От: От: Протестите Срещу Енергийната Мафия
Пак казвам, не разбирам от ел(за това питам), но тука не мога да се съглася. Лятото по цялото Черноморие има проблеми заради високата консумация. Към 7:30- 8:00 вечерта осветлението е като на газени лампи, луминисцентните ги включвам към 6:30- 7:00, че след това не искат. Така до към 11:30- 12:00 - тогава става като ден. Това е и причината например почти да няма кръчми дето да работят на ток. Всички са на газови скари, котлони и т.н. Не защото не искат(примерно знаят, че няма го платят накрая на собственика ако са под наем) а защото просто е невъзможно да се работи така. Мисълта ми е дали както казва мантата просто ще стане по бавно(или в моя случай няма се опече или заври) или там каквото го правиш или се набутваш. Щот от твоето обяснение нищо не разбрах. Освен че се смееш на пишман електричари, пък твърдиш че електропроводите "работят"...
Тоест, нямат файда да го прилагат на практика, така ли?
От предишното ти включване в темата разбрах, че се интересуваш дали енергото прецаква хората и им надува сметките с ниско напрежение. И затова отговора ми бе такъв.
Енергото има доста начини да прецаква хората и без да си вкарва таралеж в гащите с подаване на ниско напрежение. На първо място е ДКЕВР - регулиращия цените държавен орган. На второ място е собствеността на измервателните уреди - електромерите. На трето място са общовъзприетите от икономистите начини за изчисляване печалбата на база себестойност.
Ако си карам доматите на сергията или борсата с Москвич Алеко за 1000 лв цена на закупуване и нищожни разходи по експлоатацията му, ще имам една себестойност на продукцията. Ако ги карам с Мерцедес Спринтер, закупен от Балканстар за 50 000 лева, ще имам доста по-висока себестойност. И при втория начин, при държавно регулирана цена на база себестойност и признат процент печалба, ще продавам на доста по-висока цена.
Само че при зеленчуците няма държавно регулиране и пазара го бо̀ли за моята себестойност. Така че, за да имам повече печалба, аз търся сам да си направя ниска себестойност. Защото цените се определят от пазара. А не в нечий кабинет на нечие бюро.
Както казах по-горе, от ниско напрежение никой няма полза. Енергото ще реализира загуби при преноса (които познай кой все пак ще плати), а клиентите ще потърсят алтернативни източници на енергия, както си описал ти.
Това, което си описал на морето, не е от енергото, а от стискането на инвеститорите - не са заплатили достатъчно мощни трансформатори за захранване на съответната инфраструктура. Което пак е резултат от изкривените неща в този сектор на бизнеса. Ако искаш нов източник на битово напрежение, трябва да си платиш трансформатора. От това губи и енергото. Хората започват да ползват газови, нафтови, дървени и прочие източници за печене на кебапчета и други употреби.
Ако нещата бяха на пазарен принцип, нямаше да карат крайния клиент едва ли не да си построи ТЕЦ, за да има ток. Енергото щеше да постави трансформатор с такава мощност, че да продаде максимално количество ток. А не конкуренцията му от бизнеса с течни и твърди горива да влиза в неговото канче и да изяжда неговата част от морския бизнес.
Локалния трансформатор е източника на електроенергия за местните консуматори. От неговата мощност зависи колко потребители може да захрани със стандартни показатели на тока. Ако се вържат повече консуматори, напрежението пада. Такова е естеството на работа на тези уреди.
Ако на едно кебапче му трябват пет минути при 220 волта, за да се опече, то при 200 волта ще му трябват 6 или 8 минути. Количеството енергия е едно и също, но времето вече е друго. Ако се вържат още повече скари за печене, напрежението ще падне на 160 волта и вече няма да се пекат, а само ще се притоплят.
Инвеститора на съответния комплекс много добре знае, че за да поеме трансформатора летния пик на употреба на електроенергия, трябва да се бръкне по-дълбоко в джоба си и да плати по-мощен трансформатор. Но на него не му пука за това. Целта са свръхбързи печалби, а не нормално функциониращ комплекс.
При понижаване на напрежението пада подаваната енергия за единица време. Ако печеш кебапчета, започваш да не смогваш да обслужваш клиентите - те се пекат по-бавно. Ако се отопляваш в дома или офиса, започва да ти е по-хладно. За да компенсираш, добавяш нова скара или нов отоплителен източник. Но това не ти се отразява на електромера - той отчита преминалата енергия. Ако за едно кебапче ти трябват 100 вата, то при 220 волта електромера ще отчете 100 вата за 5 минути. А при 200 волта ще отчете 100 вата за 6 или 8 минути. При 160 волта ти просто изключваш скарата и палиш дървените въглища, защото не можеш да печеш.
Ако има още нещо неясно, питай. Затова е форума - за споделяне на знания.