От: РЕЗУЛТАТИТЕ
Като цяло се получи едно адски скъпо мерене на ***** и поредното доказателство за патовата ситуация в нашата мила родина.
Никой не може да ме убеди, че ГЕРБ са победители от тези избори. 35 % гласували за тях от 30% избирателна активност - това са около 10% от хората, имащи избирателно право. Активността беше ужасно ниска, което е логично за този тип избори у нас. Мързелът си е мързел.
БСП е в свободно падане. Там са нужни огромни вътрешнопартийни промени, оправянето на отношенията със АБВ и смяна на лидера на партията и смяна на таргета, фокусирайки се върху младежите. Като цяло аз съм за по-социална политика, но за съжаление БСП не може да предложи това към момента.
ДПС - Огромен процент, продиктуван и от ниската активност на тези избори. Бетонира се като трета партия в България и евентуално до няколко години може да задмине и БСП. Последната година имаха няколко доста добри попадения в политиката си и един огромен провал - Пеевски. Изненадваща липса на автобуси.
Бареков - Нямам никаква идея защо хората гласуваха за него. Факт е, че направи най-скъпата и най-шумна кампания от всички останали партии и мобилизира хората си на 100%. Очаква го доста по-малък процент при висока активност(надявам се).
РБ - Адски съм доволен за първия голям успех на преференциалното гласуване. Едва ли има по-добър начин за фийдбек от гласоподавателите. Предполагам, че ще успеят да станат четвъртата партия при по-висока активност и по-добре подредена "листа".
Журналистите - Прекалено много журналисти са срам за професията си. При ясно изразени правила от ЦИК за абсолютната забрана за споменаването на резултати по време на изборният ден - най-големите и "най-честни" медии нарушиха закона. Да не говорим за деня за размисъл, който също беше доста опорочен(признавам, че деня за размисъл е пълна глупост). Толкова ли са важни импресиите, че да се нарушават закони за привличането на трафик? Нямам и никаква идея защо толкова хора посещават разни жълти медии и търсят(па и после цитират) "новини". Къде остана чувството за отговорност и изискването за поне две качествени източници преди публикуването на дадена новина.
За мен решението е в основна минимална заплата за всеки един избирател със завършено средно образование и допълнителен бонус за завършено висшо/магистратура. Примерно 320 лева и 440 лева месечно, което ще даде достатъчно свобода на хората и възможност да живеят по-добре, по-големи възможност за използване на тези пари и достатъчно време на младежите да се ориентират от ниво учене към ниво работа. Също така огромни промени в нивото на образование във България, но за тях ще отнеме много време.
Това разбира се е от моя гледна точка. Много от нас тук работят с хора живеещи на запад, получават над средната заплата в страната. Страната ни е перфектното място за качествен и евтин IT outsourcing и много големи софтуерни компании използват нашата страна и осигуряват работни места.
От друга страна аз поне не искам някои от чертите на западния живот. Съжалявам, но смятам различни компании да подслушват и следят всичко, което правя. Университети, които използват софтуер за статистики, които да следят колко време учениците четат уроците си на таблетите, колко време гледат видео уроците, предоставени от университета и дали го правят в последната вечер или пък интернет провайдера ми да забрани даден тип сайтове или пък да следи сайтовете, които посещавам.
В крайна сметка живеем в интересни времена