От: Религиозни ли сте?
Твърд агностик. Смятам, че сме в един още доста минимален етап на нашето технологическо и съзнателно ниво и имаме още много място за развитие. Та, ние нямаме идея какво става в нашето тяло, никаква идея какво точно правят и има в ДНК и сме адски далече от това да знаем всичко, което има дори и в нашата планета, като 20-30% е неизследвано(говоря за дълбините на океаните). Използваме език за да спорим по тази тема, език, който е измислен от няколко маймуни за да си кажат "Тук има банани, елате да ги ядем и да се размножаваме, че еволюцията не чака", та сме тръгнали да спорим за нещо, което се предполага, че е по-голямо от цялата вселена...
Не съм голям фен на религията, но го приемам за нещо нужно на човечеството, тъй като представлява прост отговор на едни от най-сложните въпроси, отговор достатъчен на мнозинството от хората и отговор, който ще им даде спокойствие и ще ги остави да си изживеят живота без да се притесняват за неща, от които няма как да се предпазят. Предполагам, че след време, ако не сме сме самоунищожили, то ще се открие, че Бог е същото, каквото е бил Зевс и другите богове от преди, нещо, което не сме разбирали, но няма как да го докажа.
Вяра, религия, любов са измислици на човешкото съзнание, което в никакъв случай не ги прави пълни лъжи. Човешкият мозък има огромна мощ и може да превърне едни от най-големите чудеса познати на човечеството в нещо маловажно, а същевременно да приеме маловажни неща за невъзможни/чудеса. Човечеството има нужда от тях, да се самозаблуждава и да се развива. За мен, религията е била една от най-важните неща, които са дърпали човечеството напред, основно за да създаде няколко големи общности, които да изградят норма за поведение, което да дава възможност на тази общност да се развива при определени условия. Проблемът е, че вече нямаме чак толкова голяма нужда от тях, особено когато тези норми на поведение са вкоренени в нашето възпитание. В момента единствената позитивна страна на религиозните празненства е факта, че позволяват събирания на семейството/родата, което заздравява тези връзки.
Та, в основни линии това ми е мнението. Ако нещо не ти харесва, не е нужно да чакаш някой да ти го оправи. Именно, това е и една от основните причини да не харесвам различните религии: ако не твърдяха, че всичко ще се оправи след смъртта, то хората може би щяха да се стегнат и да си оправят проблемите в този живот. Разбира се, уважавам абсолютно всеки човек и правото му да вярва в каквото си поиска, стига това да не нарушава човешките права на други индивиди.
П.С След като и гласувах в анкетата съм адски изненадан, че броят на атеистите е по-голям от този на агностиците и то с доста.