоумници от ляво, сакат да строим Белене и ще го изплащаме с евтиния ни ток :D :D :D Леле къв смях, са тези политици горе не е истина!!!

Аз ще ти каза повечеко думи - изтока стана пазарно ориентиран, запада социално :D
Приятелю, Китай разпределя около 18% от БВП. Синагапур разпределя около 17% от БВП
Ние разпределяме около 37%, а Франция 52%. Найс, а?
http://en.wikipedia.org/wiki/Government_spending

Това няма отношение към държавното управление. Китай са пример за добро такова - а сгазиш лука, а са ти взели главата. Буквално.

Ама май май вие не сте грам в час или (нормално) се праите на гъзове... (ясно че кой е с власта - пичели, кой не е - ни пичели :D , ама ощв съвсем съвсем малко трее - потърпете плииийс). Знаете ли какво е регулация и какво е определяне на цената а??!! Май не а! Цената ви я правят Х като производна от А, Б, Ц и тн.. като А ви е кинти за гошо - доставка, Б е кинти за пешо - поддръжка, Ц- кинти за тошо - "лоши" и тн и тн, тоест ЦЕНАТА Х, която принципно ви еба.а мамата и ви идва 4-5 пъти по-висока от цената на "регулатора"
Сега разбрахте ли каква е врътката, какво се цели и какво се постига, или пак да обяснявам??

От: От: Протестите Срещу Енергийната Мафия

Брей нашите малоумници да не чета случайно тук. Миналия месец колко пъти писах износа на ток, който така или иначе не го реализираме, да се връща в местното потребление.
Само виж, че от държавно регулираните цени АЕЦ, не може си покрие всички разходи - затова гони износ! Супер е държавното управление!
И въпреки това некой малоумници от ляво, сакат да строим Белене и ще го изплащаме с евтиния ни ток :D :D :D Леле къв смях, са тези политици горе не е истина!!!

Мммм само да не ни изяде главата цената, която ще формира ПАВЕЦ Чаира. Че хич не е ефективно.

Ето нещо от фейса:

Zahari Bankov
БРИЛЯНТЕН ГРАБЕЖ!
ОБЯСНЯВАМ ОСНОВНИЯТ ГРАБЕЖ КАК И ОТ КЪДЕ СЕ ПОЛУЧАВА.
Мощността е пряко зависима от напрежението на мрежата.
P=U х I
По мрежата, умишлено вместо ток с напрежение 220 волта, тече с около 180 волта. Когато си пуснете бойлера, фурната, климатика или какъвто и да било уред, то той работи на 180/220 = 81% от възможностите си.
Или казано иначе получаваме 19% по-малко от това, което плащаме, следователно за да получим при 180 волта напрежение, същия ефект като при 220 волта, ние трябва да изхабим 220/180 = 1.22 пъти повече ток.
Даже може да се отиде и по далеч - P=U х I, но I=U/R => P=(U х U)/R.
Сиреч сме прецакани не просто с 22% отгоре, ами с 22% на квадрат! 1,22 х 1,22 = 1,4884. Това ни коства не 22%, ами 48% по-висока сметка за ток! Защото нещо, което трябва да го свършиш с 10 KWh, го вършим с 14,8 KWh. Плащаме си като попове тези 4,8 KWh в повече, и се чудим как толкова рязко са се увеличили киловатите, които ползват едни и същи уреди, за един и същи сезон.
Или другата страна - електроуредите имат само 1/1,4884= 0,672 % производителност, или иначе казано работят с 1/3 по-слабо и некачествено! Лампите светят по-слабо, бойлера, фурната, климатика и т.н. топлят по-бавно и по-слабо, хладилника охлажда по-малко и т.н. А електромера тези 672 вата пак ни го отчита като 1 киловат.
С две думи:
При понижаване на волтажа се намалява КПД на уредите и се налага да работят по дълго, показанията на електромера и на фактурите ще съвпадат! Така ще консумираме повече ел. енергия в Кв/ч. и всичките три факта съвпадат.
БРИЛЯНТЕН ГРАБЕЖ! (копнато от ФБ)
Копнах и аз

Незнам до колко е вярно, но ако е така, трябва да има сериозни финансови санкции за отговорните и виновните, дори затвор.

Иначе аз съм съгласен с всичко, което говорите за държавата. Точно за това твърдя, че имаме нужда от нов модел. За да променим обаче стария, трябва да играем по неговите правила.

Тоест трябва да направим гражданска партия, която да се създаде наистина от обикновенни хора и да защитава техните интереси. Сигурен съм, че има много отговорни хора с нужните качества.

След това тази партия да спечели изборите, а от там нататък да се сложат правилните хора на правилните постове. Трябва да се ликвидира корупцията, просто трябва честни и отговорни хора да земат ключови позиции.

И аз съм за про пазарни условия, но до определни граници. В момента няма как да сме про пазарни в енергетиката. Нужна е промяна, а тази промяна няма да дойде от сегашните партии и правителства.

И немога да разбера защо никой не вярва, че има хора, които няма да крадат, които са професионалисти и биха си вършели съвестно работата.

Корпоративната култура, която описваш трябва да се предаде и в държавните структури. Аз не виждам пречка това да стане с правилните хора.

Трябва да направим една нова тема само за партии и политика. Там да си направим една примерна платформа за партия и да дискутираме най-правилната политика във всеки един сектор. Мисля, че би било много интересно да се види до какви изводи ще стигнем и дали ще намерим най-правилните решения :)

Горе